Asansörün, kabin uç pozisyonlarından birindeyken ezilme riskini önleyecek şekilde tasarlanması ve yapılması, uç pozisyonların ötesine serbest bir boşlukla veya barınakla da bu hedefin sağlanması gerekiyor.
Özellikle eski binalarda, bu çeşit bir çözümün uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda söz konusu asansörün uygunluk değerlendirmesini yapan onaylanmış kuruluş tarafından onaylanacak bir risk analizi çalışması, asansör monte eden tarafından gerçekleştirilecek.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Asansör Yönetmeliğinde değişiklik öngören düzenlemesi, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, 29 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yönetmeliğin kapsamında yapılan düzenlemeye göre, yönetmelik, binalarda ve inşaatlarda sürekli kullanılan asansörleri, asansörlerde kullanılacak güvenlik aksamlarını ve sabit raylar boyunca hareket etmese dahi, sabit bir mesafe boyunca hareket eden asansörleri kapsayacak.
Yönetmeliğin kapsamında yer almayan unsurlar da şöyle sıralandı:
- Hızı 0,15 m/s ve daha düşük olan kaldırma tertibatları,
- İnşaat şantiyelerinde kullanılan asansörler,
- Demir yolu hattında halatla çekilen vagonlar dahil, kablolu taşıma sistemleri,
- Askeri veya polis amaçları için özel olarak tasarımlanan ve inşa edilen asansörler,
- Üzerinden iş yapılabilen kaldırma tertibatlar,
- Maden ocağı asansörü,
- Sanatsal icraat sırasında sanatçıların kaldırılmasına yönelik kaldırma tertibatlar,
- Taşıt araçlarına monte edilmiş kaldırma tertibatları,
- Makinalara bağlı olan ve makina üzerindeki bakım ve muayene noktaları dahil olmak üzere, sadece çalışma istasyonlarına erişim amacıyla tasarlanan kaldırma tertibatları,
- Dişli rayda çalışan trenler,
- Yürüyen merdivenler ve mekanik yürüyüş bantları.
TANIMLAR
Yönetmelikte, asansör, ''belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15 dereceden fazla bir açı oluşturan kılavuzlar boyunca hareket eden bir taşıyıcıya sahip ve 'insanların', 'insanların ve yüklerin', 'taşıyıcıya girilebiliyorsa, yani bir kişi zorlanmadan taşıyıcıya girebiliyorsa ve taşıyıcı içine ya da taşıyıcı içindeki bir kişinin kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirilmiş kontrollerle teçhiz edilmişse, sadece yüklerin' taşınmasına yönelik tertibat'' şeklinde tanımlandı.
Yönetmeliğe ayrıca ''asansörün, insanların veya yüklerin kaldırılmak veya indirilmek üzere taşındığı bölüm''ü ifade eden bir ''taşıyıcı'' tanımı eklendi.
Buna paralel olarak, yönetmeliğin genel bölümündeki ''kabin'' başlığı ''taşıyıcı'' olarak değiştirildi ve şu ifadelere yer verildi:
''Her asansörün taşıyıcısı bir kabin olmalıdır. Bu kabin, montajcı tarafından belirlenen, asansörün azami kişi sayısına ve anma yük değerine karşılık gelen boşluğu ve mukavemeti sağlayacak şekilde tasarımlanmalı ve imal edilmelidir. Asansörün insan taşıma amaçlı olması durumunda ve boyutları izin vermesi halinde, kabin engellilerin girişini ve kullanımını zorlaştırmayacak ve bu kişilerin kullanımını kolaylaştıracak uygun düzenlemeler yapılmasına imkan sağlayacak şekilde tasarımlanmalı ve imal edilmelidir.''
''Kabin dışındaki kişilere yönelik tehlikeler'' bölümünde yer alan bilgiye göre asansörün, kabin uç pozisyonlarından birindeyken ezilme (baskı) riskini önleyecek şekilde tasarlanması ve yapılması gerekiyor. Uç pozisyonların ötesine serbest bir boşluk veya bir sığınakla bu hedefin sağlanması şart koşuluyor.
Maddede yapılan değişiklikle, belirli durumlarda, özellikle eski binalarda, bu çeşit bir çözümün uygulanmasının mümkün olmadığı koşullarda söz konusu asansörün uygunluk değerlendirmesini gerçekleştiren onaylanmış kuruluş tarafından onaylanacak bir risk analizi çalışması, asansör monte eden tarafından gerçekleştirilecek.
Yürürlükteki düzenlemede, ''söz konusu çözümün uygulanmasının imkansız olduğu durumlarda bu riski önlemek amacıyla Bakanlıkça gerekli ulusal düzenlemelerin yapılması ve bu ulusal düzenlemelerin Müsteşarlık aracılığıyla Komisyona bildirilmesi'' hükmü yer alıyor.
Asansör Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 29 Aralık 2009'da yürürlüğe girecek.