Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyulu bünyesinde yapılan ve dünyanın en uzun 2'inci asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün temelini attı. Erdoğan, köprü sayesinde 1,5 saat süren Körfez geçişinin 6 dakikaya düşeceğini belirterek, "Bursa'ya kadar etabıyla, İzmir'in 50 kilometrelik etabını 2015 ilk yarısında bitecek. 2016 sonuna kadar bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız" dedi.
Başbakan Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü inşaatının Altınova Hersek şantiyesinde incelemelerde bulundu.
Helikopterle, Altınova'ya gelen Erdoğan, otoyol kapsamında yapılan viyadük ve tünel çalışmalarını havadan da inceledi. Erdoğan'ın katıldığı inceleme gezisinde, kuzey kule temeli kazık çakılması ve güney kule temeli deniz taraması kazı çalışmasına başlandı. Erdoğan, beton dökülecek alana giderek, hatıra metnini bıraktı.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
"Burada sizlerle birlikte tarihi bir anı yaşıyoruz. Bir tarih sizlerle beraber şu anda yazılıyor, tarihe kayıt düşüyoruz. İstanbul İzmir arasında 433 kilometrelik bir yolun çok önemli bir noktasındayız ki bu da dünyanın özellikle en uzun açı noktasından baktığımızda ikincisi, bir diğer özelliğiyle dördüncüsü olan bir köprü. Ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmadaki en önemli özellikleri, aslında bu tür attıkları adımlardır. Tarih, bu Körfez geçişiyle olsun, İstanbul İzmir otoyoluyla olsun bizi ancaktır, Türkiye'yi anacaktır, bu Körfez geçişini anacaktır"
6 DAKİKAYA İNECEK
Yıllar yılı şu körfezi 1.5 saate geçiyorduk. Şimdi bu köprüyle 6 dakikada geçme imkanını yakalayacağız. Bunun halkıma, vatandaşıma mali notada kazandırdığını düşünün, zaman noktasında, zaman nakittir noktasından hareketle kazandırdığını düşünün, kaza riskleri bakımından kazandırdığını düşünün. Yol medeniyettir. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK
Biz projeye imzaları attığımızda yap işlet devret anlayışıyla böyle bir adımı attık. Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir. Bunun adımını atıyoruz. Girişimci firmalarımızı da tebrik ediyorum. Burada onlar da kazanacak. Ne kadar çabuk bitirirseniz o kadar çabuk parayı kazanmaya başlayacaksınız diye onlarla da konuştum. Bursa'ya kadar etabıyla İzmir'in 50 kilometrelik etabını 2015 ilk yarısında bitirme sözünü kendilerinden aldım. 2016 sonuna kadar bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız. Ki size de bu yakışır. Geçmişte malum alışkanlar vardı. Bunları ayaklarımızın altına alacağız. Bütün her taraf şantiye. Gemlik'e kadar uzandık. Tünel ve viyadüklerde çalışma devam ediyor. Dilovası Hersek arasında köprümüzü süratle bitireceğiz. Bu körfezde artık 1- 1,5 saat çile çekilmeyecek. 6 dakikada Hersek Burnu'ndan Dilovası'na geçeceğiz.
3. KÖPRÜNÜN TEMELİNİ ATIYORUZ
Boğaz'da üçüncü köprünün temelini de kısa süre içinde atıyoruz. 29 Ekim'de Marmaray Tüp Geçidi Raylı Sistemin açılışını yapıyoruz. 2015'te iki katlı lastik sistem dediğimiz, otomobillerin geçeceği, deniz altından ikinci adımı atıyoruz. Bütün bunlarla biz 21. asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz. Bu arada inşallah bizim için önemli olan bir adım, yıllık 100 milyon kapasiteli 3. Havalimanı ihalesini yaparak, bunu da süratle 2016 gibi ülkemize kazandırmanın gayreti içinde olacağız. Kanal İstanbul ihalesini yapacağız. 29 Ekim"de Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı trenini de hizmete alıyoruz. Allah kazasız belasız bu yatırımı tamamlamayı nasip etsin. Açılışında da birlikte olalım, bir ve beraber olalım. Hayırlı olsun.
İSTANBUL-İZMİR 3 SAATE İNECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Türkiye'nin en uzun, dünyanın toplam açıklığı bakımından ikinci, ayaklar arası açıklık bakımından 4. en uzun köprüsünün temelini uğurlu ellerinizle atacağız. Ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bu proje, büyüyen, kalkınan Türkiye'nin bir önemli projesidir, gurur projesidir. Milletimize hayırlı olsun. İstanbul'un, İzmit'in, Kocaeli'nin, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa İzmir'i birbirine daha da yakınlaştıracak. İzmir ile İstanbul'u 3 saate indirecek. Bursa ile İstanbul'u 1 saatin altına indirecek proje 2023 Türkiyesi'nin en önemli, en prestijli projelerinden biri olacaktır" dedi.
ERDOĞAN İMZALI METİN
Betona konulan Başbakan Erdoğan imzalı hatıra metni şöyle:
"İstanbul-İzmir arasına inşa edeceğimiz otoyolun İzmit Körfezi üzerinden geçecek olan Hersek Dilovası köprüsünün temelini atıyoruz. Bu köprü temelini attığımız tarihte Türkiye'nin en uzun dünyanın sayılı uzun köprülerinden biri olma özelliğini taşıyor. Köprüleriyle birlikte inşa etmekte olduğumuz İstanbul-İzmir otoyolu ise 384 kilometre uzunluğunda olacaktık. Köprünün ülkemiz milletimiz tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Köprü inşaatında çalışacak işçilere, mühendislere, mimarlara tüm çalışanlara tüm yüklenici firmalara başarılar diliyorum. İnşaatın sorunsuz şekilde bitirilmesini diliyorum. Bu köprüden geçecek herkesin sağlık ve afiyet içinde evlerine, sevenlerine kavuşmasını temenni ediyorum. Bu köprünün nice yıllar ayakta kalması nice yıllar insanlığa hizmet etmesi için Rabbime dua ediyor, Rabbimin de bu köprüden geçenlerin hayır dualarını kabul etmesini o hayır dualarından bizleri de nasiplendirmesini, öldükten sonra dahi o hayır dualarını bize ulaştırmasını gönülden arzu ediyorum. Ülkemize milletimize böyle güzel bir eser kazandırmanın iftiharı içinde tüm dualara amin diyerek, ya Allah bismillah diyerek, kadim bir gelenek doğrultusunda hayır dualarımızı bu köprünün ayaklarına nakşediyorum."
3 KİLOMETRELİK ASMA KÖPRÜ
Proje kapsamında Dilovası'ndan Hersek'e 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü yapılıyor. Asma köprü tamamlandığında Japonya'daki Akashi Köprüsü'nden sonra en uzun ikinci köprü Türkiye'de inşa edilmiş olacak. Köprünün toplam uzunluğu 3 bin metre. Ayaklararası uzunluk yaklaşık 700 metre. Projede toplam 18 kilometre 30 viyadük, 7,5 kilometrelik 4 tünel ve 29 köprü inşa edilecek. Proje 9 Nisan 2009 tarihinde Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Gökçay konsorsiyumuna ihale edildi. Proje 6 milyar dolara ihale edildi. Yaklaşık olarak maliyeti kamulaştırmalarla birlikte 11 milyar TL. Proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projesi olma özelliği taşıyor. Toplamda 421kilometreden oluşacak projenin 377 kilometresi otoyol ve 44 kilometresi bağlantı yolu olacak. Proje, toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 adet viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 adet tünel, 209 adet köprü, 18 adet gişe alanı, 5 adet otoyol bakım işletme merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanından oluşacak. İşletme süresi yapım dahil 22 yıl 4 ay. Otomobil için geçiş ücreti İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için KDV hariç 35 dolar olarak belirlendi. Otoyol için ise KDV hariç kilometre başına 0,050 dolar olacak. 45 dakika ila 1 saate yakın süren yol, köprünün yapılmasıyla birlikte 6 dakikaya düşecek. Hız kurallarına uyularak Bursa'ya azami 1 saatte, İzmir'e 3-3.5, Eskişehir'e 2.5 saatte ulaşılabilecek.Yıllık bazda yapılan hesaplamaya göre, zaman ve yakıtta yapılan tasarruf 870 milyon lira.