Türk Kızılayı tarafından bu yıl ilk kez Kızılay meydanında İyilik Koşusu düzenlendi. İyilik için koşan minik atletler ve engellilerin heyecanı organizasyona renk kattı.
Etkinlik kapsamında, çipli koşular saat 09.00'da başlarken çocuk koşusu saat 11.00'de, halk koşusu 11.30'da başladı. Türk Kızılayı'na kaynak sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Kızılay İyilik Koşusu, Güvenpark Anıtı önünde start aldı. Koşu dolayısıyla Atatürk Bulvarı, Meclis Çankaya Kapısından Sıhhiye Hitit heykeline kadar trafiğe kapatıldı. Yarışa genç-yaşlı, kadın-erkek her yaş ve kesimden çok sayıda vatandaş katıldı. Özellikle çocukların ilgi gösterdiği koşuda, kıyasıya bir mücadele yaşandı. Yarış başlangıcında düşen, ayakkabısı çıkan, gözlüğünü düşüren miniklere aileleri destek olarak yarışa devam etmelerini sağladı.
Halk koşusuna Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'ın yanı sıra birçok olimpiyat şampiyonu sporcu, Türk Kızılayı çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Koşuya katılanlara Kızılay tarafından yiyecek-içecek dağıtımı ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamaları için alanlar oluşturuldu.
"İLKİ OLMASINA RAĞMEN ÇOK İYİ"
İyilik Koşusu'na katılan Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, organizasyonun önemini vurgulayarak, "Dünyada marka olmuş ülkemizde de sosyal yardımlaşma anlamında Türkiye’nin en büyük kurumu olan Kızılay'ın Türkiye Atletizm Federasyonu, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla Gençlik ve Spor Bakanlığının himayesinde böyle bir organizasyonu yapmış olmasıdır" dedi.
İlk kez düzenlenen organizasyona sadece atletlerin değil olimpiyat şampiyonu güreşçi, halterci, okçuları, boksörleri, karatecilerinin yanı sıra 7’den 70’e herkesin katıldığını belirten Çintimar, "Halkın spor yapma bilincini arttırabilmek için, halka onu aşılayabilmek için ve Kızılay meydanının Kızılay tarafından bir spor organizasyonu için kapatılarak çok güzel bir organizasyon yapılması bizi, Kızılay'ı ve tüm sporseverleri çok mutlu etti" diye konuştu.
Organizasyona katılım oranını değerlendiren Çintimar, "İlki olmasına rağmen çok iyi. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren bu katılım katlanarak artacaktır. İstanbul Maratonu ilk koşulduğunda 500-600 kişiyle koşuldu şimdi 200 bine koşuluyor. Burası gün geçtikçe artacaktır" dedi.
MİNİKLER VE ENGELLİLER DOYASIYA EĞLENDİ
İyilik Koşusu'na katılan ve heyecanlarını dile getiren minik atletler, "Çok eğlenceli oldu. Deneyim oldu benim için. İlk defa bir yarışa katılıyorum. Çok eğlendim. Koşu 500 metreydi, aslında kolaydı ama başta çıkışta çok büyük bir izdiham oldu. Çok hızlı koştuğumuz için dönüşte tıkandık. Bu yarış benim için çok güzeldir" diye konuştu.
İyilik Koşusunda yer alan görme engelli katılımcıları çalıştıran Beysun Aslan İlalan, "Onlar yürümeyi bilmiyorlardı, onları artık koşturuyorum" diyerek "Dün de Eymir Gölünde ODTÜ yarışı vardı. Damla 10 bin 400 metre koştu. Ben partneriydim ve kürsü yaptık. Diğer çocuklarım 2700 metre koştu. Bugün de İyilik Koşusuna getirdim onları. Çok güzel derece yaptılar, onlarla iftihar ediyorum, inanılmaz gurur duyuyorum" diye konuştu.
İyilik Koşusunda yer almaktan duydukları mutluluğu dile getiren görme engelli bir katılımcı, "Bu imkan verildiği için sevinçliyim. Tüm engellilere bu imkan verilsin, bana verildi ve ben kazandım. Tüm herkesi buraya bekliyorum, tüm arkadaşlarımı, tüm engellileri. Engel koymayın engellilerin önüne, biz ne yapar ne eder aşarız onu."
HALKIN BİRİNCİSİ
Halk Koşusunun birincisi olan Nuh Göktaş, önemli olan çocuklara örnek olduğunu vurgulayarak, "42 yaşındayım, zorlandım biraz. İş bitmiş değil. İnsan ölene kadar spor yapabilir" dedi.
Halk koşusunun uzunluğu 3 kilometre, çocuk koşusunun uzunluğu 8-9-10 yaş için 500 metre ve 11-12-13 yaş için 1 kilometre olarak belirlendi.
Etkinlik alanında koşucuların üstlerini değiştirebilecekleri kabinler ve kişisel eşyalarını bırakabilecekleri vestiyer alanları oluşturulurken, koşu alanında su istasyonları da konuşlandırıldı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı koşu alanında sağlık ekipleri de hazır bekletildi