Kanguru faresi nedir? Hangi familyaya aittir kökeni nedir hangi ülkede yaşar tehlikeli mi?

Kanguru faresi ilginç yapısıyla merak ediliyor. Doğanın sevimli ve bir hayli ilginç hayvanlarından kanguru faresi nedir hangi familyaya aittir kökeni nedir neyle beslenir kaç yıl yaşar zararlı mı insanla dost mudur?

Türkiye bugün Elazığ'da görüntülenen kanguru faresini konuşuyor. Türkiye'de çok sık olmasa da zaman zaman çeşitli şehirlerde görülen kanguru faresi türü hayvan bir anda ilgi odağı oldu. Kocaman kulakları ve ilginç fiziksel yapısıyla merak konusu olan kanguru faresi nedir hangi familyaya aittir kökeni nedir hangi ülkede yaşar zararlı mıdır merak ediliyor. İşte ilginç, bir o kadar sevimli ve tehlikeli olabilen hayvan hakkında enteresan bilgiler...

KANGURU FARESİ NEDİR? 

Kanguru faresi Heteromyidae familyasından Microdipodops cinsine ait çöllerde yaşayan iki fare türüne verilen isimdir. Kanguru faresine bu isim, üstün sıçrama ve iki ayak üzerinde yürüme yetenekleri yüzünden verilmiştir.

Bu cinse ait iki tür şunlardır:

Soluk kanguru faresi (Microdipodops pallidus)
Koyu kanguru faresi (Microdipodops megacephalus)

Kanguru fareleri, Hayvanlar alemi, Kordalılar şubesi, Memeliler sınıfı, Kemiriciler takımı, Heteromyidae familyası, Dipodomyinae alt familyası ve Microdipodops cinsine ait bir yaratıktır. 

KANGURU FARELERİ NEREDE YAŞAR? NEYLE BESLENİRLER?

Her iki tür de kumlu çöllerde yaşarlar. Yaşadıkları ortamda bulunan canlıların arasındaki tohum ve bitkilerle beslenirler. Koyu renkli kanguru faresinin böceklerle ve hayvan artıkları ile de beslendikleri bilinmektedir. Bu farenin en ilginç özelliklerinden birisi de hiç su içmemeleridir. Bunun yerine suyu yedikleri yiyeceklerden metabolik olarak elde ederler. Kanguru faresi yiyecekleri toplar ve yer altına açtıkları 1 ila 2,5 metre uzunluğa varabilen deliklere depolarlar. Bu deliklerin ağızlarını gündüz vakti kapatırlar. Delikler yiyecek toplamanın yanı sıra sayıları 2'den 7'ye varan yavruları da büyütmek için kullanılır. Soluk renkli kanguru faresi sadece çok ince taneli kuma delik açarken, koyu renkli kanguru faresi taşlı veya kumlu toprakları seçer.

Kanguru fareleri gece yaratıklarıdır ve en aktif oldukları zaman gün batımını takip eden iki saattir. Soğuk havalarda kış uykusuna yattıkları bilinmektedir.

Kanguru fareleri aynı alt familyadan (Dipodomyinae) olan kanguru sıçanı ile de yakın akrabadır.

KANGURU FARESİ NEYE BENZER?

Kanguru faresi beden olarak ufak ve kangurunun sanki cüce haline benzer. Yapı olarak ön ayakları kısa ve arka ayakları nisbeten daha uzun yapıdadır. Kanguru faresi bir yerden başka bir yere giderken diğer fareler gibi hareket etmezler . Çünkü kanguru faresi arka patileri üzerine basıp uzak mesafelere zıplayarak ilerlerler.

Kanguru faresinin kuyruğu bedenine göre daha uzundur. Kanguru faresinin kulakları uzun tavşan gibidir.

Genellikle karanlıkta hareketlenirler ve gündüzleri pasif olarak dinlenirler. Kanguru faresi insanın yaşadığı alanlarda pek görülmez . Bu fare türü özelikle bağ ve bahçelerde bulunur. Kanguru faresi bitkilerin tohumlarını alıp yeraltındaki depocuklarında  saklarlar. Bir kanguru faresi kendi deposunda en az  70 – 80 kilo kadar tahıl ve ekin tohumu biriktirebilir.

Bir çöl hayvanı olan kanguru faresi ölümüne kadar bir tek damla su içmeden yaşar. İhtiyaç duyduğu suyu, çöl kumlarının metrelerce altında bulunan bitki tohumlarını yiyerek alır.

DÖVÜŞÇÜ FARELER

Kanguru fareleri çiftleşme mevsiminin dışında tek başlarına yaşarlar. İki kanguru faresini yan yana getiriğiniz zaman,  içlerinden biri ölünceye kadar dövüştüklerini göreceksiniz! Dövüşürken dişlerini kullanmak yerine havaya sıçrar ve birbirlerine pençeli arka ayaklarıyla vururlar.

KANGURU FARESİNİN ÜREMESİ

Genellikle kanguru fareleri mart ve nisan aylarında çiftleşirler. 2-6 arasında yavrularlar. Doğan yavrunun bacakları ile  kuyrukları ilk başta kısacıktır. Dişi iyi bir anadır. yavrulardan birinîn su baskınına uğradığı, yahut sansar gibi bir düşman gözüktüğü zaman, pembe bebeklerini kollarının arasında başka bir yere götürür. Yavruların doğumundan on beş gün sonra gözlerini açar, bir hafta daha geçtikten sonra da meme emmeye son verirler. Ömürleri iki yıl civarındadır.

KANGURU FARELERİ DOST MUDUR?

Doğa bilgini Morley Cooper, çöllerin bu çekingen ve korkak yaratıklarıyla arkadaş olunabileceğini, bunun sadece bir sabır işi  olduğunu söylemektedir. İlk yapılacak şey, akşamları inlerinin ağzına veya yakınma kuru ekmek kırıntıları veya fındıklar bırakmaktır. Buna bir hafta devam ettikten sonra bu canlılar inlerinden çıkıncaya kadar bekleyin. Sizi görünce önce çok  korkacaklar, fakat birkaç gün geçtikten sonra size, elinizden yiyecek alacak kadar sokulacaklardır. Bundan sonra onları kucağınıza sıçramaya ve isimleriyle çağrılınca gelmeye alıştırmanız  zor olmaz.Moorley Cooperin de gördüğü kanguru fareleri sevilmekten hoşlanır, ama  tutulmaktan veya davranışlarının sınırlandırılmasından nefret ederler. Bu takdirde dostlarının elini nefretle ısırmaktan çekinmeyeceklerdir.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri