Girişimcilerin sigortası bakın ne?

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş, girişimcinin yükselen başarı haritasını “Girişkenlik, inovasyon, girişimcilik, pazarlama-satış, markalaşma, kurumsallaşma, franchising (sözleşmeye dayalı, direkt bütünleşmiş pazarlama sistemi),

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş, girişimcinin yükselen başarı haritasını “Girişkenlik, inovasyon, girişimcilik, pazarlama-satış, markalaşma, kurumsallaşma, franchising (sözleşmeye dayalı, direkt bütünleşmiş pazarlama sistemi), liderlik ve melek yatırımcılık” başlıkları ile özetledi. 
 
Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD), Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED)’nin ortaklaşa Shereton Otel'de gerçekleştiği ‘Adana Melek Yatırımcılar ve Girişimcilik Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Baybars Altuntaş, Türkiye’de girişkenlik ve girişimcilik kavramlarının birbirine karıştığını söyledi. Her aklına iş fikri gelenin bir şekilde kendisini girişimci kabul ettiğini belirten Altuntaş, “Dünyanın içinde bulunduğu bu ekonomik krizde artık bir şeyi iki, üç, beş kez düşünmeden karar aşamasına geçmemiz biraz zor oluyor. Bu işin de sırı da inovasyondan (yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün ya da hizmet) geçiyor.” dedi. 
 
'TÜKETİCİ ‘BU NEYMİŞ’ DEDİĞİ AN SAHAYA ÇIKMA VAKTİ GELMİŞTİR'
 
Girişimcilikte inovasyonun önemini pet su şişesini eline alarak örnekleyen Altuntaş, yenilik yapmayı, ürüne yeni bir şey katmayı bu adımın sigortası olarak değerlendirdi. Altuntaş, söyle devam etti: “Neticede ben bu suyun köşede satıldığını görüyorum. Biliyorum ki arkadaş bu suyu çok iyi satıyor. Bende diğer köşeye bir su marketi açayım su satayım, dersin. Sonra dayanıyorum reklama. Bir bakıyorum ki arkadaşımın su satışları artıyor. Verdiğim reklamlarla arkadaş satışı yapıyor ben yapamıyorum. Bu nasıl oluyor diye düşünüyorum. Köşedeki arkadaş yıllarca bu işi yapıp, tüketicinin aklında bir marka değeri oluşturmuş. Arkadaşın 2 liraya sattığı suyu bende 2 liraya sattığımda insanların içinden su içmek geçer; ama riske girmek istemez. Tüketici akılıdır, yıllardır kullandığı suyu tercih eder. Ben reklamlarımla kürek çekerim, arkadaş yer. Çünkü benim ürünümde bir yenilik yok. Ben sadece arkadaşın yaptığı işi almış kopyalamışım. Halbuki, ‘benim suyumu içerseniz güzel rüya görürsünüz, başınızın ağrısı geçer, daha akıllı olacaksınız, gözünüz akmayacak’ gibi bir yenilik katabilseydim, tüketicimiz yeni markalara prim verir. Yani ‘şu suyu bir deneyeyim’ diyebilir. Tüketici ‘bu neymiş’ dediği andan itibaren benim sahaya çıkma vaktim gelmiş demektir. Eğer bu yeniliği katamazsam o verdiğim reklamlarla ben köşedeki dükkanın ekmeğine yağ sürerim, iş yaptığımı sanırım; ama işi başkası yapar. Bu yüzden yenilik yapmak, ürüne yeni bir şey katmak farklı bir hizmet ortaya koymak; girişimciliğin sigortasıdır.”
 
AKILLI GİRİŞİMCİ RİSK ALMAZ
 
Akılı girişimcinin risk almadığını, çünkü onun inovasyon yaptığını ifade eden Baybars Altuntaş, yenilik dolayısı ile bu kişilerin risk almadığını savundu. Tüketicinin mutlaka yeni şeyleri bir kez denemek istediğine işaret eden Altuntaş, girişimcinin pazarlama ve satış aşamasını ‘ölüm vadisi’ olarak değerlendirdi. İşin başında girişimcinin eşi, dostu, banka gibi yerlerden finansman bulabileceğini dile getiren Altuntaş, ”Fakat pazarlama ve satış aşamasında çok kolaylıkta finansman bulma ihtimalin yoktur. Çünkü iş bir noktaya gelene kadar ben herkese hayallerimi bir şekilde pazarladım. Yapacaklarıma herkes inandı. Bize borç verip yürümemizi sağladılar. Artık bu kişi ve kurumlara gitme ihtimalim yok. Alacakları tek bir cevap var: Bilançonu görelim. İşin başında bilanço yokken insanları ikna etmek kolaydı. Pazarlama ve satış aşamasında ‘ne kadar sattığını bir görelim ki’ paraya verebilelim, sorusuyla karşılaşırsınız. O yüzden pazarlama satış aşaması ölüm vadisi, diyoruz. Bu vadiden geçerken ‘müşteri ve melek yatırımcı’ gibi iki arkadaş var. Ürünü satabilirsem, ölüm vadisini geçerim. Melek yatırımcı bana inanırsa işin nasıl büyüyeceğini bilirim. Pazarlama satış aşamasında geçemesek köşeyi tersine dönmüş olursunuz. Girişimcinin efendisi tüketicidir.” diye konuştu. 
 
TÜRKİYE’DE İŞLER MEZARA KADARDIR
 
Türkiye’de bir işadamının genellikle mezara kadar aynı işi yapmasını eleştiren Altuntaş, OECD’in bir raporuna göre girişimci yeni bir işe girdiğinde ortalama 7 yıl sonra o uğraşla ilgili motivasyonunu kaybettiğini belirtti. Bu sürede kişinin her şeyi keşfettiğini ve artık renk körlüğünün başladığını kaydeden Altuntaş, “Girişimcinin bulunmaz hint kumaşı olmasının sebebi, hiç kimsenin göremediğini gören, kimsenin koklayamadığını koklayan, kimsenin alamadığı riskleri alabilendir. Bu özellikler herkeste olmaz. 7 yıl sonra motivasyonumuzu kaybetsek de o işe devam ediyoruz. Çünkü bu olumsuzluğun farkında olmuyoruz. Biz buna ömür boyu devam eden işler süreci diyoruz. Ülkemizdeki süreç budur; özetle mezara kadar. Yurt dışında işler böyle gitmiyor. Yurtdışında satılabilecekse, halka açılabilecekse o işe yatırım yapılır. Yoksa aile işletmesi olarak kalıyor.” şeklinde konuştu. 
 
TÜRKİYE MELEK YATIRIMIN EN HIZLI GELİŞTİĞİ ÜLKE 
 
Amerika’da 270 bin melek yatırımcının geçen yıl 20 milyar dolar yatırım yaptığını açıklayan Baybars Altuntaş, Avrupa’da 75 bin girişimcinin 2013’te 5.1 milyar Euro melek yatırım gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye’de melek yatırımcılığın çok hızlı geliştiğini hatırlatan Altuntaş, Avrupa’de Melek Yatırımcılık Kanunu olan ikinci ülke özelliğini taşıdığını bildirdi. Altuntaş, şunları söyledi: “Çok sonraları oyuna girdik. Ama önemli aşama kaydettik. Dünyada yüzde 75’lik en yüksek vergi teşviki Türkiye’de. Bunu da iyi değerlendirmek lazım. Bu sistemin başarıya ulaşması için devletin şunu görmesi gerekir: Biz bu vergi iadelerini yaptık, buna karşılık biz bu kadar istihdam yaptık, denilmeli. Bu teşvik işin ‘gel gel’ kısmıdır.”
 
AGİD Başkanı Seyfettin Alpat ise düzenledikleri “Ufku zorlayanlar” programlarıyla bugüne kadar 25 seçkin işadamının tecrübelerini paylaştıklarını aktardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, oda başkanları ile çok sayıda işadamının katıldığı organizasyona sponsor olan firmalara plaket verildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri