Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünlerinden fındıkta hasat başladı.
Kesim, Toplama ve İhraç Tarihleri Belirleme Komisyonu, Trabzon'da fındık toplama tarihlerini; 250 metre rakıma kadar olan sahil kesiminde 7 Ağustos, 251 ile 500 rakım arasındaki orta kesimde 14 Ağustos, 500 rakımın üzerindeki yüksek kesimlerde ise 21 Ağustos olarak açıklamıştı.
Trabzon'daki bazı fındık üreticileri ise ürünlerinin erken olgunlaştığını düşündükleri bahçelerde özellikle sahil ve orta kesimlerde hasada başladı.
Ortahisar ilçesine bağlı Özkaymaklı Mahallesi'nde ailesiyle fındık toplayan Hasan Ali Çabuk,yaptığı açıklamada, yaklaşık 21 dönümlük fındık bahçeleri olduğunu ve ailesiyle 4 gündür fındık topladıklarını söyledi.
Çabuk, fındıkta verimin bu yıl az olduğunu belirterek, "Geçen yıla oranla bu yıl 3'te 2 oranında verim bekliyoruz. Bu yıl verim düşük olduğu için tahminlerimize göre yaklaşık 2 ton civarında fındığımız olur ama fındık fiyatlarından beklentimizi yüksek" dedi.
FINDIKTA ÜST DÜZEY 15 LİRALIK FİYAT BEKLENTİMİZİ KARŞILAR
Fındık üreticisinin geçmişte fazla para kazanamadığını savunan Çabuk, "Geçmişte fındık fiyatları düşük olduğu için üreticinin emeğini karşılamıyordu. Bu nedenle de çoğu üretici fındığını dalda bırakıyordu. Geçen yıl hava şartları nedeniyle fındık para etti ve üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yıl da fiyatlardan umutluyuz. Daha piyasa açılmadı ama çeşitli spekülasyonlar var. Fındık fiyatlarının 10 ile 15 lira arasında olacağı söyleniyor. Fındıkta üst düzey 15 liralık fiyat bizim beklentimizi karşılar. Ondan sonraki süreçte de arz ve talebe göre fındık fiyatların yükseleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Çabuk, fındığı erken hasat etmediklerini vurgulayarak, "Hasat tarihleri yıllardır o şekilde açıklanır ama biz bahçemizin durumuna göre hasada başlarız. Hasat için fındığın türü de önemlidir. Sıra fındık tabir edilen fındıklar daha erken olgunlaşmaktadır ve erken toplanması gerekir. Diğer türler ise örneğin foşa daha geç olgunlaştığı için hasadı da geç olur. O nedenle biz bahçemizdeki fındıkların olgunlaştığı düşünüyoruz ve hasada başladık. Hasat için de erken olduğunu düşünmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
FINDIK FİYATLARI ÜRETİMİ BÜYÜK ORANDA ETKİLİYOR!
Fındık üretiminin bölgede giderek azaldığını öne süren Çabuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fındık fiyatları üretimi büyük oranda etkiliyor. Fiyat düşük olunca üretici kendisini geri çekiyor ve üretim yapmaktan korkuyor. Yevmiye fiyatları şu anda 75 ile 100 lira arasında. Üreticinin en büyük korkusu harcadığı parayı geri alamamak ve fındıktan kar elde edememek. Fındık başta olmak üzere tarımda yanlış politikalar da uygulandığını düşünüyoruz. Bu nedenle alan bazlı desteği doğru bulmuyoruz ve üreticiye desteğin verilmesinden yanayız. Üretici ürününü pazara indirdiğinde desteği birlikte almalı."
Çabuk, fındıkta kurutma işleminin de kalite açısından önemine işaret ederek, "Fındık kurutmak için yeni modern birçok yöntem var. Son zamanlarda insanlar fındıkta makineli kurutma işlemeni yöneldi ama biz geleneksel yöntemlerle kurutma işleminden yanayız ve fındığımızı hala harmanda kurutuyoruz" dedi.
BU YIL REKOLTE YÜKSEK DEĞİL AMA FİYATTAN UMUTLUYUZ
İlçede fındık toplayan Nermin Kaya da fındıkta rekoltenin geçen seneye göre daha düşük olduğunu vurgulayarak, "Günlük 80 lira yevmiye parası veriyoruz. Bu yıl rekolte yüksek değil ama fiyattan umutluyuz. İnşallah bu yıl fiyat beklentimizi karşılayacak ve işçilere ödediğimiz paranın yanında biraz da para kazanabileceğiz" diye konuştu.
Önceki yıllarda fındık fiyatlarının beklentilerini karşılamadığını da dile getiren Kara, "Bu sezon fiyatların 15 lira civarında olacağı söylentisi var. Sezon daha açılmadı. İnşallah fındık fiyatlarının belirlenmesi ile güzel bir dönem geçiririz ve bu yıl üreticinin yüzü güler" ifadelerini kullandı.