Ev sahipleri bu habere dikkat

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistemi, iskanda zorunlu hale getiriyor. Çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistemi, iskanda zorunlu hale getiriyor. Çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak...
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, çöpleri yerinde ayrıştırarak çevreye verilecek zararları önlemeyi ve atıkları ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Bakanlık, çöp kovası ve bina önlerinde çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntüleri ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.
 
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, üç ve daha fazla katlı yeni binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak. Sistem devreye girdiğinde çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.
 
Atık baca sistemi, binanın planında uygun olan bölüme konulacak. Dairelerdeki elektronik sistem, içinde boruların bulunacağı bacayla bağlantılı olacak. Elektronik sitemin üzerinde "cam atığı", "kağıt atığı", "evsel atık", "plastik atık" ve "bitkisel atık yağ" butonları yer alacak.
 
Atık yağlar, "bitkisel atık yağ" butonuna basarak açılan hazneye boşaltılacak. Yağ, boru yoluyla, binanın altına kurulacak atık toplama merkezine gönderilecek.
 
Atık toplama merkezinde ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlarca haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi de apartmanın çöpünü maddi olarak değerlendirebilecek.
 
Bakanlıkça pilot bölge olarak Tokat’ta uygulanan sistem, düşük maliyetle kurulabiliyor.
 
5 MİLYAR LİRA KAZANACAĞIZ
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü sayısı 60 bin kişiyi geçerken, sağlanan katma değer ise yıllık 1 milyar lirayı aşıyor. 2023'e kadar bu rakamı 5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyar 250 milyon tonun üzerinde ambalaj atığı, 100 bin ton bitkisel atık yağ, 45 bin ton madeni atık yağ, 60 bin ton atık akü, 90 bin ton ömrünü tamamlamış lastik ile 610 bin ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandı.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri