Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl eylül ayında hizmete sokulan, bir veterinerin de görev yaptığı tam donanımlı ilk yardım ve nakil aracıyla bugüne kadar yaklaşık 200 yaralı yaban hayvanın tedavisini gerçekleştirdiler.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Geliştirme Daire Başkanı Cemal Akcan, yaptığı açıklamada, yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve rehabilitasyonu için aralıksız çalıştıklarını, yaralı, hasta ya da tek başına kalan yabani hayvanlara ivedilikle müdahale için ilk yardım ve nakil aracını geçen yıl faaliyete geçirdiklerini belirtti.
Bir veteriner hekimin görev yaptığı araçta, yaralı hayvana müdahale için gerekli tıbbi malzemeler ile özellikle büyük memeli hayvanların sakinleştirilmesi için narkotik tüfek ve hayvanların nakil sırasında konulabileceği sandıklar bulunduğunu dile getiren Akcan, duyarlı vatandaşların ihbarları sonucu ekiplerin hızlı şekilde belirtilen yere ulaşıp söz konusu hayvana müdahale ettiğini, bazen de hayvanı alarak tedavisinin sürdürüleceği merkeze götürdüklerini anlattı.
GÜNDE EN AZ 3 İHBAR GELİYOR
Türkiye'de ilk kez Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen uygulamanın vatandaşlar tarafından da benimsendiğini, bu sayede ülkenin dörtbir tarafından gelen ihbarlara cevap vermeye çalıştıklarını belirten Akcan, şöyle devam etti:
''İhbarlar sonucunda belirtilen yere giderek hayvana gerekli bakım ve tedaviyi uyguluyoruz. Gerekirse hayvan araçla tedavisinin sürdürüleceği merkeze naklediliyor. Günde en az 3 ihbar alıyoruz, ekiplerimiz belirtilen yere bizzat ulaşmaya çalışıyor. Ulaşılamayan yerlerde ise ilgili kişiler bilgilendirilip, hayvanın uygun şartlarda taşınması ve tarafımıza teslim edilmesi sağlanıyor. Aracın hizmete girdiği 2010 yılı eylül ayından bu yana yaklaşık 200 yaralı hayvanın tedavisi gerçekleştirildi. Bu sayı artarak devam ediyor.''
KIZIL AKBABANIN YAŞAM SERÜVENİ
Karaca, şahin, kızıl akbaba gibi pek çok yaralı türe müdahale ederek, tedavilerini gerçekleştirdiklerini anlatan Akcan, Edirne'de avcılar tarafından yaralandığı tahmin edilen bir kızıl akbabayı araçla tedavisinin sürdürüleceği İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesine naklettiklerini belirtti.
Bu sırada ayağındaki halkadan kızıl akbaba hakkında bilgi edindiklerini anlatan Akçan, şunları söyledi:
''Vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan kızıl akbaba Edirne İl Çevre Ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmiş. İlgililerin verdiği bilgi üzerine ekibimiz araçla hayvanı alıp tedavisinin yapılacağı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesine getirdi. Burada tedavi sürdürülen akbabanın İspanya'da yakalanıp halkalandıktan sonra kızıl akbaba üretme projesi kapsamında Bulgaristan'a götürülmüş. Hayvan buradan uçarak Edirne'ye geldi ve maalesef bilinçsiz avcıların hedefi oldu.''
İstanbul Durusu'da avcılar tarafından yaralanan bir karacaya da ilk müdahalenin İstanbul Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte olay yerine giden personelleri tarafından yapıldığını ifade eden Akcan, karacanın, tedavinin ardından Polonezköyde doğaya salındığını kaydetti.
Yine İstanbul'da vatandaşlarca kanadı kırık halde bulunan bir şahin ile Tekirdağ'da İl Çevre Ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen dört şahinin tedavilerinin belirtilen yerlere bizzat giden ekiplerince yapıldığını anlatan Akcan, ayrıca, Tunceli'de vatandaşlarca bulunup uygun taşıma koşulları oluşturulduktan sonra şehirlerarası otobüsle kendilerine ulaştırılan başka bir şahinin tedavisinin ise sürdüğünü söyledi.
Bu şekilde çok sayıda hayvana müdahale ettiklerini vurgulayan Akcan, aracın hizmetlerinin artarak devam ettiğini, duyarlı vatandaşların bu tür ihbarları Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ''www.milliparklar.gov.tr'' internet adresi üzerinden kendilerine ulaştırabileceğini kaydetti.