Türkiye, her yıl trafik kazalarında yüzlerce vatandaşını kaybediyor. Kazaların maddi bilânçosu milyar dolarlarla ifade ediliyor.
Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle birlikte kazalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklanan kazalarda son 28 yılda 142 bin 712 kişi hayatını kaybetti. Her iki dakikada bir kazanın yaşandığı kazalarda Türkiye, her yıl 10 ile 18 milyar dolar aralığında ekonomik kayıp yaşanıyor.
Türkiye'de son bir haftada meydana gelen kazalarda 110 kişi hayatını kaybederken, 150 kişi yaralandı. Alınan tüm önlemler ve yapılan uyarılara rağmen kazaların önüne geçilemiyor.
Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Ömer Halis Tombaklar, meydana gelen kazaların büyük çoğunluğunun sürücüleri ve yayaların trafik kurallarını ihmal etmelerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Türkiye'de Temmuz ve Ağustos'un trafik kazalarının en yoğun ayları olduğunu söyleyen Başkan Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, "Türkiye'de her iki dakika arayla bir kaza, her beş dakika arayla bir yaralanma her saat bir ölüm meydana gelmektedir. 1987'den 2007 yılı sonuna kadar 7 milyon 742 bin 957 trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 142 bin 712 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de, çok küçük tedbirsizlikler nedeniyle çok büyük kazalar yaşanıyor. Kazalar nedeniyle Türkiye'de her yıl 10 ile 18 milyar dolar aralığında ekonomik kayıp yaşanıyor. Gerek şehirlerarası, gerekse şehir içi yollarda asfalt emisyonları konusunda hassasiyet gösterilmiyor. Türkiye eksi 35 derecelerden artı 45 derecelere kadar değişebilen bir iklim kuşağında bulunuyor. Kışın buzdan, yazın ise eriyen asfaltlar nedeniyle kazalar meydana gelebiliyor" dedi.
Tatil için yola çıkan sürücüleri uyaran Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, kazalar sonucunda birçok çocuğun yetim ve öksüz kaldığını birçok kişinin ise eşini ve yakınlarını kaybettiğine dikkat çekere, "Tatil mevsiminin başlaması nedeniyle, özel araçlarıyla şehirlerarası yolculuklara çıkan sürücüler, kendilerinin yanı sıra ailelerinin de canlarını tehlikeye atıyor. Bazı sürücüler, ayaklarında sandalet tarzı ayakkabılar giyiyor, araç kullanıyor. Mola vermeden veya bir kez mola vererek 7-8 saat yolda kalıyor. Trafikte sandalet giyilmemeli, en az 1 saatte bir kez mola verilmeli, klimalı araç seçilmeli ve özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında trafiğe çıkmamaya çalışmalıdır. Aynı zamanda uykumuzu getirecek ağır yiyecekler tüketmemeliyiz. Çünkü bu saatler tam güneşin etkisini gösterdiği zaman dilimidir. Kazalardaki ölümler Temmuz ile Eylül ayları arasında yüzde 50 oranında artıyor. Bunun nedeni bu aylarda yerli ve yabancı 4 milyondan fazla turistin bulunmasıdır. 4-5 milyon turist demek, trafiğe de ağır bir yük demektir. Bunun için mutlaka trafik kurallarına uymalıyız"