İkinci el otomobil satışlarında, sadece noterde yapılan Taşıt Satış Sözleşmesi'nin ardından ruhsat verilmesi vatandaşları mağdur ediyor. Bir yıl önce 10 bin 500 TL vererek bir otomobil satın alan Mustafa Aşçı (42), noterde yapılan satış sözleşmesinin ardından araç sahibi oldu. Düzenli olarak vergisini ve sigortasını ödeyen Mustafa Aşçı, yaklaşık 3 ay önce Amasya Emniyet Müdürlüğü'nden aranarak, aracına el konulduğunu öğrendi.
Samsun'da bir camide imam hatip olarak görev yapan Aşçı, telefonla ilk arandığında kendisine bir şaka yapıldığını zannetti. Daha sonra satın almış olduğu aracın çalıntı olduğunu, plaka ve şasi numarasının aynı renk ve modelde olan hurdaya çıkmış bir araca ait olduğunu öğrenen Aşçı, bu durum karşısında adeta şok geçirdi. Memur maaşından artırdığı parayla aldığı otomobilin çalıntı çıkmasından büyük üzüntü duyan Aşçı, "Ben aracı almadan yetkili bir servise de gösterdim. Aracın bir sorunu olmadığını ve alınabilecek bir araç olduğunu söylediler. Ben de gerekli işlemleri yaparak aracı satın aldım." dedi.
Kendisinin bu olayda bir kusuru olmadığını ve devlet eliyle mağdur edildiğini belirten Aşçı, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Ben yandım, başkaları yanmasın. Çalıntı olduğu tespit edilen ve savcılığın el koyduğu araç hala benim üzerinde gözüküyor ve şu an benim vergi borcum gözüküyor. Eğer araç satışında yeterli denetim olsaydı ben bu sıkıntıyı yaşamayacaktım." Aşçı, aracın şasi ve plakasının kendisi üzerine, kasa kısmının ise başka bir kişi üzerine kayıtlı olduğunu dile getirerek, "Ben hakkımı sonuna kadar arayacağım." dedi.
Öte yandan, yaklaşık 3 ay önce Amasya ve Samsun Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa 6 ilde düzenledikleri operasyonda change oto ve teşekkül halinde oto hırsızlığı yaptıkları iddia edilen 24 kişi yakalanmıştı. Operasyon kapsamında Samsun'da 9, İstanbul'da 6, Amasya'da 1, Trabzon'da 4, Çorum'da 3 ve Sinop'ta 1 kişi olmak üzere toplam 24 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan zanlılarla birlikte 30 çalıntı araç ve çok sayıda çalındıktan sonra parçalara bölünmüş araç parçaları ele geçirilmişti. Çete üyelerinin İstanbul, Amasya, Trabzon, Çorum ve Sinop illerinden çaldıkları araçları Samsun'da parçaladıkları ve parçaları da satışa sundukları iddia edilmişti.