Haber61 - Haber Servisi
Trabzon’da Akçaabat yolu Akyazı Tüneli çıkışı Yıldızlı mahallesi mevkiinde 2 gün üst üste yaşanan ve 2 cana mal olan trafik kazaları sonrasında Yıldızlı mahallesi halkı 'Yetkililere 1 hafta süre. Ya çözüm bulacaklar ya da yolu kapacatağız" diye isyan etti.
Trabzon-Akçaabat istikametine giden yol hem toplu taşıma araçlarının hem de şehirlerarası araçların yoğun şekilde kullandığı bir bölge.
Akçaabat-Trabzon yolunun Yıldızlı mevkiindeki yol vatandaşlar için adeta can pazarı.
Bir zamanlar belediye olan ve büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen Yıldızlı’da son 1 haftada 2’si ölümlü olmak üzere 3 kez trafik kazası yaşandı.
Yolda üst geçit ve trafik ışığı olmadığını söyleyen vatandaşlar karşıdan karşıya geçerken büyük korku yaşadıklarını söyleyerek tepki gösterdi.
Yetkililere gerekli tedbirlerin alınması için şikayetlerde bulunduklarını ancak görmezden gelindiklerini iddia eden Yıldızlı halkı, üstgeçit, altgeçit veya farklı bir çözüm yolu bulunarak güvenli geçişin sağlanması için 1 hafta süre tanıdılar.
"Yeni ölümler olmasın" diye isyan eden vatandaşlar, eylem yaparak yolu trafiğe kapatacaklarını duyurdu.
Yolun karşısına geçmek isteyen 2 kadının hayatına mal olan trafik kazaları sonrasında bölge halkı şikâyetlerini Haber61 mikrofonlarına aktardı.
DETAYLI GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
KARAYOLLARI MÜDÜRÜ LAMBA VAR DEDİ AMA YOK! BAKAN SOYLU’YU ARADIM
Yıldızlı Mahallesi Muhtarı Ufuk Can, “Yıldızlı Mahallesi, Akçaabat’ın 3. Büyük mahallesi. 15 bin nüfusumuz var. Yukarıda 50-60 arası köyümüz var. Derecik Vadisi burada. Yine Akyazı Mahallesi sınırı olduğu için gerek Akyazı Mahallesi, gerek Derecik Vadisi’nin geçiş noktası burası. Bu tüneller yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişleri için hiçbir önlem alınmamıştır. Tamamen …… ve Karayollarının kendi işlerini aceleyle yaparak vatandaşı düşünmeyerek yaptığı bir iş çıktı ortaya. İnsanlar atlet olsa bu yoldan geçemez. Hiçbir güvenliğimiz yok. Çocuklarımız okula gidiyor, yaşlılarımız var. Durum ortada. Burada yapılacak iş karayollarının vatandaşlarımızın en hızlı şekilde karşıdan karşıya geçmesini sağlamak üst geçit veya alt geçit mi yapar bunu geciktirmeye gerek yok. Hızlı bir şekilde bir şeylerin yapılması lazım. Yoksa haftası geçmeden burada bir kişi daha ölür. Karayolları Bölge Müdürü’nü aradığımız zaman burada trafik lambalarının olduğunu söyledi. Karayolları Müdürlüğü ile aramızda 50 metre var ama burada lamba olup olmadığından Karayolları Bölge Müdürü’nün haberi yok. Yaptığı işi kendisi de bilmiyor. Akşam ayrıca Bakanımız Süleyman Soylu’yla görüştüm gerekenin yapılacağını söyledi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Gerekli birimleri de aradı. Şu an karayolları bir çalışma yapıyordur diye tahmin ediyorum.” dedi.
GÖZ NURUMUZ AKYAZI’YA YOL YOK
Kooperatif Başkanı Bekir Kodalak, “Burada çok enteresan bir durum var. 41 bin kişilik stat yapılıyor buraya ama yol yok. Bunu akıl mantık almıyor. Yarın burada maç olsa şehrin batı tarafından gelenler için söylüyorum, Akyazı’ya gitmeye yol yok. Aracı olmayanların burada inip yürümesi gerekiyor ama karşıya geçilecek bir yer yok. MAPA şirketinin yetkilileriyle görüştük bize kardan dolayı çalışamadıklarını söylediler. Altyapı yok, cep yeri yok, trafik ışığı yok. Akçaabat dolmuşları da yer olmadığı için burada yolcu alıyor ve indiriyor. Akşam elim bir kaza yaşadık. Buna çok acil tedbir alınması lazım. Yıllardır göz nuru gibi baktığımız Akyazı’ya yol yok. Gelişigüzel tünel açmakla bu iş olmuyor. Tünelin önce altyapısı, bağlantı yolları yapılmalıydı. Biz de minibüs kooperatifi olarak Akyazı’dan gitmek istiyoruz. 24 saat çalışılıp ivedilikle bu yolun açılması lazım. Gerekli ışıklandırmalar da bir an önce yapılmalı. Burada can önemli. İnsanlar karşıya geçmek için 3 tane yolu aşmak zorunda. Bir an önce çözüm istiyoruz.” şeklinde konuştu.
ÖNCE YERİMİZİ ALDILAR ŞİMDİ CANIMIZI ALIYORLAR
Yıldızlı mahallesi sakinlerinden Osman Karaali, “Önce yerimiz aldılar şimdi canımızı alıyorlar. Yukarıdaki köylerin tamamı buradan geçiyor. Sabah 5-6’da köylerden Akçaabat’a okula giden çocuklar var. O saatlerde burada arabalar yarış ediyorlar. Bu insanlar Akçaabat’a nasıl gidecekler? Çekirge gibi sıçramaları mı gerekiyor? Dün akşam Karayolları Müdürü’nü ararken muhtarımın yanındaydım. Müdür bize burada lamba var diyor. Böyle çelişkili konuşuyor. Siz de gördünüz burada lamba yok. Adamlar o sıcak koltuklarından kalkmamak için burunlarının ucuna bakmıyorlar, görmüyorlar. Burada daha fazla insan ölmeden buna bir çözüm bulunmalı. Yoksa yolu kapatacağız. Kim gelirse gelsin hiç umurumuzda değil. 1 hafta müddet veriyoruz. Buraya bir çare bulsunlar. Ben daha yakınımı, komşumu, arkadaşımı kaybedemem. Buna daha fazla dayanamam. Bu isyanımız sürecek. Yetkililerden yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
OLAN GARİBAN VATANDAŞA OLUYOR
Yıldızlı esnaflarından Taşkın Hatipoğlu, “Yolumuz kapandı. Mağduruz ve yol istiyoruz. Buranın bir geçmişi, tarihi var ve ölmemesi için yol istiyoruz. Buradan Akçaabat’a gitmek için canımızı tehlikeye atıyoruz. Akşam bir bayan karşıya geçerken vefat etti. Burada karşıya geçmek sıkıntı. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Çocuklarımız okula gidiyor aklımız onlarda kalıyor. Olan gariban vatandaşa oluyor. Burada bir yetkilinin yakınına bir şey olsa acaba ne olurdu? Ölen yengemizin hesabını kim soracak? Buraya çözüm bulunması için yapılacak yol kapatma eylemine de destek olurum.” diye konuştu.
VATANDAŞI YOLA DÖKMESİNLER
Yıldızlı mahallesi sakinlerinden Mustafa Hatipoğlu, “Yetkililerin gelip yerinde görmesi gerekir. Makamında oturarak talimat vermeyle bu işler olmaz. Buranın ne olduğu belli değil. Müteahhit işi bitirip para almaya bakıyor ama yapılan işler bizi tatmin etmiyor. Hastanenin orada hastanede çalışan bir bayan öldü, bir tane bayan da burada öldü. Üstgeçit yok, altgeçit yok, yolların nereden girip çıktığını gösteren bir işaret yok. Bir acayip durum. Vatandaş olarak yetkililerden şunu istiyoruz, vatandaşları yola dökerek yolları kestirmesinler. Burada yapılması gereken neyse gelsin yapsınlar. Devletin eli büyüktür, vatandaşın beklediği budur.” şeklinde ifade etti.
CENAZE SAHİBİ DAVA AÇSA KAZANIR, O PARAYLA DA ÜSTGEÇİT YAPTIRIR
Yıldızlı mahallesinde yaşayan vatandaşlardan Mehmet Kocaimamoğlu, “Burada önce belediyeyi kapattılar sonra da yolu kapattılar. Allah razı olsun. Bakalım dükkanları ne zaman kapatacaklar, onu bekliyoruz. Yetkililer buraya yol ve tünel yaptılar, güzel bir şey ama bu yolu yapmak çözüm değil. Onun alternatifi ayarlamak, yaya geçidi de yapmak önemli. 4 tane yol yapmışlar ama eski yoldan inen vatandaşlar bulmaca çözer gibi karşıdan karşıya geçiyorlar. 2 günde 2 tane can gitti. Bunun önlemini almaları lazım. Bir üst geçit yapmak masraflı bir şey mi? Cenaze sahibi güvenli yol yok diye karayollarını mahkemeye verse kazanır. Aldığı parayla da oraya üstgeçit yaptırır. Üst geçit yapılması lazım yada bu yolu o kadar dolandırmasa; ortaokul mezunu bir işçinin verdiği akıl var, deniz tarafından doldur alttan bu yolu devam ettir, üstten de çıkışını yap dedi. Üniversite mezunu insanlar bu kadar masrafı niye yapıyor? Burada kaç can daha gidecek de önlem alacaklar?” dedi.
YOL KESİLDİ ESNAF BORCA BATTI
Yıldızlı esnafı Yılmaz Kıratlı, “Yol kesildiğinden beri işlerimiz düştü, borçlarımızı ödeyemeyecek vaziyete geldik, mağdur kaldık, kapatma aşamasındayız. Esnafın canlanması için buraya bir yol girişi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yıldızlı mahallesi esnaflarından Lütfü usta, “Esnaf olarak mağduruz ama yoldan ziyade burada yaşanan bu 3. kaza oldu. Bu yol neden açıldı anlamış değiliz. Rızkı veren Allah’tır ama insanları bu kadar mağdur etmenin anlamı yok. Birkaç kişi memnun olacak diye 100 kişiyi mağdur etmenin anlamı var mı? Yüksek makamdaki vekillerimiz bunu bilmiyor. Bir maç için insan ölüyor bu insanlara yazık günahtır.” diye belirtti.
KADERİMİZE TERK ETMESİNLER
Yıldızlı mahallesi esnaflarından Recep Kardeş, “Burası 300-400 yıllık merkezi konumda bir yaşam alanı, burayı kesip atmamaları lazımdı. Bırakın ticareti, burada yaşam kalitemiz, güvencemiz, hiçbir şeyimiz yok. Mağduriyetimizin giderilmesini, bize en kısa zamanda bir yaşam alanı sunulmasını talep ediyoruz. Yetkililerin sadece seçimden seçime değil her zaman gelip bizi ziyaret etmelerini bekliyoruz. Bizim burada iki okulumuz vardı birini aldılar. Şu anda mevcut bir okul, postane, sağlık ocağımız ve yaşam alanımız var. Bunların elimizden alınmasını istemiyoruz. Burası kaderine terk edilmesin.” diyerek isyan etti.
İMZA TOPLADIK ADLİ MERCİLERE BAŞVURACAĞIZ
Yıldızlı mahallesi esnaflarından bir kişi de, “Dün burada yaşanan kazada bir ablamızı kaybettik. Allahtan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı diliyorum. 3 ay oldu burada yatırımım oldu, elimde ne varsa buraya yatırdım. Yol kapandığı için burası kapanma noktasına geldi. 60 tane esnaf arkadaşımızla gerekli mercilere göndermek üzere bir dosya hazırladık ve imza kampanyası oluşturduk. Yetkililer istihdam diye çağrı yapıyorlar, siz kendi işinizi kurun kerdi verelim diyorlar ama bu onla bağdaşmıyor. Şu an 60 esnafımızın esnaf odasına, bankalara borcu var ve ödeyemez duruma geldiler. Dosyamızı gerekli adli mercilere sunacağız. Biz buraya çıkış olmasa da Akçaabat Trabzon istikametinden giriş istiyoruz. Burada toplu taşıma da sıkıntılı. Tünelimiz yapıldı, trafik rahatlayacak bir duruma geldi sağolsunlar ama anlamadığım bir şey var. Bir yolda yaya geçidi levhası yoksa yaya buradan geçemez. Bu yolun güvenliğini almadan trafiğe nasıl açıyorlar? Bu nasıl bir anlayış?” dedi.