1 Nisan'a kadar ruhsatlarını yenilemesi gereken 170 bin bin esnaftan yüzde 25'i yani 42 bin 500'ü ruhsatlarını yenileyemezken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Kaçak içki ve sigara satışı artacak" dedi.
Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ilişkin ruhsat yenileme süresi dün itibariyle sona erdi. TESK Başkanı Palandöken, düne kadar içki ve sigara satışı yapan 170 bin esnafın yüzde 25'inin yeni ruhsat alamadığına dikkat çekti.
Bu işyerlerinin ruhsat uzatımı için gerekli ücreti yatırmalarına karşın, belediyelerden 'işyeri açma ruhsatı' alamadıkları için içki ve sigara satış ruhsatlarını yenileyemediklerini belirten Palandöken, "Belediyelerin işgüzarlıkları nedeniyle; kimi camiye, okula, yola olan mesafeleri kimi imar durumu, kimi 'kentsel dönüşüm bölgesinde yer alma' gibi gerekçelerle işyeri açma ruhsatı alamadılar. Böyle olunca da Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bu belgeyi sunamadıkları için artık içki ve sigara satışı yapamayacaklar" dedi.
42 bin 500 esnafın içki ve sigara satamamasının 'kaçak' satışları artıracağına vurgu yapan Palandöken, bu durumun hem halk sağlığını tehlikeye atacağını hem de devletin vergi kaybı anlamına geleceğini söyledi.
"BÜYÜKŞEHİRLER BAŞI ÇEKİYOR BELEDİYELER BAHANE ARIYOR"
Palandöken, ruhsat alamayan esnafın büyük bölümünün İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerde olduğunu belirtirken, özellikle turistik bölgelerde sıkıntı olduğuna dikkat çekti. Palandöken, 35 milyon turist bekleyen bir ülkede bu tür kısıtlamaların doğru olmadığını belirterek, "Bazı belediyeler ruhsat vermemek için bahane arıyor.
İşletmenin imarı ya da iskanı olmadığı için işyeri ruhsatı vermemeye çalışanlar var. Maalesef belediyeler bu konuda bir de külfet getiriyor. Bazı belediyeler içki veya sigara satılan noktaların azalmasıyla ilgili kendilerine görev biçiyor. 35 milyon turist bekleyen ülkemizde bu tür inisiyatiflerin yerel yönetimlere bırakılması doğru değil" dedi.