İstanbul Jandarma Komutanlığı ekipleri, Büyükçekmece ve Bahçelievler'de yaptıkları tarihi eser operasyonunda, 162 gümüş sikke, 2 heykel, 12 parça cam ve metal eşya, 30 bin Amerikan doları ve mermi ele geçirdi. Olayla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı.
Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, tarihi eserlerin Roma ve Bizans dönemine ait olduğunu tespit ederken, gümüş sikkelerin de İskender döneminde basılan tek kalıptan çıkma seri olduğu için paha biçilmez değerde olduğunu belirledi.
İstanbul Jandarma Komutanlığı ekipleri, Büyükçekmece ve Bahçelievler'de yaptıkları tarihi eser operasyonunda, 162 gümüş sikke, 2 heykel, 12 parça cam ve metal eşya, 30 bin Amerikan doları ve mermi ele geçirdi. Olayla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı.
Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı ile ilgili aldıkları bir ihbar üzerine Büyükçekmece ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıkları'ndan arama izini aldı. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, Büyükçekmece Celaliye Mahallesi'nde bir otomobili durdurdu. Ekipler otomobilde yaptıkları aramada, bir çanta içerisinde 162 adet gümüş sikke ele geçirdi. Ekipler, Bahçelievler Çobançeşme Mahallesi Kuyumcukent'te bulunan bir dükkanda yaptıkları aramada da, 2 heykel, 5 cam süs eşyası, 4 metal eşya, 5 metal çubuk, 2 halka şeklinde obje, 1 adet metal lamba ve sahte olduğu değerlendirilen 300 adet 100 Amerikan doları ile çok sayıda mermi ele geçirdi.
İki operasyonla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı. Büyükçekmece İlçe Jandarma Komutanlığı'nda işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, 'Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı' suçundan mahkemeye sevk edildi.
ROMA VE BİZANS DÖNEMİNE AİT EŞYALAR
Jandarma ekipleri, ele geçirdikleri tarihi eserleri, incelenmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne teslim etti. Müzede görevli bilirkişiler, yaptıkları ilk incelemede, 1 taş heykelin 'Kybele' olduğunu, diğerlerinin de 5 cam şişe, 2 bronz kaşık, 2 bronz tıp aleti, Roma dönemine ait 2 cam bilezik, bronz iğne, bronz şişe ve Bizans dönemine ait bronz kandil olduğunu belirledi.
TEK KALIPTAN BASILMA, PAHA BİÇİLEMEZ SİKKE SERİSİ
Bilirkişilerin sikkelerle ilgili yaptığı çalışmada ise 1 sikkenin Kapadokya Krallığı'na ait olduğu belirlenirken, 161 gümüş sikkenin de Büyük İskender dönemine ait tek kalıptan çıkan seri numaralı sikkeler olduğu, serinin bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının ender görüldüğü için paha biçilemez nitelikte olduğu vurgulandı.
ESERLER ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE KORUMAYA ALINDI
Ele geçirilen sikkeler ve eşyalar 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserlerden olduğu raporlanarak, Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.