Fahri müfettişler trafik canavarı

Trafik kuralları ihlallerini tespit etmek ve ceza kesmekle görevli fahri müfettişlerin trafikte büyük cezalar aldığı ortaya çıktı. Hız sınırını aşan, görevi suistimal eden, trafik polisine müdahale eden müfetişler şaşırttı.Trafik kuralları ihlallerini tes

Trafik kuralları ihlallerini tespit etmek ve ceza kesmekle görevli fahri müfettişlerin trafikte büyük cezalar aldığı ortaya çıktı. Hız sınırını aşan, görevi suistimal eden, trafik polisine müdahale eden müfetişler şaşırttı.

Trafik kuralları ihlallerini tespit etmek ve ceza kesmekle görevli fahri müfettişlerin trafikte büyük cezalar aldığı ortaya çıktı. Bu nedenle sadece Ankara'da alkollü araç kullandığı tespit edilen 74 fahri trafik müfettişinin görevine son verildi. Hız sınırını aşma, görevi suistimal, trafik polisine müdahale gibi nedenlerden dolayı da 206 müfettişin unvanı elinden alındı.

Sürücülerin trafik ihlallerini tespit etmek ve ceza kesmekle görevli fahri müfettişlerin 'trafik canavarı' olduğu ortaya çıktı. Ankara Emniyet'inin denetimlerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen 74 fahri trafik müfettişinin görevine son verildi. Hız sınırını aşma, görevi suistimal, trafik polisine müdahale gibi nedenlerden dolayı da 206 fahri trafik müfettişinin bu unvanı elinden alındı.

Türkiye'de 1998 yılında uygulamaya konulan fahri trafik müfettişliği ile trafik polisinin olmadığı bölgelerde bu kişilerin hatalı araç kullananlara ceza kesme yetkisi verildi. Ancak, 12 yıldır uygulanan fahri trafik müfettişliğinin en çok tartışıldığı nokta plakalara göre ceza yazması ve hiçbir denetime tabi tutulmaması bulunuyordu. 40 yaş sınırı, yüksekokul mezunu ve 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olma, ağır bir trafik cezası görmemek gibi kriterlerin arandığı fahri trafik müfettişliğine daha çok hakim, savcı, asker gibi meslek gruplarından emekli bürokratlar başvuruyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün fahri trafik müfettişlerinin çalışmalarını değerlendirdiği toplantıda, ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Ankara'da ilçelere göre müfettişlerin dağılımına bakıldığında müfettişlerin Çankaya ve Yenimahalle gibi yüksek gelir seviyesinin yaşadığı semtlerde ikamet ettiği görüldü. Altındağ, Mamak, Sincan gibi orta ve alt gelir seviyesinin oturduğu bölgeler ise fahri trafik müfettişlerinin en az bulunduğu bölgeler. 11 bin 298 fahri trafik müfettişinin bulunduğu Türkiye'de en çok sayı Ankara'da. 3 bin 318 fahri trafik müfettişinin bulunduğu Başkent'i, bin 560 ile İstanbul ve bin 27 ile İzmir takip ediyor. Hakkâri'de ise hiç trafik müfettişi bulunmuyor.

Bu yılın ilk 11 ayına göre fahri trafik müfettişleri 63 bin 422 tutanak tutmuş. Bunun 22 bin 106'sı ise Ankara'da gerçekleşmiş. Müfettişlerin en çok uyguladığı ceza maddeleri ise sırasıyla park yasağı, kırmızı ışık ihlalleri ve trafik işaret levhalarına uymama. Günlere göre ceza kesme istatistiklerinde de trafik müfettişlerinin en çok haftanın ilk iş günü olan pazartesileri ceza kestiği görülüyor. Pazar günü ise müfettişlerin ceza yazdığı dikkat çekiyor. Ankara Emniyet'inin bilgilendirme toplantısına katılan bin civarındaki fahri trafik müfettişinin soruları ve talepleri de bir o kadar ilginç. Kendilerine şehirlerarası otobüslerde ön koltuktan yararlanma ve ücret indirimi isteyen müfettişlerin yanı sıra, yanlışlıkla kırmızı ışıkta geçtiği için MOBESE kameraları tarafından ceza yazılıp yazılmadığını soran da var.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri