Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladı.
3 BİN SAYFALIK RAPOR
Türkiye'nin ilk nükleer santrali için hazırlanan 3 bin sayfalık rapor, çevresel etki açısından bütün detayları içeriyor.
DİKKAT ÇEKEN AYRINTI
Rus sermayesi ile yapılacak santralin ÇED raporunun tam da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geleceği gün onaylanması dikkat çekti.
ENERJİ AYRI BİR BAŞLIK
Rusya Lideri Vlademir Putin beraberindeki heyet ile birlikte Türkiye'ye geliyor. Ziyarette Türkiye ile Rusta arasındaki dış ticaret hacmi masaya yatırılacak ve 100 milyar doların önündeki engelleri kaldırmak için gereken adımlar atılacak.
Bu ziyaretin bir diğer önemli ayağını enerji alanı oluşturacak. Türkiye Mavi Akım üzerinden aldığı doğalgaz miktarında 3 milyar metreküp artış talep ederken dünya piyasalarındaki fiyat düşüşü nedeniyle yenilenecek sözleşmelerde fiyat indirimi isteyecek. Rusya'nın Mersin Akkuyu'da yapacağı nükleer santralle ilgili son gelişmeler de ayrıntılı şekilde ele alınacak. Putin'in Türkiye'nin planladığı üçüncü nükleer santrale talip olduğunu bildirmesi de bekleniyor.
"100 YIL BİRBİRİMİZE BAĞLANACAĞIZ"
Akuuyu Nükleer Santrali'ni inşaa edecek Rusya'nın Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko, Akkuyu nükleer güç santralinin, Türkiye ve Rusya'yı en az 100 yıl birbirine bağlayacağını söyledi.
İki ülkenin ekonomik ilişkilerinde enerjinin önemli yeri olduğunu belirten Kiriyenko, Türkiye'deki ilk nükleer santral yapımının Rus uzmanlara ve Rus teknolojisine havale edilmesini, kendilerine duyulan güvenin göstergesi olarak değerlendirdi.
"YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YAPACAĞIZ"
Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacının olduğunu fakat bu alanı geliştirmek isteyen diğer ülkeler gibi gerekli uzman, altyapı ve tecrübenin bulunmadığını savunan Kiriyenko, santrali "yap-işlet-devret" modeliyle inşa edeceklerini kaydetti.
Türkiye'nin önerdiği yap-işlet- devret modelinin diğer ülkelere de örnek olacağını ileri süren Kiriyenko, santralin iki ülke stratejik ortaklığı açısından taşıdığı öneme dikkati çekti.
"AKKUYU'YA 100 YIL GARANTİ VERİYORUM"
Rosatom Başkanı Kiriyenko, "Şimdi hazırlık aşamasındayız. Ruhsat verildikten sonra 7 sene içerisinde santralinin inşaatını bitireceğiz. Akkuyu için 60 yıl garanti veriyoruz fakat ben santralin 80-100 yıl yaşayacağından eminim. Biz, 100 yılı aşkın karşılıklı taahhütler üstlendiğimiz bir anlaşma imzaladık. Akkuyu, Türkiye ve Rusya'yı en az 100 yıl birbirine bağlayacaktır. Bundan daha stratejik bir proje düşünebilir misiniz." dedi.