Ordu'da öğretmen eşi ile ikiz bebeklerine aşı yaptırmadıkları için açılan davayı kazanan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla'ya yurdun dört bir yanından destek mesajları ve telefonları geliyor.
Ordu'nun Altınordu İlçesi'nde oturan Cumhuriyet Savcısı 41 yaşındaki Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi 29 yaşındaki Reyhan Ayyayla çiftinin 2.5 ay önce normal doğumla ikiz bebekleri dünyaya geldi. Ayyayla çiftinin 'Muhsin' ve 'Nergis' adını verdikleri bebekleri Hepatit B aşısı olması için Aile Sağlığı Merkezi'ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia ederek riskleri nedeniyle Ayyayla çifti ikiz bebeklere aşı yaptırmak istemeyince Aile Sağlığı Merkezi tarafından tutanak tutuldu. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ikiz bebekleri 'Korunma ihtiyacı olan çocuklar' kapsamında değerlendirip çocuklar hakkında sağlık önlemi alınması için Aile Mahkemesi'ne istekte bulundu. Ayyayla çifti, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün, sağlık önlemi uygulama isteminin yerel mevzuata ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu vurgulayarak 8 sayfalık savunma verdi. Mahkeme Yargıtay'da temyiz yolu açık olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün talebini reddetti.
Savcı Hüseyin Ayyayla'nın hukuk zaferine Türkiye'nin dört bir yanından destek yağdı. Basında çıkan haberleri okuyarak Ordu Adliyesi'nin santralinden telefonla savcı Hüseyin Ayyayla'ya ulaşan yüzlerce vatandaş kendisini tebrik etti. Uşak'ta yaşayan 31 yaşındaki İsmahan ve aynı yaştaki Mehmet Atik çifti 5 yaşındaki çocukları Saffet'in aşı nedeniyle rahatsızlandığını iddia ederek 2 yaşındaki Yiğit Alp'e aşı yaptırmayı reddetti. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Uşak 2'nci Aile Mahkemesi'ne başvurarak aşı yapılmayan çocuğa sağlık tedbiri uygulanmasını talep etti. Mahkeme bu talebi reddedince kurum kararı temyize götürdü. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi geçen 4 Mayıs'ta görülen duruşmada yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.
Yargıtay kararında özetle, "Beyanlarını haklı gösterecek bir sebep ve delil göstermedikleri gibi dosyada da yapılması istenilen aşının çocuğun üstün yararına aykırı olacağına ilişkin bir bulgu ve olgu bulunmamaktadır. Aşının çocuğun gelecekteki bireysel sağlığı yanında toplum sağlığı açısından da yapılması zorunlu olduğu dosyadaki raporlardan anlaşıldığına göre isteğin kabulüne karar verilmesi gerekirken, salt ana ve babanın rıza göstermedikleri gerekçesine dayanılarak talebin reddi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur" denildi.
8 SAYFALIK SAVUNMAYI İSTEDİ
Yargıtay kararının kendisine tebliğ edildiğini, Savcı Hüseyin Ayyayla'nın mahkemeye sunduğu 8 sayfalık savunmayla bozulan karara itiraz edeceğini belirten Mehmet Atik, "Savcı Hüseyin beyin aşı olayını televizyondan öğrendim. Kendisine telefonla ulaştım tebrik ettim. Kendisinden 8 sayfalık savunmasını istedim o savunmayla Yargıtay'ın bozduğu karara bu hafta itiraz edeceğim. Benim büyük çocuğum aşıdan dolayı otizme yakalandı, diğer çocuğuma o nedenle aşı yaptırmak istemedim" dedi.
ÇOCUĞUNU KAYBETTİ
Trabzon'da yaşayan kızamık aşısının sebep olması nedeniyle çocuğunu kaybettiğini iddia eden evli 39 yaşındaki Orhan Birinci de, savcı Hüseyin Ayyayla'yı telefonla arayarak bu davranışından dolayı tebrik ettiğini söyledi. İki çocuğundan birini aşının olumsuz etkisi nedeniyle kaybettiğini iddia eden Orhan Birinci, "Basında gördüm savcıyı telefonla arayıp tebrik ettim. Çocuğum sağlıklı doğdu 9 aylıkkken kızamık aşısı yaptırdım. Abdulkadir isimli çocuğum 4 yaşındayken rahatsızlandı doktora götürdüm. Kızamık mikrobundan dolayı sinir uçlarında iltihap oluyor bu nedenle beyin hücreleri ölümü sonucu 7 yaşındayken kaybettim. Sayın savcıyı bu cesaretinden dolayı kutladım, ülkemizi bilinçlendirdiği, farkındalık yarattığı için teşekkür ettim kendisine. Aşı gerçeğini artık tüm insanların bilmesi lazım. Aşının bu şekilde koruyucu olmadığını. Kendisine bu işin acısını çeken, aşıdan dolayı evladını kaybeden yüzlerce babadan biri olarak bende destek vereceğim" dedi.