Şiddet gören kadınlara müjde

Geçen yıl mart ayında çıkan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulama esaslarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öncelikle korunan kişinin gizliliği ve güvenliği sağlanacak.Şiddet uygulayan hâkim kararı i

Geçen yıl mart ayında çıkan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulama esaslarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öncelikle korunan kişinin gizliliği ve güvenliği sağlanacak.

Şiddet uygulayan hâkim kararı ile teknik takibe alınacak ancak ses ve görüntü kaydı yapılamayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle ilgili İspanya'dan Amerika'ya kadar pek çok ülkenin moddellerini inceleyerek hazırladığı yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un uygulama esaslarını düzenleyen yönetmelik, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların yanı sıra diğer aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunmasını düzenliyor. Bu çerçevede, şiddete maruz kalan kocaya yönelik de koruma sağlanacak.
 
Yönetmelikte yer alan düzenlemeler şöyle:
 
SÖZLÜ ŞİKAYET YETER: Mutlaka yazılı şikayet aranmayacak. Sözlü şikayet ve ilhbarlar tutanağa çevrilecek. Şiddet tehlikesinden haberdar olan kamu kuruluşları da durumu derhal şikayet mercilerine bildirmek zorunda olacak. 
 
KORUMA EVLERİ: Mülki amirin ya da kolluk amirinin kararı ile kamuya ait barınma yerlerine (polis evi, öğretmen evi vb.) getirilen şiddet mağdurları, başka onay aramadan mağduru kabul edecek. 
 
MESLEK EDİNDİRME: Korunan kadın için öncelik gizllik ve güvenlik, ardından meslek edindirme. Halk eğitim merkezleri aktif çalışacak.
 
HUKUKİ DESTEK: Korunan kişi hem psikolojik rehberlik hizmeti alacak, hem de hukuki olarak nasıl bir süreç izlemesi gerektiği hakkında yardım alacak. Bakanlık davalara müdahil olacak.
 
KREŞ YARDIMI: Çalışma hayatına katılımını sağlamak amacıyla çocukları için kreş yardımı yapılacak.
 
KİMLİK DEĞİŞTİRİLEBİLECEK: Hakim tarafından verilen karar doğrultusunda ve kadının rızası alınarak Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimliği değiştirileblicek.
 
İZİNSİZ EV SATMA BİTTİ: Kadın aile konutuna şerh koydurabilecek. Böylece ev eşinin üzerine dahi olsa, kendisinden habersiz satışı yapılamayacak.
 
SİLAHLAR TESLİM EDİLECEK: Şiddet uygulayan kişi, asker, polis gibi silah taşıması zorunlu bir kamu görevi yapsa dahi, bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim edecek. 
 
GÖRÜNTÜ KAYDI YOK: Şiddet uygulayan kişi hakim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılarak takip edilebilecek. Bu yöntem ya elektronik kelepçe ya da sinyalizasyon sistemi olacak. Ancak takip sırasında kişilerin ses ve görüntüleri kaydedilemeyecek. 
 
UYMAYANA HAPİS: Tedbir kararlarının önce kolluk kuvvetleri, sonra aile mahkemesinde tespit edilmesi halinde başka bir işleme gerek kalmadan re'sen zorlama hapsi kararı verilebilecek. Zorlama hapsinin süresi 6 ayı geçeçemeyecek.
 
ŞİDDET İZLEME MERKEZİ: Türkiye genelinde 'Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri' (ŞÖNİM) kurulacak. Buralarda çlıştıralacak uzman personel tercihen kadınlardan oluşacak. Destek ve izleme hizmeti verecek.
 
ÖFKE KONTROLÜ: Şiddet uygulayan kişiye öfke kontrolü, stresle başa çıkma rehabilitasyon hizmeti verilecek.
 
ÇOCUKLARA EĞİTİM: Koruma evlerinde kalan kadınların çocuklarına eğitim yardımı sağlanacak.
 
ŞİDDET MÜFREDATTA: İlk ve ortaöğretim müfredatına kadın-erkek eşitliği ve insan hakları konulu dersler eklenecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri