Zirvede bir konuşma yapan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu, 2020-2050 yılları arasında Türkiye nüfusunun yaşlanmaya başlayacağını, bu nüfusun bugünkü Avrupa’daki yaşlı nüfusa göre çok yoksul olacağına dikkat çekerek sigorta sektörünün genişlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz Tüm Sigorta Acenteleri Derneği tarafından organize edilen ve HDI Sigorta sponsorluğunda düzenlenen 10. Türkiye Sigorta Acenteleri Zirvesi 26 ilden gelen katılımcılar ile bugün Trabzon’da başladı.
Trabzon’da bir otelde düzenlenen zirveye Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Sigorta Genel Müdürü Ahmet Genç, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, HDİ Genel Müdürü Ceyhun Hancıoğlu, Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu, Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Murat Büyükçelebi, Doğu Karadeniz Tüm Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İbrahim Sertel, HDI Sigorta Karadeniz Bölge Müdürü Mustafa İnce, 26 ilden gelen sigorta acenteleri ve yetkilileri katıldı.
ÇAĞRI MERKEZLERİ ARACILIĞI İLE SİGORTA YAPILMASIN
Doğu Karadeniz Tüm Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İbrahim Sertel sektörde yaşanan sorunları özetlediği konuşmasında birlikte kuvvet doğar ilkesiyle aşılmasını umduğunu belirtti. Sertel, sigorta sektöründe kullanılan poliçelerin günümüzdeki dijital imkanlar ile bilgisayar ortamlarında anlıkta olsa üretilebildiğini belirterek “Çok aşırı bir rekabet ortamında çalışmaktayız. Bu nedenle daha önce serbest bırakılan komisyon indirimlerinin tekrar yasaklanmasını istiyoruz. Ayrıca çağrı merkezleri aracılığı ile sigorta yapılması bir çok sakıncalar doğuruyor. Dolandırıcılara gün doğdu. Bu fırsat kullanılarak poliçe yapılıyor. Telefonda bilerek veya bilmeyerek insanlar ‘evet’ diyor. Yasalar bunu tanıyor. Bu yanlışa ‘dur’ demeliyiz. İnsanlar mağdur ediliyor. Sigorta sektörünün genişlemesi için çözüm ülkemizde bilinçli sigortacılığın geliştirilmesidir.” şeklinde konuştu.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren, sigorta sektöründe nokta atışı yapılarak sorunların önem sırasına göre sıralanmasında fayda olduğunu belirtirken, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 10. yıla ulaşan Türkiye Sigorta Acenteleri Zirvesi toplantısını yıllardan beri düzenlenmesinde en büyük payı olan TÜSİD Başkanı İbrahim Sertel ve Yönetim Kurulu üyelerini kutladı.
SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR
Tabanda olan sorunların gündeme getirerek sektörde ülkemizi daha ileriye taşıyacak açılımlara ihtiyaç bulunduğunu kaydeden TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
“Dünya ekonomileri sıralamasında Türkiye 17. sırada iken sigorta sektöründeki sıralamada 60. sıradadır. Demek ki sigortacılıkta ülkemizde yapılacak çok iş var. Hatta zorunlu trafik sigortalarında dahi yüzde 60 sevilerinde isek işimizin ne kadar daha zor olduğunu görmeliyiz. Avrupa’da hayat sigortaları ayda 400 dolar pirim üretirsen Türkiye’de 3-4 dolardır. Bu bilinçlendirme doğrultusunda yol almalıyız.”
Türkiye’deki zorunlu sigorta uygulamasının çok gerekli olduğuna işaret eden Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Karasu, ülkemizde sigorta sektörünün genişlemeye ve gelişmeye ihtiyacı olduğuna işaret etti. Karasu, Türkiye nüfusunun yaşlanmaya başladığı uyarısında bulunarak 2020 ila 2050 yılları arasında şuanki genç nüfus oranının tersine döneceğini, genç nüfusun yaşlı nüfusa dönüşeceğine dikkat çekti. Yaşlı nüfusun sorun olmadığını kaydeden Karasu, asıl sorunun ise yoksul yaşlı nüfusun oluşturacağını dile getirdi. Karasu, Avrupa ülkelerinin bugün yaşlı nüfusa sahip olduğunu ancak oradaki yaşlı nüfusun ekonomik olarak zengin olduğunu bunun da maliyetlerin karşılanmasında etkili olduğunu söyledi. Karasu şöyle konuştu:
“Sigorta sektörü açısından da Türkiye nüfusunun yaşlanması bazı riskleri artırmaktadır. Yaşlı nüfus ile beraber hayat riskleri artacaktır. Daha çok kaza yapan, hasar üretin bir nüfus ortaya çıkacaktır. Tazminat boyutları ile beraber giderlerin arttığı bir dönem oluşacaktır. Bir de dava açma iştahı yüksek bir nüfus ortaya çıkacaktır. Bu durumla devlet tek başına mücadele edemez. Özel sektörün de ortak çalışmasına ihtiyaç vardır. Zorunlu sigorta ile kişiler sigorta teminatı altına alınmaktadır.”
HDİ Sigorta Genel Müdürü Ceyhun Hancıoğlu ise Türkiye’deki sigorta sektörünün büyüme verilerini değerlendirdi. Hancıoğlu, 2014 yılında sigortacılık sektörünün yüzde 11 büyümesinin beklendiği Türkiye’de yüzde 9’a ulaşıldığını söyledi. Hancıoğlu, bunun da reel anlamda sigortacılık sektörünün büyümediğini, enflasyondan arındırıldığında aslında küçülme olduğuna dikkat çekti.