Fareler üzerinde yapılan deneylerde, geliştirilen yeni virüs, sağlıklı virüslere zarar vermeksizin kanser hücrelerini temizledi.
Uzmanların DNA ihtiva eden ve göğüs enfeksiyonlarına yol açan yaygın bir virüsün genetiğini değiştirip virüsü modifiye ederek elde yeni bir virüs elde ettiler.
TÜMÖRE HÜCUM EDEN VİRÜS
Virüs bu değişim sonucunda zarar vereceği düşünülen organlara zarar vermeksizin tümörlere hücum ediyor. Uzmanların virüs üzerinde yaptığı değişiklikler sayesinde virüs, yayılma özelliğini korumakla beraber, kanser hücrelerini yok etme özelliğini kazandı.
Uzmanlar, organlara zarar vermeyecek şekilde zayıf bir forma sokmak istedikleri DNA ihtiva eden virüslerin genetik bilgilerinin bazı bölümlerini siliyor.
Plos Pathogens dergisinde yayınlanan yeni çalışmada ise araştırmacılar, virüsü zarar vermeyecek hale getirdiler.
İNSANLARA UYGULAMAK İÇİN EN AZ İKİ YIL GEREKİYOR
Oxford Üniversitesi'nden kanser araştırmaları uzmanı İngiliz profesör Leonard Seymour, "Geliştirdiğimiz yöntemin kullanımı kolay. Bu yöntem belli hastalıklı bölgelere özel müstakbel iyileştirici virüslerin geliştirilmesine yardım edebilir. Bu modifiye edilmiş virüs, yaptığımız laboratuvar deneylerinde etkili oldu. Ancak hastalara uygulanması için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor ve bu muhtemelen en az iki yıl sonra bu gerçekleşebilir" diye konuştu.
Profesör şöyle devam etti:
"Virüsümüzü zarara yol açabileceği bölgelerde etkisiz kılmayı başardık. Bulgularımız kanser hastalığını da aşıyor, zira söz gelimi hepatit gibi farklı hastalıklara saldıran ve canlıya zarar vermeyen farklı virüsler yaratabilirsiniz. Bu tedavinin bağışıklık sistemine savaş açan farklı tümörlerde işe yarama potansiyeli var."