Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde ayakkabı imalatı yapan il dışına firmalar aracılığı ile toptan ayakkabı satışı yapan Ömer Faruk Altuntaş (63) kendisini telefonla arayarak ayakkabı sipariş veren kişiye fabrikasından ve bazı imalatçılardan ürün temin etti. Kendisinden ürün almaya gelen nakliye şirketleri aracılığı ile gönderilen çekleri alan Altuntaş, farklı tarihlerde 4 kamyonla 5 bin 111 çift ayakkabı, 600 çizme, 4 bin adet iş eldivenini teslim etti. Altuntaş, 25 ve 30 Ekim 2017 tarihli 80 bin liralık iki çek, 50 bin liralık 25 Kasım tarihine, 183 bin liralık 30 Kasım 2017 tarihli olmak üzere toplamda 5 çek karşılığında birlikte 313 bin liralık satış yaptı. İstanbul’da 50 bin liralık çeki tahsil etmeye giden tedarikçi firmasının kendisini telefonla arayarak çekin fotokopi olduğunu söylemesi üzerine şok yaşayan Altuntaş, polise şikayette bulundu. 30 Ekim tarihli 30 bin liralık çeki tahsil etmeye giden Altuntaş, paranın tahsil edilmiş olmasından dolayı bu çekinde ikiz çek olduğunu ortaya çıkmasıyla bir şok daha yaşadı. Elinde 233 bin liralık 3 çek daha bulunan Altuntaş, bu çeklerin de fotokopi olmasından endişe ediyor.
"Fotokopi yaparak dolandırıcılık yapılmasına ilk defa şahit oluyoruz"
Telefonla kendisini arayarak alışveriş yapmak isteyen şahıstan şüphelenerek çekleri incelettiğini ifade eden Altuntaş, çeklerin üzerindeki firmaların sağlam olduğu bilgisini aldığını söyledi. Bu nedenle telefonla irtibat kurduğu kişi ve onun yönlendirdiği 2 kişiye 4 fatura karşılığında ayakkabıları teslim ettiklerini ifade eden Altuntaş, "İlk çeki mal aldığım arkadaşlardan birisine satmıştım. Geçen ayın 27’sinde aradılar, ’bu çek fotokopi imiş, asıl çeki banka ödemiş’ diye. Çeki verdiğim arkadaş polis merkezine giderek ifade verdi. Bayrampaşa polis merkezinde beni aradılar ifademin alınması gerektiğini söylediler. Bende aynı şahısların 30 Ekim tarihli bir çekim olduğunu tahsil ederek veya fotokopi olup olmadığını öğrenerek ifade vermeye gideceğimi söyledim. Bankaya gittim, oradaki personeli çekin karşılığını bir miktar eksik olduğunu söyledi. Öğleden sonra tekrar gittiğimde birden bire panik bankada da yaşandı. Hesaplara bakılığında çekin takastan tahsil edilmiş olduğunu söyledi banka görevlisi. Şefi geldi baktı çeki incelediler anlayamadılar. Makineye soktular anlayamadılar, genel müdürlüğe sordular çekin fotokopi olduğunu yani ikiz çek olduğunu söylediler ve durumu polise intikal ettirdik. Bir mağduriyet ortada, biran önce bu dolandırıcıların ortaya çıkarılmasını istiyorum. Daha önce çekle ilgili bir çok sorun yaşadık ama böyle bire bir fotokopi yaparak dolandırıcılık yapılmasına ilk defa şahit oluyoruz" dedi.
80 bin lira dolandırıldığını ifade eden Altuntaş, 50 bin ile 83 bin liralık çeki piyasaya verdiğini, kendisinde 100 bin liralık bir çek daha olduğunu belirterek, "Günü gelmeden bu çeklerin sahte olup olmadığını öğrenmek için piyasaya verdiğimiz iki çeki geri almaya çalışıyoruz. Diğer 3 çekinde aynı şahıslardan aldığım için sahte olduğunu düşünüyorum. Elimde 100 bin liralık bir çek var bankaya gidip öğrenmeye çalışacağım. Ama görünün o ki hepsi sahte. Yetkililerden bu organize iş çözmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Öte yandan yaşanan benzer olaylarda dolandırıcıların kredibilitesi yüksek müşterilerinin çekleri baskı veya sevk aşamasında ele geçirerek renkli fotokopi ile çoğaltarak, sahte imza ve kaşelerle cirolanarak piyasada işlem görüyor havası oluşturarak piyasaya sürdüğü öğrenildi.