Maden cevherlerinin işlenmesinden sonra ortaya çıkan zararlı maddeler, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen yöntem sayesinde çimento karışımıyla elde edilen ''macun'' ile yerin altında çevreye zarar vermeden depolanabiliyor.
Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kesimal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, macun dolgu (paste fill) yöntemini, Çayeli Bakır İşletmeleri'nde başarıyla uyguladıklarını ve halen bakır atıkları üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Prof. Dr. Kesimal, macun dolgu yöntemini, çıkarılan cevherin işlendikten sonra elde kalan zararlı kısmının, laboratuvar ortamında özel bir çimento karışımla macun haline getirme olarak tanımlandığını belirtti. Prof. Dr. Kesimal, ''Cevherin geride bıraktığı un boyutunda öğütülmüş atıkları, bu çimento karışıma ekleyerek, macun kıvamına getiriyoruz. Bu kıvamdaki karışımı, cevheri çıkardığımız maden yatağındaki bölmeye bırakıyor, orada katılaşarak, etrafa zarar vermeden taşlaşmasını sağlıyoruz'' dedi.
-''KTÜ GELİŞTİRDİ''-
Bu yöntemi KTÜ olarak geliştirdiklerini ve halen Çayeli Bakır İşletmeleri'nde de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Kesimal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Benzer bir yöntem dünyada sadece Kanada, Avustralya ve Güney Afrika'da uygulanıyor. Avrupa'da henüz bu tür bir çalışma bulunmuyor. Bu yöntemin uygulanmadığı ülkelerde elde kalan cevher atıklarının çevreye verdikleri zarar ortada. Bu yöntemin uygulanmadığı ülkelerde çevre kirliliği bir yana, canlıların zarar görmesi kaçınılmaz hale geliyor. Çünkü cevher atıkları, bu durumda ya dere, ya deniz, ya da atık havuzlarına gönderiliyor.''
Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK için çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Prof. Dr. Kesimal, macun dolgu projesini, maden mühendisliği ile ilgili platformlarda, daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.