Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Neşe Dursunoğlu, sigarayı bırakan hastalarda astım hastalığının kontrolünün daha kolay olduğunu söyledi.
Astımın görülme sıklığının giderek arttığını belirten Dursunoğlu, şöyle konuştu: "Astım kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler."
Astımın kontrol altına alınmasıyla ilgili her geçen gün daha iyi adımların atıldığını kaydeden Dursunoğlu, şunları söyledi:
"Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir. Halen dört astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’ının obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastalarının kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir."