Trabzon İran için hazır!

Trabzon ziyaret programı kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Mr. Julian Vassallo, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret etti.    Müsteşar Vassallo, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'ndan birkaç ark

Trabzon ziyaret programı kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Mr. Julian Vassallo, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret etti. 
 
Müsteşar Vassallo, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'ndan birkaç arkadaşı ile Türkiye’nin farklı bölgelerine ziyaretler düzenlediklerini, 1 Kasım seçimleri öncesinde önemli illere ziyaret olduğunu belirtti. Vassallo, “Seçimler yaklaşırken, seçimler öncesinde gittiğimiz yörelerde gittiğimiz halkın nabzını tutabilmek ruh halini anlayabilmek için böyle bir böyle bir ziyaretler gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
Avrupa Birliği Delegasyonu ve Avrupa Birliği ile başaralı işbirliklerinden dolayı TTSO’ya bir kez daha teşekkür etmek istediklerini belirten Müsteşar Vassallo, “TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü’nün faaliyetlerini, projelerini ve etkinliklerini dinledim. Gerçekten iyi bir işbirliğimiz olduğu kanaatine vardım. Her şeyden önce bu kadar alanda aktif olduğunuzu görmek çok cesaret verici bir şey ve bununla birlikte AB ile olan işbirliğinizin de bu kadar aktif bir şekilde ilerlemesini görmekte memnuniyet verici” şeklinde konuştu.
 
Türkiye ile Avrupa arasında ekonomik işbirliğinin artırılmasına yönelik ihtiyaçta artık görünür seviyede olduğunu ifade eden Müsteşar Vassallo, daha sonra TTSO Başkanı Hacısalihoğlu’ndan ekonomi ile ilgili olarak Trabzon’daki iş dünyasının durumu ve gelişmeleri nasıl gördüğü konusunda bilgi edindi.
 
 
 
TRABZON AB ÜLKELERİ İLE ORTAK YATIRIMLAR HEDEFLİYOR
 
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak Karadeniz bölgesinde etkili ve önemli bir yerde olduklarını belirtti. Hacısalihoğlu, “Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz AB Bilgi Merkezi Ofisinin odamızda olmasının yanı sıra AB ile ortak yürütülen projelerde de devam etmektedir. Bunun yanında AB içerisindeki birçok ülkenin Ticaret ve Sanayi Odaları ile de ortak protokollerimiz var. AB İşletmeler Ağı Projesi içinde de çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
 
“Asıl hedefimiz AB ülkelerindeki bazı ülkelerin geleceğe dönük yatırımlarının şehrimizde yapılması ve işadamlarımızın da AB’deki yatırımlarının devam etmesidir” diyen Hacısalihoğlu, “Önümüzdeki aylarda Almanya’da bir toplantı yapacağız. Ticari işbirliğimizin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Karadeniz Havzası ve Kafkasya’nın merkezi durumunda bulunan Trabzon’un Rusya, İran’a ve Avrasya Bölgesine ticari işbirliklerinde yüksek kolaylıklar sağlayan bir il konusunda olduğunu kaydetti. Tarih süresince her zaman lojistik planlamalarda değerlendirilen Trabzon son olarak NATO’daki Almanya güçlerinin Afganistan’daki askeri malzemelerini sevkiyatında Trabzon hattını lojistik olarak kullanmıştır. Önümüzdeki günlerde de Chevron petrol firması Kazakistan’daki petrol malzemelerini aktarımında bu hattı kullanmayı planlamaktadır. Bu geniş coğrafyada yatırımcıların lojistik anlamda kullanacağı bir kent olan Trabzon uluslararası Hava limanı, deniz limanı ve karayolu ile çok rahat ulaşım ve rekabet üstünlüklerine sahiptir” diye konuştu.
 
 
İRAN’IN ULUSLARARASI TOPLUMA AÇILMASINDA TRABZON HAZIR
 
AB Müsteşarı Vassallo’nun, “Sizin de sözünü ifade ettiğiniz gibi Trabzon’un özel bir konumu var. Bu coğrafyadaki ticari ilişkilerle de oldukça iyi kullanan bir il görüntüsü içerisinde. Şimdi İran uluslararası topluma açılmaya başladı. Ticari ilişkiler açısından bunun bir etkisini görüyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Hacısalihoğlu, önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeye başlayacaklarını kaydederek, şöyle konuştu:
 
“Trabzon limanı üzerinden bu çalışmaların yapıldığını biliyoruz. İran’a iki ulaşım var. Biri Körfezden, diğeri ise Trabzon üzerinden geçiyor. Yine en kolay ve güvenirlik açısından ise en güvenli olan hat Trabzon’dur. Bunu dikkate aldığımız zaman geleceğe dönük batılı ülkelerinin Trabzon üzerinden İran ile çalışması artacaktır.”
 
Müsteşar Vassalo, AB ile ABD arasında uzun süreden beri Transatlantik Ticaret anlaşması görüşmeleri devam ettiğini, Türkiye’de bundan etkileneceğini anımsatarak, “Fakat Gümrük Birliği üyesi olmasına rağmen bu anlaşmanın bir tarafı olmayacağı için Türkiye’de bundan etkilenecek. Üyeleriniz bu konuda bir endişe taşıyorlar mı, ya da çok uzakta bir ihtimal olarak mı görüyorlar?” şeklinde sorusu üzerine TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
 
“Bu konuya AB şöyle bakması gerekiyor. Neden AB bakması gerekiyor, çünkü bizim ortaklığımız AB iledir. Bizim AB’ye ortaklığımız ticari konular. Bu transatlantik anlaşması da ticari konulardadır. Dolayısıyla AB şu anda Türkiye’yi üye olarak ortak olarak kabul etmese dahi ticari konularda ortak olarak kabul etmiştir. Dolayısıyla Transatlantik anlaşması içerisinde ticari konularda Türkiye’nin de olması gerekiyor. Türkiye’deki genç mühendis beyinlerin artık AB’yi atlayıp ABD’ye gitmektedir. Bu genç mühendis beyinler AB’nin gelişmesine katkı verebilecek bir insan kaynağı olduğu atlanmamalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri