Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Yayım Şube Müdürü Sadık Oturanç, yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvancılığın Konya'da yaygın olarak yapıldığını, özellikle Karapınar, Cihanbeyli, Sarayönü ilçeleri ile bazı köylerde ana geçim kaynağını oluşturduğunu söyledi.
Konya'nın yıllarca Bozok bölgesi diye tabir edilen Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat'tan çoban ihtiyacını karşıladığını belirten Oturanç, son yıllarda çoban sıkıntısının baş gösterdiğini söyledi.
Küçükbaş hayvancılıktaki sıkıntılardan bir tanesinin de çobanların azlığı ve eğitimsizliği olduğunu anlatan Oturanç, sorunu halletmek adına çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:
Meraya dayalı yetiştiriciliğin yapıldığı küçükbaş hayvan üretiminde çobanlar en önemli görevi üstleniyor. Bu amaçla biz hem çoban sıkıntısını aşmak hem de daha bilinçli çobanlar yetiştirmek adına proje geliştirdik. KOP kapsamında hazırladığımız 'Çoban Eğitim Projesi' ile eğitimli çobanlar yetiştirmeyi planlıyoruz.
Proje, bakanlığımız ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanırsa, ücretsiz çobanlık eğitimi verilecek. Eğitimin İl Müdürlüğümüz çalışanları ve Selçuk Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından verilmesi planlanıyor.
Bu eğitimle amacımız çobanlığa bir statü kazandırmak. Koyunculuk yapan ailelere genellikle kız verilmez. Bu nedenle konuya sosyal bir mesele olarak yaklaştık ve eğitime karar verdik.