Onlar iş yerinde tacize maruz kaldı

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Mobbing Alt Komisyonu Başkanı Safiye Seymenoğlu, Türk Dil Kurumu'nun iş yerinde taciz ve psikolojik baskı olarak bilinen mobbinge 'bezdiri' karşılığını uygun bulduğunu açıkladı. Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin G

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Mobbing Alt Komisyonu Başkanı Safiye Seymenoğlu, Türk Dil Kurumu'nun iş yerinde taciz ve psikolojik baskı olarak bilinen mobbinge 'bezdiri' karşılığını uygun bulduğunu açıkladı. Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, Başbakanlığa bağlı olarak 'Mobbingle Mücadele Kurumu' kurulmasını istedi.

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından oluşturulan Mobbing Alt Komisyonu, bugün AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu başkanlığında toplandı. Mobbing mağdurları ile Mobbingle Mücadele Derneği'nin dinleneceği toplantının basına açık bölümüne mobbing mağdurları alınmadı. Komisyon Başkanı Seymenoğlu, mobbingin daha çok iş yerindeki psikolojik şiddet olarak bilindiğine işaret ederek, Türkçe anlamının tam yerine oturmadığı noktasında gelen talepler üzerine TDK'ya başvurduklarını söyledi. TDK'nın mobbingle ilgili verdikleri dilekçeye cevaben gönderdiği yazıda mobbingi 'bezdiri' olarak tanımladığını kaydeden Seymenoğlu, "Bunun karşılığını, iş yerlerinde, okullarda ve benzeri topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını düzenli olarak engelleyip, huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme diye ifade ettiler" dedi. Mobbingle ilgili çalışmaların Türkiye'de yeni yeni gündeme geldiğini belirten Seymenoğlu, çalışma hayatının her döneminde varolan çok önemli bir problem olduğunun da farkında olduklarını dile getirdi.

Toplantıda öncelikle Mobbingle Mücadele Derneği'ni dinleyeceklerini ve daha sonra basına kapalı oturuma geçeceklerini belirten Seymenoğlu, "Mobbingle mücadele mağdurlarının konuşmalarının özel olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Alt Komisyon'a bir sunum yapan Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, 1 yıllık bir dernek olduklarını söyledi. Mobbingin bir insan hakları sorunu olduğunu belirten Gün, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan her çalışanın bu konuda bilinçlendirme eğitimine tabi tutulması gerektiğini söyledi. Mobbing mağdurlarından çok buna yol açan zorbaların psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu kaydeden Gün, zorbaların tedavi edilmesi halinde böyle bir sorunun da ortadan kalkacağını söyledi. Mobbing Yemin Belgesi şeklinde bir uygulamanın hayata geçirilebileceğini kaydeden Gün, her çalışanın 'Mobbing yapmayacağım, insan haklarını ihlal etmeyeceğim' şeklindeki yemini içeren belgenin dosyasına konulmasını önerdi. TCK'da mobbing cezasının alt sınırının 2.6 yıl hapis cezası ve 10 bin lira para cezası olarak belirlenmesi gerektiğini kaydeden Gün, mobbing suçu işleyen çalışanın amirinin de cezalandırılmasının caydırıcı bir uygulama olacağını söyledi. Soruşturmaların bağımsız olarak kurum dışından yürütülmesini

öneren Gün, mobbinge neden olan kıdem ve ihbar tazminatlarının başka bir havuzda toplanarak çalışanlara verilmesi önerisini de gündeme getirdi. Mobbingin iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmasını isteyen Gün, mağdurlara hem dava açabilme, hem de aynı konuda şikayette bulunabilme imkanı getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Mobbingin bir iftira aracı olarak kullanılmasının da önlenmesi gerektiğini kaydeden Gün, mobbing iddiasının gerçek dışı çıkması halinde de cezai yaptırıma başvurulmasını önerdi. Mobbingle Mücadele Kurumu kurulması gerektiğini söyleyen Gün, bu kurumun karar organının ağırlıklı olarak sendikalar, barolar ve üniversitelerin ilgili bölümlerden seçilmesi, bütçesinin yarısının devlet tarafından karşılanması ve Başbakanlığın ilişkili kurumu olmasını önerdiklerini söyledi.

Gün'ün sunumunun ardından toplantının basına kapalı bölümüne geçildi. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda mobbing mağdurları dinlendi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri