KTÜ'nün camlarını taşladık

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 1980 ihtilali öncesinde okuduğu üniversitenin camlarını, diğer protestocularla birlikte taşlarla kırdığını, sonrasında ise çok pişman olduğunu açıkladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 2009-2010 eğitim-öğretim

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 1980 ihtilali öncesinde okuduğu üniversitenin camlarını, diğer protestocularla birlikte taşlarla kırdığını, sonrasında ise çok pişman olduğunu açıkladı.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 2009-2010 eğitim-öğretim yılı açılışı Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla OMÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Üniversite öğretim üyesi klasik müzik konserinin ardından konuşma yapan Bakan Mustafa Demir, AK Parti hükümetinin eğitim yaptırımlarının Cumhuriyet tarihinden bu zamana kadar yapılandan daha çok olduğunu söyledi.


Gençlerin iyi yetişmesi ve gelecek nesillere hazırlanması gerektiğini ifade eden Bakan Demir, bunun için her türlü imkanın sağlanmaya çalıştığını, gençlerinde kendiyi iyi yetiştirmesi, Türkiye Cumhuriyeti bayrağını daha ileri taşıması gerektiğini kaydetti.


Yükseköğretimdeki eksikliklere değinen ve bunların giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden Demir, şu anki öğrencilere tanınan imkanlara dikkat çekerek, 1977-1978 eğitim-öğretim yılında başladığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde okuduğu dönemde ve sonrasındaki eğitim, teknik imkan ve öğretim görevlisi yetersizliği ve 12 Eylül 1980 darbesi sürecinde yaşanan olumsuzluklara ve yaptıklarına değindi. Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"KTÜ Mimarlık Fakültesi'ne ön kayıt isteyerek girdim. O günkü hocalarımızın şartları, öğretim eleman sayısı niteliğini geçtik, 12 Eylül öncesi Türk yükseköğretimin bizim yüreğimizi kanatan, asla unutulmayacak dönemin yaşandığı yıllara tesadüf etti. Bugünün gençlerine bakıyorum, ne kadar şanslılar. 5 bin tane, benim de samimi olduğum arkadaşlarımdan bir kısmını üniversite eğitim çağında toprağa gönderdik. Bugüne geldiğimizde, bunların onların niye yaşandığı sorusunu, ben kendime sordum, soruyorum.

Ben bugünleri yaşadım. Biz de bir gün kısmen içerisinde yer almıştık. İnşaat fakültesine gidip kendi okulumuzun camlarını taşlayıp kırdığımızda, daha sonra içeri girerken dönüp baktım camlara acaba benim attığım camdan mı kırılmıştı. Benim okulum mimarlık fakültesi, bir düşündüm, bir daha yapmamaya, bir daha o ortamlarda bulunmamaya karar verdim. Oradan buralara geldim. 5 bin tane insanımız toprağa göndermeseydik."
Demir, OMÜ'nün çalışmaları ve yeni yatırımlarına da değindi.


Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bilginin en önemli, güçlü bir değer olduğunu, OMÜ'nün Samsun'un, ülkenin gelişmesi, kalkınması, geleceği ve gelişmesine yönelik katkı ve çabalarını takdirle karşıladığını kaydetti.
26 bin öğrencinin 2009-2010 eğitim-öğretim yılında eğitime başlayacağını ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitelerde yükün çok ağır ve öğretim üyelerinin ücretlerinin düşük olduğunu dile getirdi. Öğretim üyelerine bilimsel araştırma yapmaları konusunda bir şey söyleyemediğini, hizmet ve eğitim yükü altında olduğunu vurgulayan Akan, üniversitelerin cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bakan Mustafa Demir'e tablo hediye etti.


2009-2010 eğitim-öğretim yılının ilk dersini Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Heper, "Türkiye'de Sosyal Bilimler Üzerine Bazı Düşünceler" başlığı altında verdi.
Törende Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Karadeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Kıdemli Albay Şadi Murat Koçak, 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, Rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler de hazır bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri