Türkiye genelinde milyonlarca çocuk Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için okullarda ve salonlarda yerini aldı. Yapılan bir araştırmaya göre, aynı oranda çocuk ise çeşitli sebeplerden mağdur ya da bayramdan habersizdi. Rapor verilerine göre; ülkede toplam çalıştırılan çocuk sayısı 1 milyon üzerinde iken, sokakta çalıştırılan çocuk sayısı ise 500 bin civarında.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Kimi çocuk okulunda, kimi de salonlarda etkinliklere katıldı ve bayram sevinci yaşadı. Buna karşın milyonlarca çocuk ise bayramdan habersiz geçirdi günü. Kimi atölyelerde çalışarak, kimi sokakta dilenerek bu sevinçten mahrum kaldı. Şefkat-Der’in yayınladığı bir rapor ise durumun vahametini gözler önüne serdi.
TÜİK, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, barolar, Meclis soru önergelerine verilen cevaplar; sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin araştırmaları ve günlük gazetelere yansıyan olaylardan elde edilen veriler ve istatistikler şöyle: "Bir yılda aile içi şiddette 15 çocuk öldürüldü, 20 çocuk intihar etti ve 59 çocuk işçi ise kazalarda hayatını kaybetti. Türkiye'de sokakta yaşayan çocuk sayısı 3 bin. Sokakta çalıştırılan çocuk 500 bin ve dilendirilen çocuk sayısı 10 bin.
Yoksul çocuk sayısı 4,5 milyonu aşarken, çocuk işçi sayısı bir milyonun üzerinde bunların yüzde 45'i tarım işçisi. Çocuk işçilerin yarısı okuluna devam edemiyor. 2 bin 550 çocuk uyuşturucu kullanıyor. 0–18 yaş grubu madde bağımlılarının sayısı ise 99 bine ulaşmış durumda.
Tutuklu ve hükümlü çocuk sayısı 3 bin. Suça sürüklenen çocuk sayısı son 3 yılda 250 bin. 4 buçuk milyon çocuk okula gidemiyor. 1 yılda ilköğretim okuluna hiç kaydedilmeyen okulsuz çocuk sayısı 75 bin. Son 3 yılda çocuk gelin sayısı 130 bini geçti. Son 3 yılda kaybolan çocuk sayısı jandarma ve polis bölgesiyle birlikte 27 bin. Son 3 yılda 500 bin çocuk hakkında adli işlem yapıldı.
Çocuk seks kölesi son 3 yıldaki çocuklarla birlikte 50 bine ulaştı. Son 3 yılda taciz ve tecavüze uğrayan, adli mercilere yansıyan çocuk sayısı 70 bin. Türkiye çocuk pornografisinin de en yaygın olduğu ülkelerden biri. Çocuklara karsı cinsel saldırı, taciz tecavüz davalarında 2008'den 2013'e kadar yaklaşık yüzde 400 artış gerçekleşti. Adalet Bakanlığı verilerine göre, çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili davaların sayısı, 2008 de 7 bin 500, 2009'da 13 bin 812 iken, 2011'de 18 bin 334."
Mağdur çocuklara ilişkin istatistiki bilgiler aktaran Avukat Emine Zeyrek ve Canan Özkeskin, mevcut durumun çocuklar açısından oldukça olumsuz olduğunu belirtti. 23 Nisan’ın bütün çocukların bayramını olduğunu ancak milyonlarcasının bu sevinci yaşayamadığını kaydeden Zeyrek ve Özkeskin, “Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı fakat birçok çocuk bu bayramı kutlayamıyor. İstatistiklerimize göre çocukların çoğu sokakta yaşıyor, işçilik yapıyor. Cinsel tacize uğruyor, ilkokul eğitimi bile göremiyor. Bunlarla ilgili istatistiklere bakarsak durumun çok kötü olduğunu göreceğiz. Çocukların 365 gün çocuk bayramı gibi yaşamaları, eğitimden faydalanmaları, ayrıca sosyal gelişimlerini tamamlamaları gerekiyor. Aileler maddi açıdan muhakkak desteklenmeli. Çocuk esirgeme kurumlarında bakımın gerçekten düzgün olması gerekiyor. Bu kurumların istismarını engellemek için de sürekli denetimler olmalı.” dedi.