Türkiye’de her geçen gün artan bonzai tehditine dikkat çeken BUGÜN’ün ısrarlı haberleri Meclis’i de harekete geçirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “bonzai” ile mücadelede önlemlerin yetersiz olduğunu belirterek, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) cezai yaptırımların artırılması için kanun teklifi verdi.
BM: EN TEHLİKELİ UYUŞTURUCU
Havutça'nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifte, TCK'nın 188. Maddesi’ne sentetik uyuşturucu ve sentetik uyarıcılar ekleniyor. Böylece bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu olarak nitelendirilen uyuşturucu ve uyarıcı maddeler eroin, kokain, morfin veya baz morfin kapsamına sokularak verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülüyor.
KOLAY İMAL EDİLİYOR
TCK'da bir maddede değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin gerekçesinde, kamuoyunun yabancı olduğu bonzai ile ilgili önemli veriler yer aldı. Ayrıca, çocukları ve gençleri tehdit eden bonzaiyi BM Suç ve Uyuşturucu Ofisi’nin dünyada en tehlikeli ve hızlı yayılan uyuşturucu olarak kabul ettiğine dikkat çekildi. Teklifte, “BM raporuna göre, son yıllarda Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığında sentetik psikoaktif maddeler konusunda çok ciddi artışlar olmuştur” denildi.
Kamuoyunda bonzai olarak bilinen uyuşturucunun gerçekte ‘sentetik cannabinoid’ adı altındaki birçok maddeden oluştuğu belirtilirken “Tamamen kimyasal olan bu maddeler bazı bitkilerin kurutulmuş yaprakları kullanılarak kolayca imal edilmektedir” denildi. Teklif gerekçesinde, emniyet verilerine de yer verilirken, 2014’ün ilk 6 ayında Türkiye genelinde 141 kilogram ‘sentetik cannabinoid’ ele geçirildiği, 3 bin 712 şüphelinin yakalandığı ifade edildi.
Yüzde 62'si Marmara'da
2014’ün ilk 6 ayında ülke genelinde ele geçirilen 141 kg bonzainin yüzde 62’si Marmara bölgesinde olduğunu belirten Yüceer, bonzainin internet üzerinden bile satılabildiğine dikkat çekti. Yüceer “Bonzaiye karşı yasal çerçevede alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” dedi.
Ala'ya internet satışı soruldu
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde bonzainin internetten satışını gündeme getirdi. Şeker, Ala’ya, “Bugüne kadar bonzai reklamı ve satışı yapan kaç internet sitesi ve sosyal medya hesabı kapatılmıştır? Şu anda bu ölümcül uyuşturucunun satışını yapan aktif kaç internet sitesi ve sosyal medya hesabı bulunmakta” gibi bir dizisoru da yöneltti.
Araştırma komisyonu kurulsun
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de Meclis Başkanlığı’na önerge vererek, bonzai ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Yüceer, gerekçesinde, uyuşturucu kullanımında sürekli artış olduğuna dikkat çekti ve uyuşturucunun alkol kullanımından 10 kat fazla olduğunu
belirtti.
Ölüm raporunda uyuşturucu gizli kalıyor
Türkiye’nin büyüyen sorunu, ‘uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması’ farklı gerçekleri de gün yüzüne çıkarıyor. Araştırılmadan hazırlanan raporlarda uyuşturucudan ölenlerin ailelerine ölüm nedeni olarak ‘kalp krizi’, ‘solunum yetmezliği’ gibi raporlar veriliyor.
Gazi Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Arıkan, “Bonzai kalbin durmasına neden oluyor. Bu durum raporda kalp krizi olarak yer alıyor. Eroin bağımlılarının yüksek toz aldığında solunumu duruyor. Ölüm raporunda bu kez solunum durmasıyla öldü deniliyor. Nedenler araştırmadan yazılan raporlarda kalp krizi ve solunum durması yazar” diye konuştu.(FATMA EREN)
2 YILDA YÜZDE 300 ARTTI
Havutça Türkiye’de bonzainin ilk 2010’da tespit edildiğini belirterek, “2011’de 2 kişi sadece 1 gr bonzaiyle yakalanmıştı. Devletin bonzaiye karşı mücadeleye ilgisiz kalması, gelişen yanlış algı sonucu 2 yılda kullanım alanı yüzde 300 arttı. Ve geçen yıl 10 bin 775 kişi toplamda 60 kilo 927 bonzai ile yakalandı” diye konuştu.