Karadeniz Bölgesinin en önemli şehirlerinden Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişini yansıtan Trabzon Müzesinde sergilenen eserler, kente gelen yerli ve yabancı turistlerce yoğun ilgi görüyor.
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, bugün müze olarak kullanılan yapının 1900'lü yıllarda banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırıldığını anımsattı.
Kostaki Teophylaktos'un 1917 yılında iflasının ardından binanın Nemlioğlu ailesi tarafından satın alındığını belirten Kansız, binanın milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanıldıktan sonra Atatürk'ün Trabzon'u ilk ziyaretinde konaklaması için düzenlendiğini anlattı.
Binanın daha sonra hükümet konağı, genel müfettişlik ve kız meslek lisesi olarak hizmet verdiğini anlatan Kansız, "Konak 1987'de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1987 ile 2001 yılları arasında yapılan restorasyonla aslına uygun şekilde yenilendi. Restorasyonun ardından da binanın kapıları Trabzon Müzesi olarak yerli ve yabancı turistlere açıldı" diye konuştu.
MÜZENİN KENTE KATKISI OLDUKÇA ÖNEMLİ
Kansız, Trabzon Müzesinin yaklaşık 14 yıldır yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olduğunu ve ziyaretçi sayısının da her geçen yıl arttığını vurguladı.
Müzenin bodrum katında arkeolojik eserler seksiyonu, zemin katında konak teşhiri, birinci katta etnografik eserler seksiyonu ve asma katında da idari bölümün yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Arkeolojik eserler bölümünde Erken Tunç Dönemi'nden Osmanlı Dönemi sonuna kadar taş, pişmiş toprak, metal ve cam eserler sergilenmektedir. Kronolojik sıraya göre düzenlenen arkeolojik eser seksiyonu 4 mekandan oluşmaktadır. Müzenin etnografik eserleri arasında ise İslami eserler, silahlar, yazma eserler, takılar, giysiler gibi bölümlerin yanı sıra 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay seksiyonu ve Büyük Önder Atatürk'ün yatak odası bulunuyor."
4 BİN 600 ESER SERGİLENİYOR
Kansız, müzenin kente katkısının oldukça önemli olduğuna işaret ederek, "Trabzon 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Bu değerleri yansıtan eserlerin sergilenmesi de çok önemlidir. Dolayısıyla müzenin şehir ve ülkemizin önemli bir turizm kolu olduğunu düşünüyorum. Müzede Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişini yansıtan 4 bin 600 tarihi eser sergileniyor. 2013 yılında müzeyi yerli ve yabancı 18 bin, 2014 yılında ise 35 bin kişi ziyaret etti. Tanıtımlara verdiğimiz önem sayesinde sayının bu yıl daha da artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Kansız, ziyaretçi sayısının kültürel değerlerin yansıtılması açısından önemli olduğunu dile getirerek, müzenin ziyaretçi sayısını her yıl artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.