Doğum yapan kadın HIV'li çıktı, hastanede panik yaşandı

Doğum yapan kadın HIV'li çıktı. Bu nedenle hastaya müdahale eden sağlık personeli panik yaşadı. Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Kanğın, hastaya doğrudan ve dolaylı müdahale eden 29 sağlık personeline talepleri üzerine test yapıld

Doğum yapan kadın HIV'li çıktı. Bu nedenle hastaya müdahale eden sağlık personeli panik yaşadı. Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Kanğın, hastaya doğrudan ve dolaylı müdahale eden 29 sağlık personeline talepleri üzerine test yapıldığını; bunlardan 14'ünün ilk ve doğrulama testlerinin negatif çıktığını, diğerlerinin sonuçlarının ise beklendiğini belirtildi. Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne geçen 10 Eylül'de sezaryenle doğum yapan hastanın ilk testlerinde HIV virüsü tespit edilmesi üzerine, bakanlık harekete geçerek doğrulama testi istedi. Doğruluma testinde de hastanın HIV virüsünü taşıdığı kesinleşince, müdahale eden sağlık ekibinde huzursuzluk ve tedirginlik başladı. Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Murat Kanğın, personelin talepleri üzerine inceleme başlattıklarını ifade etti.
 
14'ÜNÜN SONUÇLARI TEMİZ
Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Murat Kanğın, ameliyathane ve o gün o serviste çalışan sağlık ekibinin tamamının teste tabi tutulduğunu; testleri yapılan 14 sağlık ekibin ilk test ve konfirmasyon (doğrulama) testlerinin negatif çıktığını söyledi. Dr. Kanğın, "Birkaç gün içerisinde 15 personelin daha sonuçları gelecek. Toplam 29 sağlık çalışanın test yaptırma talebi olmuş. İlk eliza testleri 29 personelinde negatif çıktı ancak, doğrulama testi istendi. Bunlardan 14'ü negatif çıktı. Diğerlerinin de sonuçları gelecek. Hastaya müdahale sırasında hiçbir yaralanma, kan sıçraması gibi bir durum rapor edilmemiş, ancak personelin tedirginliğini ve huzursuzluğu gidermek amacıyla bu incelemeyi kabul ettik. Bu olayda tamamıyla prosedüre uygun hareket ettik, özellikle hastanın mahremiyetiyle ilgili hareket ettik. Hastane idaresi, enfeksiyon komitesi yönüyle incelemeye başladık. Hasta bize geldiği zaman kendisinde böyle bir hastalığın olup olmadığı konusunda bilgi vermiyor. Biz zaten gelen her hastaya rutin olarak bu testleri yapıyoruz" diye konuştu.
Bu hastalıklar konusunda personelin sürekli eğitime tabi tutulduğunu belirten Dr. Kanğın, ayrıca tedavi sırasında yaralanma veya kan sıçraması söz konusu olursa, bunun bildirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Dr. Kanğın, "Bu hastayla ilgili ameliyat sırasında bize herhangi bir yaralanma bilgisi sunulmadı. Kan sıçraması gibi bir durum yaşanmamış ve böyle bir olay da enfeksiyon komitesine bildirilmemiş" dedi.
 
Bu nedenle personele hasta mahremiyeti anlamında bir bilgi göndermediklerini ifade eder Dr. Kanğın şöyle devam etti:
"Bu hastanın konfirmasyon testi pozitif gelince zaten Sağlık Müdürlüğü ile bir kod üzerinden yazıştık. Çünkü, hastanın adı bile verilmiyor bu konuda mevzuat var. Bir kod üzerinden hastanın takibi yapılmaya başlanıyor. Olayda sonra bir kadın doğum uzmanımız hastane yönetimine bir dilekçe veriyor. Böyle bir olay yaşanmış diyor. Hemşire arkadaşlarımız da bunu duyunca haliyle huzursuzlanıyorlar. Bizim de bu konudan bilgimiz olunca kurum dışından bir incelemeciye bunu incelettireceğiz dedik. Başka bir hastaneden enfeksiyon hastalıkları uzmanı bir arkadaş bu durumu inceliyor. Aynı zamanda soruşturma konusu şu anda, eksiklik var mı? Bildirimler ve mevzuat tekrar gözden geçiriliyor eğer varsa eksik bir konu bunun ortaya çıkmasını sağlayacağız."
 
BEBEĞİN DURUMU BELLİ DEĞİL
Bu arada HIV'li kadının dünyaya getirdiği cinsiyeti açıklanmayan bebekten alınan numunelerin de teste gönderildiği ve sonuçlarının belli olmadığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri