Soylu: "Kadın istihdamını artırmak zorundayız"

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, esnek çalışma imkanı getiren tasarıyı alt komisyona sevk etti.   Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Tü

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, esnek çalışma imkanı getiren tasarıyı alt komisyona sevk etti.
 
Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu söz alarak, tasarının içeriğine ilişkin bilgi verdi.
 
İstihdam konusuna değinen Soylu, "Kadın istihdamını artırmak zorundayız. Bu bizim ulusal istihdam stratejimizin en önemli ayaklarından bir tanesi. Engelli ve genç istihdamını artırmak durumundayız" dedi.
 
İstihdam ve eğitim bağlantısını kurma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Soylu, 2015 yılında 370 bin kişiyi bu konuda bir programa dahil ettiklerini söyledi.
 
Görüşmeler sırasında bazı milletvekillerinin "Bu sizin programınızda, vaatlerinizde yok" şeklinde ifadeleri olduğunu belirten Soylu, şunları kaydetti:
 
"Bir sayfada değil, birkaç sayfada var. Hem 'esnek çalışma' diye var hem kadın hem genç bölümünde var. Biz esnek çalışma olarak bunu önermişiz. Nasıl önermeyelim? Bu bizim ulusal istihdam programımızın en önemli 4 maddesinden bir maddesi. Özel istihdam bürosu bunun içerisinde bir araç. Yani bunu sağlayabilecek bir araç. Özel istihdam bürosu dediğimiz büro var zaten. Bunu sağlayabilecek, gerçekleştirebilecek bir araçsallık yapacak bir yapı olarak orada duruyor."
 
Kadın istihdamı
 
Kadın istihdamı oranlarını aktaran Soylu, "Kadınlarda 2008 yılı Kasım verilerine göre iş gücüne katılma oranı 24,5, 2009 yılı Kasım ayı verilerine göre 26.4, 2010 Kasım verilerine göre 27,5, 2011 Kasım verilerine göre 28,3, 2012 Kasım verilerine göre 30,2, 2013 Kasım verilerine göre 30,4, 2014 Kasım verilerine göre 30,5, 2015 Kasım verilerine göre 31,6" diye konuştu.
 
İstihdamın da 21,3'ten 27,5-28'e kadar geldiğine dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:
 
"Burada istikrarlı bir artış var. Kayıt dışı da yüzde 52'den yüzde 32,6'ya düştü. Ama başka bir şey var. Bizim bu sistemde bunu getirebileceğimiz yer burası. Eğer biz bu esnek çalışmayı ortaya koyamazsak bu kayıt dışı istihdamı aşağıya alabilecek bir tabloyu sergileyemeyeceğiz. Yani çok minik minik aşağıya düşüşler olacak. Belki sistem yorulacak ve artık kayıt dışı istihdamla mücadele edemeyecek, uğraşamayacak. Bunun metotları var. Biz bunun metotlarının oluşturucusu değiliz. Dünya buna ait çalışmalar yapmış ve en nihayetinde 'esnek çalışmayla ilgili kayıt dışını düşürürüm, özel politika gerektiren grupları bu işin içerisine katarım' diyor. Yani yeni bir çalışma disiplini var. 3 ay, 4 ay çalışmak istiyor insanlar, 8 ay çalışmak istemiyor. Yurtdışını geziyor, okumak istiyor, master yapıyor, doktora yapıyor ama bir taraftan da bunu elde etmek istiyor. Bizim sosyal hukuk devleti olarak temel görevimiz bunun sosyal güvenlik sistemi içerisinde olmasını sağlamak. Bugün kadınlar evde çalışıyor mu? Çalışıyor. Bugün tarım işçileri sosyal güvenlikten yoksun bir şekilde çalışıyorlar mı? Siz de ben de biliyoruz ki çalışıyorlar. Biz burada yeni bir sistem oluşturmuyoruz. Burada bu masanın etrafında oluşturulmuş bir İş Kanunu var. Bu kanun çerçevesinin içerisine tamamen bu İş Kanunu'nun kurallarına dahil olan, kayıt dışında şu anda varlığı devam eden işlerin bir bölümünü, adına esneklik diyerek işin içine katıyoruz."
 
Görüşmelerde Türk-İş ve DİSK temsilcileri tasarıyı eleştirirken, Hak-İş temsilcileri ise bazı çekincelerini dile getirdi.
 
Muhalefet milletvekilleri ise tasarının daha detaylı ele alınması için alt komisyona sevk edilmesini talep etti.
 
Komisyon, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından ara verdi. Aranın ardından tasarı oylanarak alt komisyona sevk edildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri