ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, parmak boyunun kişiler üzerinde etkisini araştırdı. Hormonun parmak boyları üzerinde etkileri olduğunu ortaya çıkaran araştırmada, yüzük parmağı uzun olan erkeklerin testosteron hormonu seviyelerinin de yüksek olduğu saptandı.
Testosteron seviyesi yüksek olan erkeklerin de buna bağlı olarak daha agresif tepkiler verdikleri açıklandı. Pekiyi parmak boyutu, erkek karakterini ele verir mi? Bunu uzmanlarıyla konuştuk...
‘Parmağı 2 metre olsa canavar mı olacak?
Psikiyatr-Yazar Haydar DÜMEN:
Parmak boyutu, hiçbir erkek karakterini ele vermediği gibi ne pozitif ne de negatif yararı vardır. Ancak yankesicilerde, belki yüzük takmada, yüzük gösterişinde işe yarar. Bu tür Amerikan araştırmaları, kapitalizmin bir oyunu. Bir şey atıyorlar ortaya. Böbreküstü bezi nerede, testosteron üretimi nerede? Erkeğin orta parmağı 2 metre uzun olsa canavar mı olacak? Köylüye bakın hepsinin çalışmaktan parmakları küt küttür, ama 12 çocuğu dizerler. Kamuoyunu böylelikle dalgalandırıyorlar, arkasından da ekonomik bir çıkar ortaya çıkıyor.
‘Testosteron azaldıkça yüzük parmağı kısalır’
Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım KAPIŞMAK:
Testosteron miktarı arttıkça daha kaslı, daha güçlü bir vücut yapısı ve uzun yüzük parmağı oluşurken, testosteron miktarı azaldıkça vücut daha az kaslı, sakin bir kişilik ve daha kısa bir yüzük parmağı oluşmaktadır. Yüzük parmağı işaret parmağından uzun olanların sperm kalitesinin de yüksek olduğu bilinir. Kadınlar bu erkeklerle ilişki kurmak ve evlenmek isterler. Parmağı uzun erkekler aynı zamanda duygularını kontrol eder, kendisine hâkimdir. Fizyonomi bilimine göre, kadınlar yüzük parmağı uzun erkekleri farkında olmadan ideal eş olarak algılar ve daha erkeksi bulurlar. Kadınlarda ise işaret parmağı ile yüzük parmağı genelde eşittir. Bu da östrojen yüzündendir.
‘Parmağın boyutu karakteri ele verebilir’
Tıbbi Seksoloji Danışmanı Dr. Akif POROY:
Tıbbi seksoloji açısından testosteron hormonu yüksek olanların daha agresif olduğu bilinen bir durum. Tüm dünyada orduya alınan erkekler, 20 yaş civarındadır. Bu yaşlarda kişilerin testosteron seviyesi oldukça yüksektir. 30 yaşından sonra erkek yağ bağlamaya başlar ve testosteron seviyesi azalır.
Kilolu erkekte vücutta testosteron-östrojen dengesi bozulur ve testosteron seviyesi azalır. Bu tür erkeklerin daha halim salim olduğu gözlenir. Dolayısıyla testosteron seviyesi erkeği daha agresif yapar. Kadınla erkek arasındaki en büyük fark budur. Enteresan bir araştırma, parmak boyutu karakteri ele verebilir.
‘Bunlar uyduruk’
Psikiyatr Prof. Dr. Erol GÖKA:
Beden özelliğiyle sinirlilik, agresiflik gibi bir şeyi çalışmak çok zordur. Çalışma yapmak mümkündür. Ama araştırma dizaynı çok zordur. Diğer tüm detayları dışlamak lazım. Son zamanlarda bilimsel değeri çok düşük yayınlar yapılıyor. Böyle bir çalışma için senelerce bu konu üzerinde çalışmak gerekiyor. Uyduruk şeyler bunlar.
‘Parmağın boyutu karakteri etkilemez’
Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter KUNT:
Erkeğin parmak boyutu, karakterini ele vermez. Bunu genellemek mümkün değil. Benim babamın parmak boyu çok uzundu. Ama hiç agresif değildi. Çok sakin, uyumlu bir insandı. Hiçbir şekilde agresiflik yoktu. Bana göre bunu genellemek doğru değil. İnsanların yetiştiği ortamlar, sosyo ekonomik kültürlerin bulunduğu durumlar insanların karakterini etkiler, parmak boyu etkilemez.
‘Direkt karakterle ilişkilendirmek yanlış’
Psikiyatr Dr. Ayhan AKCAN:
Parmakla karakter analizi yapılmaz. Ama bu denekle ilgilidir. Parmakların sayısı, uzunluğu, kulak kepçesi büyüklüğü var mı, yok mu, ayak parmaklarının uzunluğu daha çok genetik hastalıklarda önemlidir. Biz buna uzuv belirtileri diyoruz. Tabii bununla ilgili bir şey olabilir. Genetik farklılık olabilir.
Zekâ ön plana çıkıyor olabilir. Akciğerle ilgili veya spermlerle ilgili bir gösterge olabilir. Nörobilimde silik belirtiler diye bir şey vardır. Biz bazen hastalarda bunları tararız. Parmak boyutunu erkek cinsiyetiyle veya direkt karakterle ilişkilendirmek yanlış.