Bursa'da yaşayan 104 yaşındaki İbrahim Eren, SGK tarafından törenle emekli edildi.
Bursa'da 104 yaşında İbrahim Eren, SGK tarafından törenle emekli edildi. Emekli olmak için gereken 3600 günlük sigorta süresini 37 yılda tamamlayan İbrahim Eren, SGK'nın en yaşlı emeklisi unvanına da sahip oldu.1908 yılında Siirt'in Eruh ilçesinde dünyaya gelen; 6 çocuk, 50 torun sahibi İbrahim Eren, ilk maaşıyla vefat eden eşinin İstanbul Eyüp Sultan'daki mezarını yaptıracağını açıkladı. Pirim günü eksik olduğu için yıllardır emekli olamayan Eren, geçen yıl pirim gününü tamamlayabilmek için 10 ay inşaatta bile çalışmış.
Dile kolay, tam 104 yaşında. Halen düzenli olarak yürüyor. Uzun yaşamasını ise az yeyip çok yürümesine bağlıyor. 104 yaşındaki İbrahim Eren, yıllarca hayalini kurduğu emekliliğine nihayet kavuştu. İlk olarak sigortalı bir işe 1975 yılında İstanbul'da başlayan İbrahim Eren, geçtiğimiz yıl, yaşlılık sınırından emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat etti. Askerliğini de saydıran Eren'e, 'Emekli olabilmen için 10 ay daha çalışman lazım' denildi.
Bunun üzerine inşaatta bekçi olarak çalışan Eren 3 bin 600 günü tamamlayarak emekliliğe hak kazandı. Halen yaşayan 6 çocuk ve 50 torun sahibi İbrahim Eren'e aylık Bağlama kararı' SGK Bursa İl Müdürü Mükremin İspirli'nin makam odasında törenle teslim edildi. SGK idarecilerinin katıldığı törende konuşan İbrahim Eren, "Allah emeği geçen herkesten razı olsun. İlk maaşımla eşimin mezarını yaptıracağım. Ömrümün kalan kısmında ise maaşımla geçineceğim. Hasta olduğum zaman bana bakacaklar, ölüme kadar.
Çok teşekkür ederim, Allah işlerini hem dünya hem ahirette rast getirsin. Emeklilik için kısmet bugüneymiş. Maaş yoksa kimse bakmaz sana. Maaşın olursa herkes bakar." dedi. Oldukça sağlıklı görünen İbrahim Eren, sadece duymakta zorlanıyor. Tören sırasında İbrahim Eren'e oğlu Hüsnü Eren ve torunu yardımcı oldu.
İLK MAAŞIYLA EŞİNİN MEZARINI GRANİT MERMER YAPTIRACAK
SGK'nın en yaşlı emeklisi unvanına sahip olan İbrahim Eren'in oğlu Hüsnü Eren ise babasının en büyük arzusunun vefat eden eşi Şehriban Eren'in mezarını granitten yaptırmak olduğunu kaydetti. Hüsnü Eren, "Sürekli bekçilik yapmış 10 ay kadar. Babama sorardım, 'İlk maaşımı ne yapacaksın?' diye.
'Oğlum sağ olun, annenizin mezarını güzel yapmışsınız ama, ben onu granit mermer yaptıracağım, süsleyeceğim. İlk maaşımı mezarını yaptıracağım' derdi. Hanımı 2004'te vefat etti. Eşinden sonra hiçbirimizin yanında durmuyor.
Eşinin anılarının Siirt'te olduğunu söyleyerek devamlı Siirt'e gidiyor, orada kalıyor. Emekli olabilmek için askerlik borçlanması yaptıktan sonra inşaatlarda bekçilik yaptı, 'Bu kadar çalışmana gerek yok' dedik. 'Hayır, ben hak etmediğim şeyi kullanmam' derdi. Biz de onu emekli yaptırdık." diye konuştu.
HEP ERKEN EMEKLİLİKTEN ŞİKAYETÇİYDİK, İBRAHİM AMCA EN YAŞLI SİGORTALIMIZ OLDU
Bugüne kadar hep erken yaşlarda emekli olan kişilerden yana şikayetçi olduklarını belirten SGK Bursa İl Müdürü Mükremin İspirli ise yakın bir tarihe kadar bir bayanın 38 yaşında, erkeğin de 43 yaşında emekli olabildiğini söyledi. İspirli şunları kaydetti: " Kadın erkek de 43 yaşında emekli oluyordu.
SGK tarihinde 104 yaşında emeklilik maaşı bağlanan kişi yoktu. 1975 yılında ilk kez sigortalı oluyor, ama emekli olabilmesi için en az 3 bin 600 gün sigortalılık süresi olması lazım.
Bugüne kadar tamamlayamamış. Askerlik borçlanmasından sonra 10 ay eksiği olmuş. Bekçi olarak çalışmasından dolayı pirim gününü tamamlandı. 1 Ekim'den itibaren aylık bağlandı. Çok mutluyuz, çok güzel örnek oldu. Hayatında ilk kez düzenli olarak maaş alacak. Bizim en yaşlı aylık bağladığımız sigortalımız. İlk maaşını ilerleyen günlerde çekecek."