Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü'nün iş birliğiyle Kızılırmak Deltasında gerçekleştirilen kış ortası su kuşu sayımında, bu kış mevsiminde yaklaşık 160 bin su kuşunun bölgede kışladığı belirlendi. Her yıl dünya çapında gerçekleştirilen bu sayımlar, Hollanda merkezli Sulak Alanları Koruma ve İzleme Birimi tarafından koordine ediliyor.
Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, bu sayımların özellikle göç hareketlerinin durduğu dönemlerde yapıldığını ve kuş popülasyonunun dağılımını tespit etmeyi amaçladığını ifade etti. Yavuz, Türkiye'de bu sayımların Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak gerçekleştirildiğini ve OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki sulak alanlardan sorumlu olduğunu belirtti.
Kızılırmak Deltası, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 37 sulak alandan biri olarak dikkat çekiyor. Bölgenin tür çeşitliliği ve su kuşu popülasyonu açısından zengin olduğu vurgulandı. Yavuz, bu yıl delta alanında kazlar, sakar mekeler, kıyı kuşları, ördekler ve leylekler dahil olmak üzere yaklaşık 160 bin su kuşunun kışladığını ve 57 tür su kuşunun tespit edildiğini açıkladı.
Yavuz, Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 160 sulak alanda 2 milyona yakın su kuşunun tespit edildiğini sözlerine ekledi. Kuşların göç hareketliliğinin, kuzey bölgelerdeki hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade etti. Kış mevsiminin sert geçmesi halinde kuşların daha güneye indiğini, ancak daha ılıman geçen yıllarda kuşların uzun göçleri tercih etmediğini belirtti.
Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'deki kış ortası su kuşu sayımlarında en fazla türün görüldüğü sulak alanlardan biri olduğu altını çizen Yavuz, Türkiye'deki su kuşu popülasyonunun yüzde 7'sinin Kızılırmak Deltasında görüldüğünü ve deltanın, büyüklüklerine kıyasla Eğirdir ve Beyşehir gölleri gibi diğer sulak alanlara göre önemli oranda su kuşu barındırdığını vurguladı.