Rize'nin İyidere ilçesine bağlı Köşklü köyünde bulunan ve eskiden insanların mısır ekmeği yapımında kullandıkları pileki taşını çıkarmak için oyarak oluşturduğu Pileki Mağarası'na gelenler, zıt istikametleri gösteren iki ayrı yön levhası sürpriziyle karşılaşıyor.
Köşklü köyü muhtarı ve Pileki Mağarası'nın işletmecisi Mehmet Rakıcı, yüzyıllar önce ekmek yapımında kullanılan, pileki taşı çıkarmak için insanların oyarak oluşturduğu Pileki Mağarası'nın, 2 yıldır önce turizme açıldığını belirtti.
Mağarayı yılda yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Rakıcı, "Mağaradan çıkartılan pileki taşına haddinden fazla rağbet var ama taşı çıkartacak usta yok. İnsanlar burada gerçekten ekmeğini taştan çıkarıyordu. Şimdi bu işi yapabilen 75 yaşındaki bir ustamız var. Günde bir ya da iki tane ancak çıkarabilir. Bunu başarabilmek çok zor" dedi.
Rakıcı, Pileki Mağarası'na ulaşmak için vatandaşların Köşklü köyüne geldiklerinde farklı yönleri gösteren iki tabelayla karşılaştıklarını ifade ederek, "Mağaraya ulaşmak için önceden tek yolumuz vardı. Alternatif ulaşım olması amacıyla mahalle içinden de bir yol belirledik. Yollardan biri çok dik, diğeri mahalle içerisinde geliyor ama sonunda ikisi de aynı yere çıkıyor" diye konuştu.
Tabelaların İyidere Kaymakamlığınca yapıldığını kaydeden Rakıcı, şunları söyledi:
"İki farklı yön tabelamız ziyaretçileri şaşırtıyor. İnsanlar tabela önünde araçlarıyla duraksıyor. 'Hangi yöne gitsek' diye şaşırıyorlar ama sonunda birine karar verip o yoldan geliyorlar. Mağaraya ulaştıklarında ilk olarak tabelaları soruyorlar. 'Acaba iki mağara mı var?' diye soruyor. Onlara tek mağara olduğunu anlatıyoruz. Vatandaşlar da bunun tam bir Karadeniz fıkrası gibi olduğunu söylüyor."
"Yoğunluk olmaması için çift levha koyduk"
Rakıcı, vatandaşların sol taraftan geldiklerinde mahalle içinden, sağ taraftan geldiklerinde ise daha kısa ama dik yollardan geçerek mağaraya ulaşabileceklerini kaydederek, "Çoğu vatandaşımız alt tarafı, yani sol yöndeki tabelanın bulunduğu mahalle içindeki yolu tercih ediyor. Yoğunluk olmaması, vatandaşların rahat gidip gelmesi için bunu düşündük. Tabelalar en çok Arap turistlerin hoşuna gitti. Onlar da geldiklerinde direkt tabelayı soruyor" ifadesini kullandı.
Köy sakinlerinden Ahmet Rakıcı, yöre halkının bu tarz şeylere alışkın olduğu için şaşırmadıklarını belirterek, "Yabancı insanlar ise şaşırıyor ve tabelalar karşısında duraksıyor. Bize 'hangi yolu kullanalım' diye soruyorlar. Alt yol daha kısa ama ben üst yoldan gitmelerini tavsiye ederim. Çünkü alt taraftan gittiklerinde şaşırabilecekleri yollar var. Orada yol tarif edecek birini de bulamazlar" dedi.