AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl İlçesi'nde 'Tekeden süt çıktı' atasözü gerçek oldu dedirten Teke Kamil'den aldığı sütü analiz ettirdi. Analiz sonuçlarına göre alınan numunenin süt olduğu belirlenirken, tekenin hormonlarının da incelenmesi kararlaştırıldı.
Dünyada eşine ender rastlanan ilginç olay, geçtiğimiz ay İnegöl'de meydana geldi. Atalarımızın olmayacak işi başarmanın ifadesi olarak günümüze kadar gelen 'Teke'den süt çıkarmak' sözü, İnegöl'de gerçek oldu. İnegöl'ün Alibey Köyü'nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Baki Tüle, 'Kamil' adını verdiği tekesinin bir ay önce şişen göğüslerini sıkıp, sütün çıktığını görünce şaşkınlık geçirdi.
'ÇİFT CİNSİYETLİ OLABİLİR'
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, haber üzerine İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri Alper Demir ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile birlikte Alibey Köyü'ne giderek, teke üzerinde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından değerlendirme yapan Veteriner Alper Demir şöyle dedi:
"Doğuştan çift cinsiyetli olmuş olabilir. Hem dişi hem de erkek üreme organına sahip olabilir. Ancak yaptığım inceleme sonucunda hayvanda çift cinsiyetin olmadığını gördüm. Ama tabi gizli bir şekilde dişilik organına da sahip olabilir. Şu an ilk tespitim hayvanda hormonel bir bozukluk sonucu bu olayın olduğunu düşünüyorum. Gerekli analizleri yapacağız."
Milletvekili Şahin, Teke Kamil'den aldığı süt örneğini Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Yem Kontrol merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün Bursa Şubesi'nde analiz ettirdi. Analizlerin sonuçlarına göre tekeden çıkan sütün gerçek sütle eş değer olduğu belirtildi.
TEKE'DEN ÇIKAN GERÇEK SÜT
İncelenen numunenin uygun değerlere sahip olduğu numunenin protein, yağ, yağsız kuru madde miktarının sütle eşdeğer olduğu sonucunu aldıklarını belirten Şahin şöyle dedi:
"Yani keçi sütü ile eşdeğer. Dolayısıyla çıkan numunenin süt olduğu gerçeğini analiz etmiş olduk. Ama tabi biz sadece bununla yetinmedik. Önümüzdeki hafta Veterinerlik Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yavuz Nak hocamızdan da hayvanın genetik yapısının incelenmesi ile ilgili bir ricada bulunduk. Uludağ Üniversitesi'nin imkanlarından faydalanarak, hayvanın dişi ve erkeklik mi hormonlarına sahip olduğu konusunda inceleme yaptıracağız. Bizi ilgilendiren çevresel faktörlerden etkilenme var mı yok mu. Varsa biz bu konuda tedbir alabilir miyiz? Toprak yapısı ve bitki örtümüzde herhangi bir bozukluğun olmadığı kanaatine hasıl olduk. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Yem Kontrol merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Bursa Şubesi tarafından analiz raporu onaylanarak bizlere verildi."