Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Gıda Yüksek Mühendisi Mehmet Akif Şen havaların ısınması ile birlikte artış gösteren piknik alışkanlıkları için halkı uyardı.
Piknik alanlarında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şen, suda karpuz çatlatma devrinin bittiğini söyleyerek ızgara ile kor arsında ortalama 15 santim mesafe bırakın dedi. Gıda Yüksek Mühendisi Mehmet Akif Şen açıklamasında şunları söyledi:
Havalar ısındı dolayısıyla piknik alanları dolup taşmaya başladı. Medyada kene ile alakalı birçok haber yapılmakta. Kene ile alakalı halkımızın uyarılması yetkililerin yaptığı çok doğru bir yaklaşım. Fakat biz de Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası olarak halkımızı Küçük Kene 'ler olan mikroorganizmalar konusunda uyarmayı ayrıca da keyifli piknik yapmaları için birkaç detayı açıklamak istedik dedi.
IZGARALIKLARIN LEZZETİNİ ARTTIRMAK İÇİN BİR GÜN ÖNCEDEN SOSA YATIRIN,
Bildiğiniz üzere et ve ürünlerini önceden sosa yatırmak her zaman için lezzeti artırıcı bir yöntemdir. Örneğin dövülmüş piliç eti veya dövülmüş kuzu pirzolayı bir gün önceden kekik, sıvı yağ, tuz ve isteğinize göre kullanabileceğiniz baharat ve diğer tatlandırıcılarla birlikte daha lezzetli yapabilirsiniz. Hamur haline getirilmiş köfteyi de diğer ürünler gibi yine bir gün önceden akşam +4ºC''deki buzdolabında muhafaza etmeye başlarsanız daha lezzetli olur. Sabah kalkıldığında pikniğe giderken bu hazırladığınız ürünleri su geçirmeyen bir poşete koyup bu poşeti de içi buz dolu başka bir poşetin içine koymak ürünlerin bozulmasını engelleyecektir.
KOR İLE ET ARASINDA 15 SANTİM BIRAKIN,
Her zaman pikniklerde yemek en sona bırakılır kurt gibi acıkıldığında yenmeye başlanır. Oyunlar oynanırken besinlerde bozulmanın meydana gelme ihtimali yüksektir. Çünkü sıcak ortamda buz eriyip ısısı yükseleceğinden ürünleri koruma şansı ortadan kalkmakla birlikte sıcaklığı arttığı için ters etki yapacaktır. Mikrobiyolojik olarak güvenli olduğuna emin olunan etlere pişirirken de çok dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle kömürler kor haline getirilmeden kesinlikle etler ızgaraya koyulmamalıdır. Yine bu paralel de kor ile et arasında minimum 15 cm. olması gerekmektedir ve ürün ağır ağır pişirilmelidir. Aksi takdirde ürünlerin protein yapısında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar ile istenmeyen kanserojenin bileşikler açığa çıkabilmekte ve buna bağlı olarak da ileriki yaşlarda insanlarda ciddi sağlık problemleri görülebilmektedir. Hijyen anlamında, mangal yaparken çok önemli bir konunun atlanılmaması gerekiyor. Bu da çiğ et ile temas etmiş bulunan maşanın pişmiş ete değdirilmemesi gerekliliğidir. Aksi takdirde çiğ ette bulunup da ısı ile inaktif hale gelen mikroorganizmalar tekrar pişmiş ete geçebilmekte bunun sonucu olarak da hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
SUDA KARPUZ ÇATLATMAYIN,
Çoğu piknik yerinde çeşme suyu bulunmamakla birlikte insanlar daha ferah olduğu için göl veya akarsuların etraflarını kullanmaktadırlar. Evde soğutulmuş karpuz piknikteki yemek saatine kadar ısınacağı için akarsuların içine bırakılıp Türk işi soğutma teknikleri uygulanmaktadır. Ülkemizde çevre bilinci gelişmiş olmadığı için köy gibi yerlerde evlerin lağımları akarsulara bağlatılamamıştır. Akarsuda soğumak amacı ile bekletilen karpuz, diğer meyveler veya içeceklerin ambalajları açılırken veya kabukları soyulurken yenen kısmına mikroorganizma bulaşma ihtimali doğmaktadır. Bu bulaşmalar yukarıda bahsettiğimiz ette meydana gelen sıkıntı ile ortak sonuçlar doğurur.