Uygulama ile kadın işsizlerin iş bulma oranı erkeklere kıyasla yüzde 4,3 arttı. Erkeklerdeki artış ise sınırlı kaldı.
Genç ve kadın istihdamını artırmak amacıyla 2008 yılından itibaren uygulanmaya başlanan SGK prim teşviklerinin daha çok kadınların iş bulmasını kolaylaştırdığı ortaya çıktı.
Merkez Bankası, Türkiye'de uygulanan istihdam teşviklerinin yaş ve cinsiyet üzerindeki farklı etkilerini araştıran teknik bir çalışma yaptı. "2008 Yılı İstihdam Teşviklerinin Farklı Demografik Gruplar İtibarıyla İstihdama Etkisi" ismini taşıyan analiz, son yıllarda kadın istihdamındaki olumlu gelişmenin, uygulanan teşviklerden kaynaklandığını da ortaya koydu.
İlk yıl etki daha az
Araştırmaya göre, istihdam teşvikleri sayesinde, 30 yaş ve üzerindeki kadınların iş bulma olasılıklarını, 30 yaş ve üzeri erkeklere kıyasla yüzde 2,9 oranında artırdı. Buna karşılık 30 yaş altı erkeklerin iş bulma olasılıklarındaki artış yüzde 1,1 düzeyinde kaldı. Teşvik uygulamalarının ilk yılında elde edilen bu veriler, teşviklerin etkisinin ilk yılda kısmen de olsa sınırlı kaldığını gösterdi.
Teşviklerin bir yıl sonraki etkilerini de ölçen Merkez Bankası uzmanları, daha çarpıcı sonuçlara ulaştılar. İşverenler ikinci yıldan itibaren teşviklerden daha fazla yararlanmaya başlarken, süreç kadınlar açısından daha da olumlu oldu. İkinci yılda, 30 yaş ve üzerindeki kadınların iş bulma olasılıkları 30 yaş ve üzeri erkeklere nazaran yüzde 4,3 oranında arttı. Teşviklerin erkeklerin istihdamına etkisi ise sınırlı kaldı.
Politikalar etkin sonuç veriyor
Merkez Bankası'nın analiz ettiği teşvikler, 18-29 yaş arası kadın ve gençleri ilk kez işe alan işverenleri asgari ücrete karşılık gelen SGK prim yükünden kurtarıyor. Çalışma, işverenlerin söz konusu teşvikleri erkek yerine daha çok kadınları işe alarak kullanmayı tercih ettiklerini gösteriyor. Raporda, "İşgücü piyasasına katılımı kısıtlı olan gruplara istihdam sağlama amacı çerçevesinde irdelendiğinde, söz konusu politikanın etkin sonuçlar ürettiği değerlendirilmektedir" denildi.