Dünyada buğday ve pirinç fiyatlarının aşırı artması nedeniyle yaşanan krizde kazanan patates oldu.. 8 bin yıldır insanları doyuran ve ucuz olan patates, açlığa ve gıda krizine çare olarak gösteriliyor.
Gıda krizinin geleceğini önceden kestiren Birleşmiş Milletler bu nedenle 2008 yılını "Uluslararası Patates Yılı" olarak kabul etti. Peru'da hükümet, buğday fiyatları artınca, ekmeklere yüzde 20 oranında patates unu karıştırılmasını istedi...
NEDEN PATATES?
Uzmanlara göre patatesin krize çözüm olmasının birçok nedeni var. Öncelikle dünyanın her yerinde yetişebiliyor. Çok az su istiyor. Böylece iklim değişikliklerinden etkilenmiyor. Doyurucu. Buğday ya da pirinç gibi uzun süre gerekmiyor. 50 günde yetiştirilebiliyor. Ayrıca bir dönüm araziden, buğday ve pirincin 4-5 katı daha fazla ürün alınabiliyor.
Peru'daki Uluslararası Patates Merkezi Başkanı Pamela Anderson, " Herkes bu işin böyle gitmeyeceğini bilmesi lazım. Patates bunun çözümü olabilir" dedi. Patatesin bir artısı da buğday veya pirinç gibi fiyatının uluslararası dalgalanmalardan etkilenmemesi. Dünyada her yıl üretilen 600 milyon tahılın yüzde 20'si uluslararası piyasalarda satılıyor. Ancak patateste bu oran yüzde 5.