Rus turist sayısının azalmasına bağlı olarak Türkiye’ye gelen turist sayısı, haziran ayında yüzde 4.8, ocak-haziran döneminde ise yüzde 2.2 düştü. Turist sayısı ve geliri ilk altı ayda geçen yılın gerisinde olmasına karşın turizmciler, ‘yüksek sezon’ diye tanımladıkları Temmuz ve ağustos aylarından umutlu.
Son olaylar nedeniyle dokuz ülkenin Türkiye’ye sehayate gidecek vatandaşları için güvenlik uyarısı yapmasına karşın, haziran sonunda Tunus’taki otel baskınından sonra tur operatörlerinin rezervasyonlarını Türkiye’ye kaydırması ve yerli turizmin de hareketlenmesiyle, rakamların yazın ikinci yarısında toparlanması bekleniyor.
İngiliz turistte kayıp az
2015’in ilk altı ayında Türkiye’ye en fazla turist gönderen ilk üç ülke Almanya, Rusya ve İngiltere oldu. 2014’e göre 2015’in ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı yüzde 10.9 oranında artarak, 1 milyon 901 binden, 2 milyon 109 bin kişiye çıktı.
Ekonomik kriz nedeniyle Rus turist sayısı ise yüzde 24.3 azalarak, 1 milyon 923 binden, 1 milyon 454 bine geriledi. İngiltere’den gelen turist sayısı da yüzde 1.1 azalarak, 961 binden 950 bine indi. Ruslar yaz sezonunun başladığı haziran ayında da yüzde 18.9 oranında fire verdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat uyarılarına rağmen Alman turist sayısı haziran ayında da yüzde 6.9 artış gösterdi.
Avrupa’dan gelen turist sayısında en fazla kayıp Fransa’dan oldu. Fransız turist sayısı ilk altı ayda yüzde 22.3 azalarak, 421 binden 327 bine geriledi.
Turizme İran ve Çin desteği
Türk turizmi için büyük potansiyel barındıran İran’dan gelenlerin sayısı yüzde 8 artarak 749 binden 809 bine yükseldi. İlk altı ayda en fazla turist artışı Çin’den oldu. Çinli turist sayısı yüzde 61.3 artış göstererek, 89 binden 144 bine yükseldi.
İstanbul ve Bursa’da çok fazla sayıda oldukları gözlenen Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen turist sayısı ise geçen yıla göre azaldı. Afrika’dan gelen turist sayısı, 1.5 azalarak 422 binden 415 bine düştü. Ortadoğu’dan gelenlerin sayısı da yüzde 8.2 azalarak, 1.4 milyondan, 1.3 milyona geriledi.
Grand Prestige Hotel Genel Müdürü Nihad Görman, “İlk altı aydaki azalma küçük gibi gözükse de ikinci 6 ay için daha olumsuz sinyaller vermektedir. Tatil için gidilecek yerin sosyal huzuru oldukça önemlidir. İçinde bulunduğumuz bu günler belki sezonun en parlak dönemi olacak, gelecek aylarda ise sıkıntı kontrol edilemez hale gelecektir” diye konuştu.