Çeyrek altın taktığı kişi kendi düğününe gelmeyince icraya verdi

Kayseri'de bir vatandaş düğününde çeyrek altın taktığı kişinin kendi düğününe gelmemesi ve altını göndermemesi üzerine ilamsız icra takibinde bulunarak altının bedelini geri aldı.

Kayseri'de ismini açıklamak istemeyen bir tüketici, Kayseri 1. İcra Dairesine  düğününde çeyrek altın taktığı kişinin davet etmesine rağmen düğününe gelmediğini  ve taktığı altını da göndermediğini belirterek başvuruda bulundu.

Araya tanıdıklarının girmesine rağmen çeyrek altınını geri alamadığını  ifade eden vatandaş, ilamsız icra takibi talep etti. Adresine ödeme emri gelen  vatandaş, çeyrek altının bedelini icra dairesine ödedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de düğün ve doğum gibi özel günlerde  kişilerin birbirlerine genellikle çeyrek altın hediye ettiğini, bunun çoğu zaman  geri alınmak üzere takıldığını söyledi.

Takılan altınların bazen araya küslük girdiği için bazen şehirler  değiştiği için zaman zaman geri gelmesinde sorunlar yaşandığını ifade eden Şahin,  bu konunun Kayseri 1. İcra Dairesine taşınarak hukukki boyut kazandığını anlattı.

İlamsız icra takibi başlatan bir tüketicinin bu sayede geçmişte bir  kişinin düğününde taktığı çeyrek altının bedelini geri aldığını belirten Şahin,  şunları kaydetti:

"Daha önce kendisine çeyrek altın hediye eden kişinin düğün davetine  gitmeyen kişi, evine ödeme emri gelince panik yapıyor ve çeyrek altının bedelini  dosyaya yatırıyor. Bu kişi 7 gün içinde başvurup 'Benim böyle bir borcum yok'  deseydi mesele kapanırdı ancak korkmuş ve hemen çeyrek altının bedelini ödemiş.  Resmi evrağı görünce 'Demek ki bu resmi bir olay' diye düşünüyor. Burada bir  alacak söz konusu. Kişi bu alacağını ilamsız icra yoluyla geri almış."

İlamsız icra uygulamasının kimi zaman dolandırıcılar tarafından  kullanıldığına işaret eden Şahin, hiç borcu olmayan kişilerin ilamsız icradan  gelen ödeme emirlerinden haberleri olmayıp borçlandırıldıklarını kaydetti.

İlamsız icradan dolayı eve gelen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz  edilebileceğini vurgulayan Şahin, şu bilgileri verdi:

"Dolandırıcılar vatandaşın bağa gitmesinden, tatile gitmesinden yani  evde olmamalarından yararlanıyor. Ödeme emrinin insanlara ulaşmayacaklarını  biliyorlar. Bazen evrak bırakılıyor ev sahibi görmüyor ya da muhtara bırakılıyor,  oradan alınmıyor. Üzerinden 7 gün geçiyor, bu süre içinde itiraz edilmediği için  borç kesinleşiyor. Dolandırıcılar devletin icra dairelerini arkalarına alarak bu  parayı sizden tahsil ediyor. Sonrasında itiraz için dava açılması gerekiyor.  Ancak insanlar bununla uğraşmak istemiyor. Çünkü ilamsız icra da tutar en fazla 2  bin lira olabiliyor. Haksızlığa uğrayanın menfi tespit davası açılması gerekiyor,  masrafı çok fazla olduğu için vatandaş da bu davayı açmıyor. Borcu olmadığı halde  500 lirayı bazen bin lirayı ödemeye razı oluyor."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri