Bayanların memleket özlemi

Rize ve Trabzon illerinde 1935 yıllarında Bitlis'in Tatvan ilçesine yerleştikten bir süre sonra tekrar batıya göç eden aileler, özlemini duydukları memleketleri olan Tatvan'ı ziyaret ettiler.Tatvan ilçesine önceki gün gelen ve büyük bölümü bayanlarda oluş

Rize ve Trabzon illerinde 1935 yıllarında Bitlis'in Tatvan ilçesine yerleştikten bir süre sonra tekrar batıya göç eden aileler, özlemini duydukları memleketleri olan Tatvan'ı ziyaret ettiler.

Tatvan ilçesine önceki gün gelen ve büyük bölümü bayanlarda oluşan 30 kişilik grup, yaklaşık 40 hane olarak Bitlis'in Tatvan ilçesine yerleşen Karadeniz kökenli vatandaşlar olduklarını ve 40 yıl ilçede kaldıktan sonra batı illerine göç ettiklerini söylediler. Aile büyüklerinin Tatvan'da hayvancılık, tarım ve fırıncılık işleri ile uğraştıklarını gurup, sağlık, eğitim ve işsizlikten dolayı göç etmek zorunda kaldıklarını kaydettiler. Kendilerine 'Tatvanlı Karadenizliler' ismini taktıklarını belirten bayanlar, aile büyüklerinin yöredeki Kürt halkı ile et ve tırnak gibi kaynaştıklarını ve zamanla evlenmeler de gerçekleştikçe akrabalık bağlarının da oluşmasıyla tamamen bir topluluk olduklarını söylediler. Kürtlerle kardeş olduklarını belirten bayanlar, tarla işlerinde bile hep beraber sırayla birbirinin işlerini yaptıklarını ve hatta Tatvan'ın kuruluşunda ve gelişiminde, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda emek saf ettiklerini anlattılar.
 

ÖZLEMİNİ ÇEKTİĞİMİZ MEMLEKETİMİZE GELDİK
Tatvan'dan göç ederek İstanbul'a yerleşen gurubun adına bir açıklama yapan Canan Aydın, göçten sonra bile birbirlerinden iletişim bağlarını koparmadıklarını, İstanbul'daki akrabaları ve arkadaşlarıyla sürekli görüştüklerini ve Tatvan'daki bağlarını da kesinlikle koparmadıklarını dile getirdi. Burada yaşadığı gençlik yıllarının özlemini yaşadığını da kaydeden Aydın, tekrar Tatvan'a gelerek yerleşmek istediğini söyledi. Aydın "Buraya gelmek için karar aldım ve aldığım kararı akrabalarıma söyledim. Olumlu cevap alınca da hazırlık yaparak hep beraber, özlemini çektiğimiz memleketimize geldik. İstanbul'dan Van'a uçakla geldik ve 2 gün Van ile çevresini dolaştık. Üç günlük süre içinde de Tatvan'daki eski mahallemizi, evlerimizin yerlerini, okullarımızı, akrabalarımızı ve aile mezarlıklarımızı ziyaret ettik. Geldiğimiz günden bu yana, Tatvan Folklor Araştırma Derneği yöneticileri bizi hiç yalnız bırakmadı ve her konuda bizlere yardımcı oldular. Tatvan halkının bize olan sıcak tavırları, misafirperverlikleri, ilgi ve alaka karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik. Burada çok önceden beridir var olan kardeşlik ve dürüstlük ortamı hala devam ediyor" dedi.
 

Ellerindeki çiçekle Tatvan Belediyesi'ni ziyaret eden bayanlar, belediyenin meclis salonunda ağırlandı. Misafirlerle ilgilenen Belediye Başkanı Abdullah Ok, kardeşliğin her şeyden önce geldiğini belirterek, bu ziyaretten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Ok, "Etkin köken ne olursa olsun, görüş ve düşünce ne olursa olsun, önemli olan insanlıktır, dürüstlüktür ve kardeşliktir" dedi.
 

Tatvan'ın ilk belediye başkanı olan Mahmut Karaman'ın dedesi olduğunu ifade eden Necla Karaman ise Tatvan'ın işlek caddelerinden birine dedesi olan 'Mahmut Karaman' adının verilmesini istedi. Başkan Ok'tan olumlu cevap alan Karaman, “Bizler Mahmut Karaman'ın torunlarıyız. Kendi imkanlarımızla, özlemini duyduğumuz memleketimizi görmek için geldik. Buradaki akrabalarımızı ve Kürt kardeşlerimizi ziyaret ettik. Yöre halkı tarafından çok güzel karşılandık. Böyle bir ilgiyi tahmin bile edemiyorduk. Buralardan uzakta olduğumuz süre içinde bile gönlümüz, düşüncemiz ve kalbimiz hep buradaydı. Buradaki bağımızı hiçbir zaman koparmayacağız ve fırsat buldukça geleceğiz" Şeklinde konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri