Antalya'nın Kemer ilçesinde, nesli tehlikede olan ve nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşme (CİTES) belgesi ile takip edilen sürüngenlerden 38'inin bakımsızlıktan telef olduğu bildirildi.
EKopark İşletmecisi Selami Tomruk, küresel ısınma ve insanların yaşam ortamlarını tahrip etmesi nedeniyle nesilleri tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan sürüngen türlerinin, uluslararası anlaşmalarla anavatanlarından getirilerek çoğaltıldığı ve 170 ana türden koruma altında 700 sürüngenin bulunduğu ekoparkta, 38'inin bakımsızlıktan telef olduğunu belirtti.
Tomruk, ekopark alanını teminat göstererek kredi aldığını, bu parayı ödeyememesi üzerine bankanın ipotek koyduğunu ve ipoteğin paraya
çevrilmesi için takip başlatıldığını anlattı. Ekoparkın gelirinin, burayı ziyaret sırasında alınan ücretler ile ekoparkta yetiştirilen bitkilerin satışından elde edildiğini kaydeden Tomruk, bankanın takip başlatması nedeniyle burada yetiştirilen bitkilerin Kemer İcra Müdürlüğü'nce sayıldığını ve bu nedenle satış yapamadıklarını söyledi.
Tomruk, elde edilen gelirlerin de ipotek yüzünden kasalarına girmediğini ve paralarının bulunmaması nedeniyle hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını iddia ederek, hayvanların ölmeye başladığını savundu.
Endemik dokuyu ve nesli tükenmekte olan türleri korumak amacıyla ekoparkı kurduğunu ve 36 ülkede tanındığını ifade eden Tomruk, parkın kurulduğu 50 dönüm arazinin imar planında tarım alanı olarak görüldüğünü, buranın ekopark alanına çevrilmesi için gerekli izinleri alamadığını, bu nedenle de Avrupa fonlarından yararlanamadığını söyledi.
Avukat Bahadır Kalaycı da Kemer İcra Müdürlüğü ekiplerinin kıymet takibinde ekoparktaki ağaç ve binalara 9 milyon 889 bin YTL bedel
biçtiğini söyledi. Kıymet takibinde ipotek altında olmadıkları için sürüngenlerin sayılmadığını ileri süren Kalaycı, ekoparktaki bina ve ağaçların da eksik sayıldığını savundu.
Edinilen bilgiye göre, işletmecinin ekopark alanını teminat göstererek çektiği kredi için banka takip başlatmış ve bankanın, ipoteğin paraya çevrilmesi talebiyle başlattığı işlemler sonucu Kemer İcra Müdürlüğü ekipleri ekoparkta sayım yapmıştı.
Ekoparkta, 1.5 milyon kurbağa, 25 bin kertenkele, 2 binin üzerinde kaplumbağa, 3 bin 500 yılan, 1.5 milyon balık, yurt dışından getirilen 700 koruma altında tür, 1.5 milyon kaktüs, 1 milyondan fazla endemik bitki türü bulunduğu belirtilmişti.