Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürl üğüne bağlı olan, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ovakorusu Sülün Üretim İstasyonunda yetiştirilen beç tavukları, özellikle kenenin etkili olduğu illerde doğaya salınacak.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adnan Gencer, sülün üretim istasyonunda Türkiye'de nesli azalan bazı yerli türleri üreterek, doğadaki varlıklarını artırmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bu tip istasyonlar bulunduğunu ifade eden Gencer, Karacabey'deki istasyonda üretilen sülünlerin Türkiye'nin değişik bölgelerindeki doğal yaşam ortamlarına salındığını belirterek, "Son 4 yı lda 25 bin sülün, ülkenin değişik yerlerine gönderildi. Bunların bir kısmı doğada kalıyor, bir kısmı yaban hayvanlarınca yok ediliyor. Ama yüzde 10-15 civarında doğada kalmaları bizim için yeterli oluyor" dedi.
Gencer, sülünlerin doğada özellikle süne, kımıl zararlı sı ve kenenin doğal düşmanı olduğuna dikkati çekerek, sünenin bu zararlıların doğ ada çoğalmalarını önlediğini ve dengede tuttuğunu kaydetti.
Özellikle KKKA hastalığına neden olarak her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan kenelere karşı, bu yıl Karacabey'deki istasyonda Türkiye'de ilk kez beç tavuğu üretimine başladıklarını anlatan Gencer, şunları söyledi: "Beç tavuğu, kene zararlısına karşı mücadelede kullanılan bir hayvan. Onları yiyerek çoğalmalarını önlüyor. Onun için bu yıl istasyonumuzda üretmeye baş ladık. 10 tane anaçtan, 100 tane yavru ürettik. Bunlar çoğaltılarak, özellikle kene ısırmalarının yaşandığı, kene populasyonunun yoğun olduğu bö lgelerde doğaya salınacak. Böylece kene sayısının dengede tutulmasına çalışılacak. Beç tavuğu sadece Karacabey istasyonumuzda üretiliyor. Gelecek yıl sonbaharda, elimizdeki beç tavuğu sayısı yeterli sayıya gelince doğaya salmaya başlayacağız."