Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, isminin Rus film yıldızı Elena Korikova ile anılmasına ilişkin olarak, "Siz beni tanıyorsunuz. O konuda kim ne düşünürse düşünsün. Biz gelin ciddi işlerle uğraşalım" dedi.
Tüzmen, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini Dış Ticaret Müsteşarlığında kabul etti.
Kabulde, Tüzmen gazetecilerin sorusu üzerine adının Rus film yıldızı Elena Korikova ile anılmasını değerlendirdi. "O konuda, siz beni tanıyorsunuz. O konuda kim ne düşünürse düşünsün. Biz gelin ciddi işlerle uğraşalım" diyen Tüzmen, iki ülke arasında artan ticaret hacmine işaret ederek, "2003 yılında 7 milyar dolarlardan almışız ve geçen sene 28 milyar dolara gelmiş. Bu sene 36 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacak. Ben buna bakarım, gerisini boşver" diye konuştu.
Toplantı esnasında otomotiv sektörü için 'koşan atı mahmuzlamak lazım' ifadesini kullanan Tüzmen'e bir gazetecinin 'koşan at' yerine 'coşan at' ifadesini kullanması salonda kahkalara neden oldu. Tüzmen, bu ifade üzerine, "Oda güzel bir deyim. Ama o tehlikeli olabilir" dedi.
Daha sonra sorusu düzenleten gazeteci, 'Coşan atları mahmuzlayan bir bakan olarak bu tür haberleri spekülasyon olduğuna inanıyor musunuz?' sorusuna, "Değişik dönemlerde böyle şeyler çıkıyor. Onun değerlendirmesini size bırakıyorum. Ben bu konularda fazla konuşmam. Biz işimizi yaparız" karşılığını verdi.
Gülüşmelerin devam etmesi üzerine Tüzmen, "Güne hep böyle mutlu başlayın. Her zaman böyle isteriz sizi. Yanlız, diğer sektörlerde sizi böyle görmek isterim" diyerek, basın mensuplarının bu toplantıya olduğu gibi diğer sektör toplantılarına da ilgi göstermelerini istedi.
OTOMOTİV TÜRKİYE'NİN MORALİNİ DÜZELTİYOR
Tüzmen, otomotiv sektörünün Türkiye'deki endüstriyel transformasyonun, sanayi değişim ve gelişiminin, ihracattaki yüksek teknolojik katmanının artmasının ana unsurlarından biri olduğunu söyledi.
2007 yılında 20 milyar dolarlık bir ihracaat rakamı kazanıldığını hatırlatan Tüzmen, "Bugün itibariyle, 1 Ocak-22 Temmuz 2008 tarihleri arasında 14.6 milyar dolarlık bir ihracatı geride bıraktıklarını görüyorum. Yani otomotiv sektörü gerçekten Türkiye'nin moralini, özellikle böylesine bir dönemde ciddi bir şekilde artıran ve Türkiye'ye son derece yüksek katma değer yaratan bir sektör haline kendisini getirmiş durumda" diye konuştu.
Yılsonu ihracaat rakamının 27-30 milyar dolar gerçekleştirilmesinin beklendiğini vurgulayan Tüzmen, "Bu da açıkçası 7-8 sene önce Türkiye'nin toplam ihracat rakamına karşılık gelen bir değerdir" ifadesini kullandı.
"Bizim yeni hedeflerimiz var. Biz, şu anda AB içerisinde en büyük üretim rakamlarına sahip ülkelerden bir tanesiyiz" diyen Tüzmen, şunları kaydetti:
"Baktığım zaman 7 milyar dolarda net katma değer sağlanmış. 1.5 milyar üretim kapasitesiyle AB'nin 1.otobüs üreticisi, 2.büyük hafif ticari araç üreticisi ve dünyada 16.otomotiv üreticisi olarak rakamları Türkiye'ye kazandırmış durumdalar sektör olarak. Hedefimiz gelecek 10 yılda Avrupa'nın ilk üç otomobil üreticisi haline gelmektir."
UTAYSİB Başkanı Sünneli de, Tüzmen'in otomotiv endüstrisi için çok önemli bir kişi olduğunu belirterek, "Kendisinin katkılarını hepimiz biliyoruz. İhracatımızın ve endüstrimizin önündeki bir takım mevcut engellerinde kaldırılması yönünde ricada bulunmaya geldik. Şampiyon sektörün temsilcileri olarak, yine bu şampiyonluğu devam ettirmek istiyoruz. Sayın bakandan destek aldık ve kendisi destek vermeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
KİŞİ BAŞINA GELİR YÜKSELİRSE, BU TARTIŞMALAR YAŞANMAZ
Bakan Tüzmen, bir gazetecinin, 'AK Parti'nin kapatılması halinde ihracat politikalarından bir endişeniz var mı?' sorusu üzerine şunları söyledi:
"Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Geçtiğimiz dönemler içerisinde Türkiye birçok sıkıntılarla karşılaştı ve hepsinin üstesinden gelerek yoluna devam etti. Ben şuna inanıyorum; eğer bizim otomotiv sektörü 2008 yılında 30 milyar dolar rakamını zorlarsa, bu Türkiye'nin kişi başına gelirinin daha fazla artması demektir. Ben şuna inanıyorum; eğer biz ülke olarak kişi başına gelir rakamımızı 15-20 bin dolarlar seviyesine getirmezsek, bu tip sıkıntılarla hep karşılaşırız. Demokrasi ancak belli bir kişi başına gelir seviyesinde, bütün kurum ve kuruluşlarıyla tam olarak çalışabiliyor. Yani aksi takdirde demokrasinin, bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalışması mümkün değil. Dünyada kişi başına geliri 9 bin dolar olan bir ülke gösterin, bütün kurumların ahenkle çalıştığını bana ispat edin. Yok böyle bir ülke. Türkiye bunu zorladı. 2 bin dolarlardan aldı, yaptığı ihracat artışı sayesinde bugünlere geldi. Bu yüzden otomotiv sektörüne önem veriyoruz. Koşan atı mahmuzlamak lazım. Koşan at bugün Türkiye'de otomotivdir. Otomotiv sektörünü mahmuzlayacağız. O zaman kişi başına gelir yükselecek ve bizde o zaman çok daha rahat, tartışmaları geride bırakarak yolumuza devam edeceğiz."
Kabulde, Sünneli, ziyaret anısına Bakan Tüzmen'e bir plaket verdi.