Sunal Trabzon'a gelecekti

Türkiye'nin 31 havaalanındaki sağlık hizmetleri, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren özel sektöre devredildi. İhaleyi kazanan PortClinic adlı şirket, uçak ve terminalde rahatsızlan kişilere 27 ay süreyle ücretsiz hizmet sunacak. Sanatçı Kemal Sunal'ın ölümünd

Türkiye'nin 31 havaalanındaki sağlık hizmetleri, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren özel sektöre devredildi. İhaleyi kazanan PortClinic adlı şirket, uçak ve terminalde rahatsızlan kişilere 27 ay süreyle ücretsiz hizmet sunacak. Sanatçı Kemal Sunal'ın ölümünden bu yana havaalanı ve uçaklardaki uygulanan sağlık tedbirleri geliştirildi.

PortClinic Koordinatörü İbrahim Kurt, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün 10 Ağustos'ta sonuçlandırdığı sağlık ihalesini 13 milyon TL bedel karşılığında aldıklarını söyledi. Türkiye'deki hava meydanlarına sağlıkta kalite standardı artırmak istediklerini vurgulayan Kurt, hizmetlerden öncelikle yolcular, DHMİ personeli ile ailelerinin faydalanacağını ifade etti. Kurt, ''Yıldır TAV Holding'in işlettiği İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya Gazipaşa Havalimanı'nda yolcu ve çalışanların sağlık sorunlarını çözmeye yardımcı oluyoruz. Ağırlıklı olarak acil tıbbi müdahale, ambulansla hastaneye sevk, tekerlekli sandalye hizmeti ve uçuş raporu düzenliyoruz. Niyetimiz buralardaki tecrübemizi diğer havaalanına da taşımak. 9 ilde kendi ekiplerimizle çalışacağız. Uçuş yoğunluğu az 22 havaalanında ise (Back-Up) sistemiyle yerel hastanelerle koordineli çalışacağız. İlk etapta; doktor, sağlık personelin ve ambulans şoföründen oluşan 158 kişilik bir kadro kurduk. Eğitimlerin ardından hepsini görev yerlerine gönderdik.'' dedi.

''AMBULANSLAR KIRMIZI ŞERİTLİ OLACAK"

Atatürk Havalimanı'nda 2001 yılında Medline adıyla kurulup 2005'ten beri de PortClinic olarak hizmet veren şirket, ihalesini aldığı havaalanlarında kırmızı şeritli acil yardım ambulanslar bulunduracak. Hasta ve yaralılara gereken tüm acil tıbbi müdahaleyi yapabilecek teknik donanıma sahip ambulanslarda en az biri hekim olmak üzere iki sağlık personeli ile şoför 24 saat görev yapacak. PortClinic kendi kurduğu 92 kişilik ekiple; Bodrum, Kayseri, Malatya, Diyarbakır, Çorlu, Erzurum, Trabzon, Samsun ve Gaziantep havaalanlarında ofis açarak organize oldu.

Şirket ayrıca 66 personelle de uçuş yoğunluğu az 22 havaalanında ihtiyaç halinde yerel sağlık kuruluşlarıyla çalışmak üzere anlaştı. Uçak iniş ve kalkışından önce olası vakalar için doktor, sağlık görevlisi ve bir ambulans hazır bekletilecek meydanlar ise şunlar; ''Nevşehir, Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa, Van, Kars, Ağrı, Siirt, Hatay, Amasya, Sinop, Muş, Tokat, Erzincan, Sivas, Elazığ, K.Maraş, Konya, Çanakkale, Bursa, Denizli, Sinop, Uşak.''

Ayrıca şirket, acil vakaları ambulans uçak ya da helikopterle hastaneye ulaştıracak sistemi kurmak için girişimlerini sürdürüyor.

''Kemal Sunal BÜROKRASİ KURBANI"'

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin Türkiye'deki 12 havalimanı ve 28 havaalanında bulunan bazı sağlık birimleri, personel, tıbbi cihaz ve araç sıkıntısı nedeniyle zaman zaman etkili şekilde hizmet sunamıyordu. Özel sektörün aktif şekilde devreye girmesiyle eksiklerin büyük ölçüde giderileceği vurgulandı.

Sinema Sanatçısı Kemal Sunal'ın 3 Temmuz 2000 günü Trabzon'a gitmek bindiği için uçağın içinde fenalaşıp hayatını kaybetmesi "Havaalanları ve uçaklardaki sağlık tedbirleri yeterli mi?" sorusunu gündeme getirmişti. Uçak korkusu olan Sunal, 'Balalayka' filminin çekimleri için İstanbul'dan Trabzon'a gitmek için ilk kez uçağa binmişti. THY'nin TK 046 sefer sayılı 'Diyarbakır' adlı uçağı kapı kapatıp sabah saat 07.33'de kalkışa hazırlanırken, birkaç dakika sonra Kemal Sunal'ın rahatsızlanmasıyla uçuş iptal edildi. Kaptan pilot, saat 07.37'de uçakta acil durum olduğunu kuleye bildirdi. Kule görevlisi de DHMİ ve Medline sağlık birimlerini haberdar etti. Bu esnada uçakta doktor olmadığı için sanatçıya ilk yardım müdahalesinde kabin görevlileri yaptı. Kara tarafından konuşlanmış özel sağlık ekibinin apron tarafına geçmesi izne tabi olduğu için uçağın bulunduğu noktaya ulaşması biraz gecikti. DHMİ sağlık ekipleri ise ihbarın ardından 07.57'de uçağa geldi. Ancak ünlü sanatçı sağlık ekipleri ulaşmadan önce uçağın içinde hayatını kaybetti.

Yaşanan olumsuzlukların ardından başta THY olmak üzere uçaklarda, kalp krizi gibi vakalara müdahale için defibrilatör cihazı (elektroşok) bulundurulmaya başlandı. Kabin ekiplerine verilen acil müdahale eğitimleri de geliştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri