Karadeniz organ bağışında oldukça bilinçli!

Erzurum'da 16 yaşındaki genç kıza organ nakli yapan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'de organ bağışının çok az olduğunu belirterek, Karadeniz bölgesinin organ bağışı konusunda oldukça bilinçli olduğunu söyledi. Ordu’da denizde boğulurak beyin ölümü gerçekleşince

Erzurum'da 16 yaşındaki genç kıza organ nakli yapan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'de organ bağışının çok az olduğunu belirterek, Karadeniz bölgesinin organ bağışı konusunda oldukça bilinçli olduğunu söyledi.

Ordu’da denizde boğulurak beyin ölümü gerçekleşince organları bağışlanan 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya’nın karaciğeri, Erzurumlu 16 yaşındaki Sevgi Kaya'ya nakledildi. Sağlığına kavuşan Sevgi Kaya'nın en büyük hayali, yarım kalan okulunu tamamlayıp doktor olmak.

Mahmut Çetinkaya'nın karayolu ile Ordu'dan Erzurum'a getirilen karaciğeri geçen Salı günü Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve ekibi tarafından 8 saatlik ameliyatla Sevgi Kaya'ya nakledildi. 7 yıl önce geçirdiği sarılık nedeniyle karaciğer yetmezliği yaşayan Sevgi Kaya, Çetinkaya'nın organı ile yeniden hayata tutundu. Mutluluğu gözlerinden okunan Sevgi Kaya, organı veren Çetinkaya ailesine teşekkür etti. Kaya, "Okula bıraktığım yerden devam edeceğim. En büyük hayalim doktor olmak ve insanlara sağlık hizmeti vermek" dedi.

Kızının 9 yaşındayken sarılık geçirdiğini bunun siroza dönüştüğünü anlatan baba Metin Kaya, "Son 1 yıldır nakil için sıra bekliyorduk. Bizler sevinçliyiz. Mahmut'un ailesine sağlık diliyorum. Çocuğum organ nakli ile hayat bulduğu için çok mutluyum. Sevgi'nin en büyük hayali okuyup doktor olmaktı. Hastalanınca 7'nci sınıftan sonra okula gidemedi. İnşallah kızım yeniden okula başlayacak. Çetinkaya ailesini Sevgi ile birlikte ziyarete gideceğim. Onları Erzurum'a davet edeceğim. Çocuklarının bir parçasını da benim çocuğum taşıyor. Allah razı olsun onlardan" diye konuştu.

'İNSANLAR ORGAN KABUL EDİYOR, ANCAK BAĞIŞ YAPMIYOR'

Atatürk Üniversitesi'nde 166'ncı karaciger naklini başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Gürkan Öztürk ise organ bağışı yapan Çetinkaya ailesinin herkese örnek olması gerektiğini belirtti. Organ bağışının hayat kurtardığına dikkati çeken Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:

"Organ nakli bekleyen birçok hastamız var. Ancak maalesef bölgemizde organ bağışı ve nakli çok fazla yaygın değil. Merkezimde 2008'den bu yana karaciğer nakli yapılıyor. Nakil yapılan vaka sayısı Türkiye’de önemli bir seviyeye ulaştı. Ancak kadavra bağışlarını arttırmamız lazım. Erzurum ve çevresinde özellikle insanların bu konuda bilinçlenmeleri gerekir. En önemli sıkıntımız organ bağışı konusunda. İnsanlar organ kabul ediyorlar ama bağış yapmaya gelince sıcak bakmıyorlar. Karadeniz Bölgesi bu konuda oldukça bilinçli. Bizim bölgemizin de ihtiyacını karşılıyor ama tabii ki yetmiyor. Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Giresun, Sivas, Erzincan ve Ardahan’dan bağışlar oldu. Ancak bu yeterli olmuyor. Karaciğer nakli yaptığımız Sevgi Kaya 2009’dan beri merkezimizde takipte olan hastamız. Bu hastanın canlı vericisi yoktu dolayısıyla bir müddet beklemek zorunda kaldık. Bundan sonra karaciğer nakliyle yeniden hayata başlayacak. Şu anda durumu gayet iyi umarım daha da iyi olacak."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri