Türkiye çapında 10 bini aşkın kişi ile yapılan ankete göre 10 gençten sadece 1’i yurtdışına çıkmış. Gençlerin 3’te biri sigara içerken, şans oyunları oynama ve alkol tüketimi, eğitim düzeyi ile paralel artış gösteriyor.
SİYASET Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından “Türkiye’nin Gençlik Profili Araştırması” yapıldı. 15-29 yaş grubundan 10 bin 170 genç ile yüz yüze görüşüldü. SETA Başkan Yardımcısı Bekir Gür, araştırmanın ulaşılan genç sayısı itibarıyla Türkiye’nin en geniş çaplı gençlik araştırması olduğunu belirtti. Gençliğe yönelik yapılan araştırmaların genellikle sorunların tespitine yönelik olduğunu ifade eden Gür, kendi çalışmalarının gençlerin beklentilerini de içerdiğini, gençlik politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
ÜÇ GENÇTEN BİRİ SİGARA İÇİYOR
Soruları cevaplayan gençlerin 35.7’sinin sigara içtiği belirtilirken araştırmaya göre diğer ülkelerde sigara kullanma yaygınlığı eğitimle ilişkisinden zıt olarak, Türkiye’de ise eğitim düzeyi arttıkça sigara kullanma oranı artıyor. Ayrıca yaş arttıkça sigara kullanım oranının arttığı da görülüyor.
EĞİTİM ARTTIKÇA ALKOL ARTIYOR
Araştırma sonuçlarına göre gençlerin beşte birinden fazlası alkollü içki içtiğini ve şans oyunu oynadığını belirtirken bu kişilerin eğitim düzeyi arttıkça, şans oyunu oynama oranının arttığı görüldü.
EN ÇOK YERLİ POP DİNLİYORLAR
Görüşülen kişilerden yüzde 52.4’ü yerli pop, yüzde 22’si yabancı pop dinliyor. Bu türleri, yüzde 21.9 ile arabesk, yüzde 21.8 ile Türk Halk Müziği, yüzde 14 ile rock, Yüzde 10.3 ile Türk Sanat Müziği izliyor.
BOŞ ZAMANLARDA TV İZLENİYOR
Ankete katılan gençlerin boş zamanlarında en sık yaptıkları etkinliğin, yüzde 56.8 ile televizyon izlemek olduğu ortaya çıktı. Ayrıca gençlerin televizyonlarda izlemeyi tercih ettiği program türü de yerli diziler oldu. AHMET FATİH ERTURAN İSTANBUL
KILIÇ: Gençliğin elden gittiği şehir efsanesi
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bakanlığı tarafından desteklenen araştırmanın açıklandığı toplantıda, “Bugüne kadar bu ölçekte bir araştırma yapılmadı. Benim bu araştırmadan anladığım şu, gençlik elden gitmiyor” dedi. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin sosyal donanım talebinde bulunduklarını ifade eden Kılıç, “Önümüzdeki günlerde İstanbul’da bir tanıtımla Gençlik Merkezleri projemizi kamuoyuna açıklayacağız” diye konuştu.
En çok İngilizce ve Fransızca biliniyor
Araştırmaya göre en çarpıcı verilerden birinin de gençlerin çoğunluğunun yabancı dil bilmediği ve gençlerin yurt dışına çıkmadığı ifade edildi. Yabancı dil bilenlerin oranı, eğitim düzeyine paralel bir şekilde artıyor. Gençlerin bildikleri diller içerisinde İngilizce birinci sırada yer alıyor. Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca gibi dillerin çok daha az oranda bilindiği belirtiliyor.
Her 10 gençten 1’i yurtdışına çıkmış
GENÇLER arasında yurtdışına çıkmış olanların oranı yüzde 10.5. En çok yurt dışına çıkan bölge yüzde 14.3 ile Akdeniz. Ardından 12.5 ile İstanbul, 11.9 ile Marmara,10.3 ile Ege, 9.5 ile İç Anadolu, 8.4 ile Karadeniz, 6.9 ile Doğu Anadolu geliyor. Katılımcıların en çok gittikleri ülkeler sırasıyla şöyle: “Almanya, Kıbrıs, Amerika, Fransa, Bulgaristan, Suriye, İngiltere, Rusya, Irak ve Hollanda.”
Tenis öğrenme ilk 5’e girmeyi başardı
Gençlerin yüzde 40.8’i spor yapmadığını belirtti. Yapanların da en çok yaptıkları on spor dalı ise sırasıyla; Futbol (38.8), voleybol (9.1), basketbol (8.8), yürüyüş (8.4), koşu (6), fitness (4.9), yüzme (4.8), vücut geliştirme (1.9), atletizm (1.8) ve pilates (1.8). Gençlerin imkan olması durumunda en çok ilgilenmek istediklerini belirttikleri 5 spor dalı ise şunlar: “Futbol, voleybol, basketbol, tenis ve koşu.”