İlkokulların yeni dersinin taslağı yayınlandı

Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren okutulacak “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi“ dersi taslak öğretim programını kamuoyunun görüşüne sundu.2015-2016 eğitim-öğretim yılında başlamak üzere ilkokulların 4. sın

Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren okutulacak “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi“ dersi taslak öğretim programını kamuoyunun görüşüne sundu.

2015-2016 eğitim-öğretim yılında başlamak üzere ilkokulların 4. sınıfında okutulması kararlaştırılan "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi" dersinde, "insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi" ile ilgili kavramlar hakkında bilgi aktarmaktan çok temel değerlerin kazandırılmasına öncelik verilmesi amaçlanıyor.

Program geliştirme çalışmalarında katılımın daha geniş bir tabana yayılması amacıyla, "İlkokul İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Taslak Öğretim Programı" Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın http://ttkb.meb.gov.tr web sayfasında görüş ve önerilere bugün açıldı. Taslak program için bireysel ve kurumsal görüş ve öneri sunulabilecek. Programın askıda kaldığı süre içinde alınacak görüş ve öneriler değerlendirilerek, taslak öğretim programı gözden geçirilecek ve son şekli verilecek.

DERS 6 ÜNİTEDE İŞLENECEK

Dersin programı, "İnsan Olmak", "Hak, Özgürlük ve Sorumluluk", "Adalet ve Eşitlik", "Uzlaşı", "Kurallar" ve "Birlikte Yaşam" olmak üzere 6 üniteden oluşacak.

Programda, kazanımların yapılandırılmasında insanı merkeze alarak "canın ve tenin dokunulmazlığı", "aktif yurttaşlık", "barış", "uzlaşı", "birlikte yaşama", "farklılıklara saygı", "hukukun üstünlüğü" gibi konularda temel değerlerin içselleştirilmesi esas alındı.

Programda öncelikle insan olmaktan dolayı bir insanın canına saygı gösterilmesi ve bu canın dokunulmazlığının sağlanması gerektiği üzerinde duruluyor. Programda, aynı zamanda öğrencilerin hak ve özgürlüklerinin bilincinde olmalarını, çocuk haklarının ne olduğunu bilmelerini ve hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği durumda hangi yollara başvurabileceklerini öğrenmesi konusunda önemle duruluyor.

Programda başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeyi içselleştirmek için görüş ayrılıklarının yaşandığı durumlarda anlaşmazlıkları yapıcı bir dille, şiddete başvurmadan çözebilmenin de bir seçenek olduğunu görmek ve şiddet içermeyen çözüm yollarını tecrübe etmek amaçlanıyor.

Programda "kendi ruhsal ve bedensel bütünlüğünün farkına varmak", "bedensel ve ruhsal bütünlüğünü korumak", "biz olmak", "bize ait olanı korumak", "başkalarına zarar vermemek" ve "başkalarının istismarına karşı kendini korumak" konularına vurgu yapılıyor.

KAZANIMLAR MASALLAR ÜZERİNDEN İÇSELLEŞTİRİLECEK

Programın uygulanmasında alışılagelmiş ders kitabı anlayışı yerine kültürün ve medeniyetin değerlerini içeren masallar üzerinden kazanımların işlenmesi tercih edilerek insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi ile ilgili değerlerin içselleştirilmesi amaçlanıyor.

İlkokul İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Taslak Öğretim Programı ile ilgili görüş ve öneri sunmak isteyen başta öğretmenler olmak üzere, akademisyen, uzman, öğrenci, veli ve diğer paydaşların görüş ve önerilerini, 28 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 18.00’e kadar programdegerlendirme@meb.gov.tr veya http://ttkb.meb.gov.tr adreslerine göndermeleri gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri