TRABZON’DA ARAP TURİZİM GELDİĞİ YER!
Arap Turizmi Trabzon’un geleceği açısından çok önemli.Fakat bu önemin ne kadar farkındayız? AK Parti Ortahisar İlçe Başkan yardımcısı Hasan Basri Hatioğlu bu noktada önemli bir uyarı yaptı.İşte Hatiopoğlu’nun açılaması: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık dönemi başlattığı çalışmaları sonucu Türkiye’de Arap Turizm hareketi geçti.2010 yılında Merhum Trabzon Valimiz Recep KIZILCIK ile İl İstihdam kurulunda alt yapı çalışmaları yapılırken, Kurul üyesi olarak Önerimiz: Köyü dahil eşyalı iki evi olan Konaklama için Arap Turizme evini açsın, kiraya versin, bunu o yıllarda Basınla, STK’larla, Belediye Başkanları ile Muhtarlarımızla, kurumlarla paylaştık.Bu gün ise Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Trabzon Millet Vekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanlarımız titizlikle Arap Turizmini takip ederek yarın daha büyük projelerin oluşmasına destek veriyorlar. Bu gayretin karşılığında bir kısım Müstakil evli site yönetimleri ve site sakinleri yanlış yapıyor. Arapların Turistlerin Siteye girmesi engellenmek istiyor. Sitede çocukların eline havayı fişek ve maytap patlayıcı verilerek Evlerde kalan Arap turistler rahatsız ediliyor. Sitede evini kiraya veren vermeyen olarak gruplaşmalar oluyor”
EMEKLİLİKTE GURBETÇİLERE BÜYÜK İMKAN!
Yurtdışında çalışan vatandaşlar bu süreleri Türkiye’de borçlanarak emekli olabiliyor.Türkiye dışında milyonlarca vatandaşımız yaşıyor. Bunların birçoğunun Türkiye'de de sigorta başlangıçları bulunuyor. Bazıları da yurtdışında çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönüp sigortalı oluyor. Bir kısmı ise sadece dışarıda sigortalı olarak çalışıyor ve Türkiye'de hiçbir sosyal güvenlik kurumuna kayıt yaptırmıyor. Bu üç durumdaki vatandaşımızın da yurtdışı hizmetlerini saydırarak Türkiye'de emekli olma şansı var. Bunlar ya borçlanarak yapılıyor ya da o günler yapılan anlaşmalar gereği Türkiye'de de sigortalı olarak geçerli sayılıyor.Erkeklerin bu haklardan yararlanabilmesi için 18 yaşından sonraki belgeli çalışmaları isteniyor. Ama kadınlar için durum farklı. Kadınların Türkiye'de emekli olmak istediklerinde çalışmış olma şartları yok. Yurtdışında ev kadını olarak bulundukları süreler emeklilik hesabına katılabiliyor. Bu süreleri Türkiye'ye gelerek geriye doğru borçlanarak kazanabiliyorlar. Örneğin Fatma Hanım 20 yaşında Almanya'ya gitti ve orada hiç çalışmadan 5 yıl ikâmet etti. Fatma Hanım Türkiye'ye gelerek 5 yıllık borçlanma yapabiliyor ve borçlanma yaptığı tarihten geriye doğru 5 yıllık prim kazanıyor. Yaş ve prim sayısına göre emekli olabiliyor. Borçlanma kapsamındaki süreler mevzuatta şu şekilde belirleniyor: "Türk vatandaşı olanlar, 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bunlar sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleriyle ev kadını olarak geçen sürelerdir."
AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLER NE OLACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki (MEB) FETÖ temizliğinde sone gelindi. Binlerce personeli açığa alan Bakanlık, temizlikte sona geldi. Darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında kamuda 80 bine yakın memur açığa alındı. Açığa alınan kamu personellerinin yarısı MEB’de görevliydi. Eğitim kurumlarında görevli öğretmen, müdür, yönetici, hizmetli ve MEB personeli arasından açığa alınanların sayısı 43 bini aştı.Peki hangi öğretmenler geri dönebilecek ?Söz konusu personelin Bank Asya’da aktif hesabının bulunması, Aktif-Eğitim-Sen üyesi olması, FETÖ üyelerinin haberleşmede kullandığı Bylock, Tango, Telegram ve Eagle hesabının bulunması açığa alma konusunda yeterli oluyordu. Kesin delil taramasıyla bu gerekçelerin yeterli kabul edilmeyeceği öğrenildi. Buna göre açığa alınan 43 bini aşkın personelden 28 bini ihraç edilecek, 15 bini ise görevine geri dönecek. Görevine geri dönenlerin soruşturmasını Yüksek Disiplin Kurulu’nun yürüteceği de öğrenildi.İhraç edilecek 28 bin personel KHK ile duyurulacak. Görevine dönen personeller için de bazı kısıtlamalar olacak. FETÖ ile geçmişte bağlantısı bulunan ancak 17-25 Aralık’tan sonra ilişkisini sonlandırdığı tespit edilen personele maaş kesme ve kıdem ilerleme cezası verilecek. Bu kişilerin müdür ya da yönetici olması engellenecek.MEB, FETÖ’den alınan özel okullarda görevli öğretmenler için de çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 27 bin 800 öğretmenin çalışma izinleri iptal edilmişti. Bu öğretmenlerin arasında FETÖ ile bağlantısı olmayan, okullarda sadece atanamadığı için çalışan ve okullar kayyuma devredildikten sonra göreve devam edenlerin çalışma izni tekrar verilecek. Kamuya atanabilecek ve özel okullarda çalışabilecekler
ERKEN SEÇİM GELİYOR!
Ak Parti’nin mini Anayasa paketi görüşmelerinde CHP ve MHP’ye yerel ve genel seçimlerle ilgili sürpriz öneriler sunduğu ortaya çıktı. AK Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ın katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon, 12 Ağustos’ta start verdikleri çalışmalarının ilk tur görüşmelerini 19 Ağustos’ta tamamladı. Beş toplantılık ilk tur müzakerelerde partiler mini anayasa paketinde yer almasını istedikleri önerilerini “başlıklar” halinde birbirine sundu. Üzerinde üçlü mutabakat sağlanabilecek başlıkların, her partinin yetkili kurullarında tartışılıp netleştirilmesi için çalışmalarına ara veren komisyonun 31 Ağustos’ta pakette yer alacak maddeleri kesinleştirip hemen ardından sözkonusu maddelerin metin yazımları için yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Üçlü komisyonda görev yapan parti kurmayları toplantılar süresince çalışmaların içeriği ve gelinen noktaya ilişkin “ser verip, sır vermeme” tavrı sergilerken, parti yetkili kurullarına yapılan sunumlar, görüşmelerde “seçim” başlığının da ele alındığını ortaya koydu.Mevcut anayasa uyarınca cumhurbaşkanının halk tarafından seçimi, milletvekili genel seçimleri ve mahalli idareler seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Milletvekili genel veya ara seçiminden önceki ya da sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken yerel seçimler ise yine anayasa hükmü uyarınca genel seçimle birlikte gerçekleştiriliyor. Bu hüküm nedeniyle Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimler, genel seçimle birleştirilerek yapılacak. Anayasada herhangi bir değişikliğe gidilmezse bu çerçevede Türkiye’yi Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı, erken seçim sürprizi yaşanmazsa Ekim’de de genel ve yerel seçimler olmak üzere 2019’da üç seçim bekliyor.
MUHALEFET SEÇİMDEN YANA!
Türkiye üç kritik seçim için 2019’da sandık başına gitmeyi beklerken, iktidar ve muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ak Parti, mini anayasa paketi görüşmelerinde yerel ve genel seçimlerle ilgili önerileri de masaya getirdi. Görüşmelerde Ak Parti’nin yerel seçimlerin Ekim 2018’e çekilmesini, genel seçim döneminin de yeniden 5 yıla çıkarılmasını önerdi. 2011 seçimleri öncesi Anayasa değişikliğiyle genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirilmiş, Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2013’te yaptığı bir konuşmada bu değişikliği “hata” olarak nitelendirip, pişmanlığını ifade etmişti. Erdoğan, “Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, o zamanki bizimle cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi gibi muhalefette olan bir partinin teklifini, biz bunlar ‘ciddidir dürüsttür’ diyerek, ona aldandık, ona kandık ve maalesef 4 yıla indirilmesiyle ilgili değişikliği yaptık. Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım” demişti. Ak Parti’nin Erdoğan’ın da istediği seçimlerin 5 yılda bir yapılması önerisi kapsamında, bu uygulamanın 1 Kasım 2015’te 4 yıllığına oluşan 26. dönem parlamentosunu da kapsamasını istediği belirtildi. Ak Parti’nin bunun için Anayasa’ya geçici madde eklenmesi formülü üzerinde durduğu kaydedildi. Muhalefetin kabul etmesi halinde 2019’da sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Yerel seçimler Ekim 2018’de, genel seçimler ise Ekim 2020’de yapılacak. Ancak Ak Parti içinde 4 yıllığına seçilen 26. dönem parlamentosunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasının şık olmayacağı eleştirilerinin dillendirildiği öğrenildi. Muhalefetin genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına onay verebileceği ancak mevcut parlamento için uygulanmasına sıcak bakmayabileceği değerlendirmeleri de yapılan Ak Parti’de, seçim döneminin 5 yıla çekilmesinin 27. dönem parlamentosundan itibaren geçerli sayılmasının CHP ve MHP’nin bu öneriye daha sıcak bakmasını sağlayabileceği ifade ediliyor